В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Днешният тест е посветен на българските царици през Средновековието. Въпреки че ролята на царете в държавните дела през този период стои на преден план, историята помни някои случаи, в които цариците надминават по качества своите мъже и оставят трайна диря в българската история. Пожелаваме ви приятно решаване!

1. Назовете името на първата легитимна българска царица.
2.

На кои двама български владетели последователно е съпруга Анна-Анисия, наречена още „Скитката“?

3. Коя българска царица е майка на цар Иван Асен II и севастократор Александър?
4. Посочете вярното твърдение:
5. Любовта на цар Иван Асен II към коя българска царица е сравнена от хрониста Георги Акрополит с тази на Антоний към Клеопатра?
6. От какъв произход е царица Теодора II (наречена Сара от Иван Вазов), втората съпруга на цар Иван Александър?
7.

За коя българска царица се отнася следното описание:
„Тя е от унгарски произход и е първа съпруга на цар Иван Асен II. Бракът ѝ е политическа сделка, за да може нейният баща - крал Андраш II, да премине свободно през България, завръщайки се от неуспешен кръстоносен поход в Светите земи. Умира заедно с най-малкото си дете от епидемична болест.“

8. Коя царица предлага Българското царство в зестра на сръбския крал Стефан Милутин, ако той се ожени за нея?
9.

От коя византийска династия е царица Мария, съпруга последователно на цар Константин Тих Асен и цар Ивайло?

10. Коя е първата българка превърнала се в императрица на Византия?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.