Уроци по родолюбие

250 НАСЕЛЕНИ МЕСТА
300 УЧИЛИЩА
450 УРОКА

Това е сухата статистика зад инициативата „Уроци по родолюбие“, която стартирахме през вече далечната 2013 година. Тогава, по покана на учител от Луковит, проведохме първата си среща с ученици. Тя се оказа повече от успешна, а преживяното оформи бъдещия облик на сдружението.

Изпълнението на идеята е просто – наш екип посещава абсолютно доброволно един учебен час  по история, в който, основно чрез аудивизионални материали и интерактивен подход представя българското минало по различен и и интригуващ начин.

Уроците не се провеждат задължително в училище – неведнъж открити дискусии се проведоха в няколко читалища, в Българското неделно училище в Солун, пред българската общност в Атина и дори в съблекалните на стадион „Лаута“ в Пловдив по покана на детско-юношеската школа на клуба.

Срещите са с времетраене от 40 минути до 1 час, като включват показването на образователни филми, адаптирани за ученици. Стремежът ни е да покажем, че историята не е просто наука, съдържаща се на страниците на учебника, а е „жива“ материя, тя е навсякъде около нас, част от нашето семейство и род.

За нас е важно да покажем колко е важен личният пример за благополучието на една страна. Това е и причината да представяме предимно исторически фигури, които са непознати за подрастващите, така че самите те да видят, че не е необходимо да вършим чудеса от храброст, за да помогнем на обществото си, а трябва да се съсредоточим единствено върху това, в което сме най-добри – точно както са го правели хората, живели преди нас и успешно превърнали държавата ни в просперираща.

В края на урока се опитваме да изведем няколко основни послания, които се обединяват около идеята, че родолюбието е ценност, стояща в основата на мирогледа на всяка отговорна, достойна и успяла личност, независимо дали става въпрос за революционер, възрожденец, политик, учен или творец.