В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

С настоящия тест ще проверим вашите знания относно един от най-успешните български владетели – Тервел. Със своите безспорни качества Тервел издига по блестящ начин международния престиж на българската държава, превръщайки я във важен политически фактор, не само на Балканите, но и в цяла Европа. Приятно решаване!

1. На кой византийски император Тервел помага да възвърне престола си през 705 г.?
2. Кой арабски пълководец е разбит от Тервел в решително сражение през лятото на 718 г. край Константинопол?
3. Благодарността на Юстиниан II към Тервел води до важна за България териториална придобивка. Коя е тя?
4. Къде през 708 г. Византия търпи сериозно поражение от българите?
5. Посочете вярното твърдение:
6. С кой византийски император Тервел влиза в съюз срещу арабите?
7. Коя от следните клаузи НЕ присъства в договора между България и Византия от 716 г., за който свидетелства Теофан?
8. Надписът „Богородице, помагай на кесаря Тервел” е част от:
9. Мадарският конник е изключително творение на изкуството и същевременно важен извор за управлението на Тервел. Кои животни основно присъстват на него?
10. Кой наследява Тервел на българския престол?

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за Тервел?
4.5 от общо 136 глас(а)
Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.

5 КОМЕНТАРА

  1. До: Виктор Славов
    Всъщност се бъркаш . Навсякъде където видиж изписано хан Тервел е лъжа и това , че той е водел битката срещу арабите също . Той е княз и битката за спасение на Европа я води Кормесий , поради факта , че Тервел е застигнат от наследствена болест и е парализиран. Ето ти линк , от който ще научиш доста истини за Тервел – https://www.youtube.com/watch?v=VJWMwWMb1EQ&list=LLXvAKNm9YNq6V9-ZspJi6fw&index=9&t=0s

  2. Титлата на Тервел е кан а относно княз което значи по това време водач на племе е титул на племена припознати като славяни.

  3. Първият български владетел, който се титулува „княз“ е Борис I Михаил, което става след акта на Покръстването. Преди официализирането на християнството титлата му е езическата „хан“.

  4. Кханас убиги всъщност означава точно КНЯЗ. Княз у Бога.
    Никакви канове, ханове и кръчми няма.
    Освен другото, Тервел е християнин и първото масово покръстване е по негово време. Нищо че много от българите вече са били християни.

Отговор