Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

С настоящия тест ще проверим вашите знания относно едно най-значимите събития в родната ни история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година, което може да се определи като една успешна стъпка към осъществяване на национално-обединителната програма, както и като ярък пример за смелостта и целеустремеността на българския народ. Приятно решаване!

1. Коя революционна организация се заема с подготовката на Съединението?
2. В кой град на 2 септември 1885 г. избухва своеобразен бунт, с който се ускорява осъществяването на Съединението?
3. Как се казва човекът, който оглавява най-известната чета по време на Съединението и остава в историята с прякора „Чардафон Велики“?
4. На кого принадлежат следните думи: „Братя! Часът на Съединението удари!... Вие се задължавате в името на Отечеството ни, в славата и величието на България да се притечете на помощ и да подпомогнете святото дело!“
5. Кой е министър-председател на Княжество България по време на Съединението?
6. С подписването на кой международен документ Великите сили фактически признават Съединението на Княжество България с Източна Румелия?
7. Посочете вярното твърдение:
8. Кой офицер оглавява Източнорумелийската милиция и въстаниците, свалили от власт главния управител на Източна Румелия на 6 септември 1885 г.?
9. Коя държава от Великите сили се изразява в подкрепа на Съединението?
10. На изображението е представена прочутата литография „Обединена България“. Кой е нейният автор?

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за Съединението на Княжество България с Източна Румелия?
4.6 от общо 35 глас(а)
Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.

Отговор