В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на първия български владетел след Освобождението – княз Александър I Батенберг. Една личност, която неведнъж е поставяла интересите на България над своите собствени и ще остане завинаги в паметта на българите с участието си в едно от най-значимите събития в родната ни история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия и неговата дипломатическа и военна защита. Пожелаваме ви успех и приятно решаване!

1.

В кой европейски град е роден Александър Батенберг?

2.

На коя дата Александър Батенберг е избран за български княз?

3.

С помощта на кой руски офицер княз Александър  извършва държавен преврат и въвежда т.нар. „Режим на пълномощията“ ?

4.

Коя висша държавна институция е създадена от княз Батенберг по време на Режима на пълномощията“ ?

5.

Една от най-значимите прояви на княз Александър Батенберг е свързана със Съединението между Княжество България и Източна Румелия от 1885 г. В кой град българският владетел издава манифеста, с който признава политическия акт? 

6.

Посочете НЕвярното твърдение:

7.

Как умира българският княз Александър Батенберг?

8.

На какво събитие става свидетел град Търново веднага след като княз Батенберг полага клетва и поема управлението на страната на 27 юни 1879 г.?

9.

Княз Александър Батенберг притежавал голям брой ордени. Кой от следните обаче НЕ е сред тях?

10.

Какво ново и модерно нещо въвежда българският владетел в обществото?

11. <p>В кой европейски град е роден Александър Батенберг?</p>

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.