Уроци по родолюбие

През месец март 2013 година стартирахме инициативата „Да обиколим българските училища“. Днес тя заема значителна част, както от професионалното ни ежедневие, така и от личното. За това време успяхме да посетим над 250 населени места из цялата страна и да изнесем над 400 урока (има градове и села, в които сме били по няколко пъти).

Изпълнението на идеята ни е съвсем просто – наш екип абсолютно доброволно посещава един учебен час  по история, в който, основно чрез видео и мултимедия представя българското минало по малко по-различен и интригуващ начин.

Уроците ни не се провеждат задължително в дадено  училище – неведнъж открити дискусии се проведоха в няколко читалища, в Българското неделно училище в Солун, пред българската общност в Атина и дори в съблекалните на стадион „Лаута“ в Пловдив по покана на детско-юношеската школа на клуба.

Самите уроци са с времетраене от 40 минути до 1 час, като включват показването на образователни филми, адаптирани за ученици. Стремежът ни е да покажем, че историята не е просто наука, съдържаща се на страниците на учебника, а е „жива“ материя, тя е навсякъде около нас, част от нашето семейство и род.

Когато застанем пред учениците и им разказваме истории, за нас е важно да покажем колко е важен личният пример за благополучието на една страна. Това е и причината да представяме предимно личности, които са непознати за подрастващите, така че самите те да видят, че не е необходимо да вършим чудеса от храброст, за да помогнем на обществото си, а трябва да се съсредоточим единствено върху това, в което сме най-добри – точно както са го правели хората, живели преди нас и успешно превърнали държавата ни в просперираща.

В края на урока се опитваме да изведем няколко основни послания, които се обединяват около идеята, че родолюбието е ценност, стояща в основата на мирогледа на всяка отговорна, достойна и успяла личност, независимо дали става въпрос за революционер, възрожденец, политик, учен или творец.