Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

С настоящия тест ще проверим вашите знания относно един от най-успешните български владетели – Тервел. Със своите безспорни качества Тервел издига по блестящ начин международния престиж на българската държава, превръщайки я във важен политически фактор, не само на Балканите, но и в цяла Европа. Приятно решаване!

1. На кой византийски император Тервел помага да възвърне престола си през 705 г.?
2. Кой арабски пълководец е разбит от Тервел в решително сражение през лятото на 718 г. край Константинопол?
3. Благодарността на Юстиниан II към Тервел води до важна за България териториална придобивка. Коя е тя?
4. Къде през 708 г. Византия търпи сериозно поражение от българите?
5. Посочете вярното твърдение:
6. С кой византийски император Тервел влиза в съюз срещу арабите?
7. Коя от следните клаузи НЕ присъства в договора между България и Византия от 716 г., за който свидетелства Теофан?
8. Надписът „Богородице, помагай на кесаря Тервел” е част от:
9. Мадарският конник е изключително творение на изкуството и същевременно важен извор за управлението на Тервел. Кои животни основно присъстват на него?
10. Кой наследява Тервел на българския престол?

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за Тервел?
4.5 от общо 136 глас(а)
Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.

5 КОМЕНТАРА

  1. До: Виктор Славов
    Всъщност се бъркаш . Навсякъде където видиж изписано хан Тервел е лъжа и това , че той е водел битката срещу арабите също . Той е княз и битката за спасение на Европа я води Кормесий , поради факта , че Тервел е застигнат от наследствена болест и е парализиран. Ето ти линк , от който ще научиш доста истини за Тервел – https://www.youtube.com/watch?v=VJWMwWMb1EQ&list=LLXvAKNm9YNq6V9-ZspJi6fw&index=9&t=0s

  2. Титлата на Тервел е кан а относно княз което значи по това време водач на племе е титул на племена припознати като славяни.

  3. Първият български владетел, който се титулува „княз“ е Борис I Михаил, което става след акта на Покръстването. Преди официализирането на християнството титлата му е езическата „хан“.

  4. Кханас убиги всъщност означава точно КНЯЗ. Княз у Бога.
    Никакви канове, ханове и кръчми няма.
    Освен другото, Тервел е християнин и първото масово покръстване е по негово време. Нищо че много от българите вече са били християни.

Отговор