За нас

Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез развиването на най-големия исторически сайт у нас, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги и списания с историческа тематика.

От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Нашата мисия е да достигнем до всички, които проявяват интерес към научнопопулярния аспект на историята, а с приоритет е подрастващото поколение.

НАШИЯТ ЕКИП

 

 

Иван Кънчев

Иван Кънчев

Ръководител

Иван Кънчев (25 години) е един от създателите на сдружение „Българска история“ и автор на четири книги. Бакалавър по „Международни отношения“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, като в момента продължава образованието си в магистърска степен „Реторика“. Сценарист на филмовите и документални поредици на сдружението и лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“. Бил е водещ на телевизионното предаване „Историята оживява“ по BiT, на туристическото риалити „Наръчник на приключенеца“ в ефира на същата телевизия, както и в предаването „Фермата“ по bTV.

Марио Мишев

Марио Мишев

Организатор

Марио (25 години) бакалавър по „Политология“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършил Френската гимназия в София, още като ученик той създава проекта „Българска история“. Автор е на пет книги, водещ на предаването „Историята оживява“ в BiT, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Отговаря за маркентинга и рекламата. Ангажиран е и с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от пет години.

Мартин Стаматов

Мартин Стаматов

Режисьор

Мартин е студент в Нов български университет, специалност „Кино, реклама и шоубизнес“. Режисьор на филмовите ни проекти, а когато се налага оператор и монтажист в сайта „Българска история“ и „VIVA HISTORY“. Талантлив до безкрайност, като именно благодарение на творческите му умения е големият зрителски интерес към документалните поредици, заснети до момента от екипа.

Мирослав Александров

Мирослав Александров

Мениджър проекти

Мирослав Александров е завършил специалност „Книгоиздаване“. Работи в книжния бранш от девет години. Занимава се исторически възстановки.

Николета Карайончева

Николета Карайончева

Графичен дизайнер

Николета е млад художник на 24 години от София. Завършила Национална художествена гимназия „Илия Петров“ със скулптура и Национална художествена академия – специалност „Книга и печатна графика“. Освен професия, рисуването е и основното ѝ хоби. В свободното си време обича да пътува и къмпингува на необикновени места.

Станимира Вътева

Станимира Вътева

Административен мениджър

Станимира Вътева е на 23 години. В момента е четвърта година студент по „Книгоиздаване“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-голямата ѝ страст са пътуванията, книгите и доброто вино.

Ивомир Колев

Ивомир Колев

Сътрудник

Ивомир (24 години) е бакалавър по „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е главен редактор на сайта „Българска история“ и списание „Българска история“, а също и сценарист на няколко филмови документални поредици. Един от авторите в поредицата „Българската история в 100“. Има специфичен интерес към историята на средновековна България и българската следосвобожденска демокрация.

Борислав Златков

Борислав Златков

Сътрудник

Борислав е нашият верен съветник по правни въпроси. Завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал Европейско право в Колежа на Европа в Брюж (Белгия), в свободното си време обича да се занимава с (уеб) дизайн и фотография. На него дължим голяма част от работата по настоящия уебсайт на „Българска история“.

Мартин Чорбаджийски

Мартин Чорбаджийски

Консултант и редактор

Мартин (25 години) е бакалавър по „Международни отношения“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е заместник-председател на Студентски дипломатически клуб, заместник-редактор и автор в сп. „International“. Специфичен интерес има към историята на българското националноосвободително движение и историята на българската външна политика и дипломация.

Антон Оруш

Антон Оруш

Експерт книгоиздаване

Антон Оруш е колекционер на българска техника, блогър и изследовател. Основател на Sandacite.bg – сайтът за история на българската техника. Работи в Университетската библиотека ,,Св. Климент Охридски“. Гост-автор в Nauka.offnews.bg, сп. Осем, в-к Fibank News. Притежава близо 400 български апарата. Обича да разказва за техническата история на България.

Ася Сократова

Ася Сократова

Автор

Ася е родена на 8 февруари 1979 г. в Стрелча. Завършва български и френски език в Пловдивския университет „Паисиий Хилендарски”. Говори френски, нидерландски и немски език. През 2009 г. издава първия си роман „Сезони”. През 2013 г. издателство Сиела издава романът й „На другия бряг”.

Веселин Асенов

Веселин Асенов

Автор

Веселин е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.

Владислав Карагеоргиев

Владислав Карагеоргиев

Автор

Владислав е на 23 години. Родом е от град Добрич. В момента е студент по правни науки в Инсбрук, Австрия. Интересува се от световна история, предимно на XIX и XX век, литература, фалеристика, колекциониране на мемоари и разкази от войните.

Георгия Кинева

Георгия Кинева

Автор

Георгия Кинева е родена в Хасково и е дванадесетокласничка в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” с профил английски с испански език. Обича да запълва времето си, четейки за историята на страната ни, като най- голям интерес за нея представляват непознатите за широката публика личности и събития. В търсенето им, често пътува и преоткрива кътчета от Родината. Стажант в „Българска история“ от октомври 2016 година.

Иво Владимиров

Иво Владимиров

Автор

Иво Владимиров е на 25 г. Студент във Виенския университет, специалност „Международно развитие“. Преди това е завършил софийската немска гимназия и „Международни икономически отношения в УНСС. Част от екипа на сдружението от началото на 2014 г. Иво представя „Българска история“ с месечна рубрика в списание Осем. Особен интерес за него представлява Следосвобожденската история на България.

Йоана Василева

Йоана Василева

Автор

Йоана е 25-годишна, бакалавър по „Информационни фондове на културно-историческото наследство“. В момента учи магистратура – „Медийна информация и реклама“ в УНИБИТ. От 13-годишна танцува народни танци, като именно към фолклора и традициите има засилен интерес. Най-голямата ѝ страст е да пътува, като обича да посещава непознати места, но и да преоткрива добре познати стари.

Петър Ангелов

Петър Ангелов

Автор

Петър Ангелов е студент по “Право“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски“. На 22 години е, родом от Сандански, проявява интерес към политиката, спорта и българската история. Силно се вълнува от периода от родното минало, предшестващ 9 септември 1944 година.

Стоян Тачев

Стоян Тачев

Автор

Стоян Тачев е на 39 години, по образование и професия икономист. Любител на българската история с фокус върху „арнаутските преселения“, брациговските майстори-строители, Априлското въстание и войните за национално обединение в периода 1912-1918 година.

Теодор Борисов

Теодор Борисов

Автор

Докторант по съвременна българска история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, занимаващ се с отношенията „спорт-политика“ в социалистическа България. Журналист във вестник „Меридиан мач“, работил още в БТА и в. „Телеграф“. Възпитаник на НГДЕК „Константин Кирил Философ“.

 

Тук е мястото да благодарим на тези, които дълго време бяха с нас и без чиято помощ нищо от това, което днес отчитаме като успех, не би било осъществимо – Елена Гиздавкова, Катерина Георгиева, Екатерина Пакерова, Симона Радева, Кирил Диков,Деница БисероваМартина Бешпарова, Екатерина Пипкова, Райчин Генов, Димитър Пашов, Нели Великова, Йордан Субев, Деница Донева, Филип Йотов, Неда Ковачева и Иво Бобчев.