За нас

Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез поддръжката на два уебсайта, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги с историческа тематика, а от март 2016 и едноименно списание.

От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Нашата мисия е да достигнем до всички, които проявяват интерес към научнопопулярния аспект на историята, а с приоритет е подрастващото поколение.

Уверяваме ви, че в нито един момент от развитието ни като организация, няма да усетите стремеж към нещо различно от каузата, която сме определили – с всяко едно действие да допринасяме за формиране на високо национално самочувствие у българина, като главен „инструмент“ за това е родната история – и славната, и трагичната. Ние не използваме езика на омразата, ние не целим да подсилваме така или иначе съществуващия краен национализъм, който по-скоро се проявява като ксенофобия, отколкото като родолюбие. Единственото, което целим е да Ви покажем какви хора са били вчерашните българи и какви можем да бъдем ние днес, стига да се вгледаме в делата им.

Нашият екип

Иван Кънчев

Иван Кънчев

Ръководител

Иван Кънчев (24 години) е един от създателите на сдружение „Българска история“ и автор на четири книги. Бакалавър по „Международни отношения“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, като в момента продължава образованието си в магистърска степен „Реторика“. Сценарист на филмовите и документални поредици на сдружението и лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“. От месец май 2016 година е водещ на телевизионното предаване „Историята оживява“ по BiT, както и на туристическото риалити „Наръчник на приключенеца“.

Марио Мишев

Марио Мишев

Координатор проекти

Марио е 24-годишен студент в специалност „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, завършил Френската гимназия в София. Той е един от създателите на проекта „Българска история“, автор на пет книги, редактор на списание „Българска история, водещ на предаването „Историята оживява“ в BiT, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от три години.

Мартин Стаматов

Мартин Стаматов

Режисьор

Мартин е студент в Нов български университет, специалност „Кино, реклама и шоубизнес“. Режисьор на филмовите ни проекти, а когато се налага оператор и монтажист в сайта „Българска история“ и „VIVA HISTORY“. Талантлив до безкрайност, като именно благодарение на творческите му умения е големият зрителски интерес към документалните поредици, заснети до момента от екипа.

Мирела Жаблянова

Мирела Жаблянова

Корпоративна комуникация

Мирела е на 23 години и е родена в София. Завършила е бакалавър „Политология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а в момента продължава образованието си в най-стария университет у нас. Обича да пътува както в страната, така и извън нея. Тя е част от авторския ни колектив и подготвя за Вас любопитни материали с туристическа насоченост.

Николета Карайончева

Николета Карайончева

Графичен дизайнер

Николета е млад художник на 23 години от София. Завършила Национална художествена гимназия „Илия Петров“ със скулптура и Национална художествена академия – специалност „Книга и печатна графика“.Освен професия, рисуването е и основното ѝ хоби. В свободното си време обича да пътува и къмпингува на необикновени места.

Елена Гиздавкова

Елена Гиздавкова

Сътрудник

Елена е пета година студент в специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Тя е един от „двигателите“ на facebook страницата на „Българска история“, която към този момент наброява близо 300 000 души. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите й места.

Ивомир Колев

Ивомир Колев

Сътрудник

Ивомир (24 години) е бакалавър по „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е главен редактор на сайта „Българска история“ и списание „Българска история“, а също и сценарист на няколко филмови документални поредици. Един от авторите в поредицата „Българската история в 100“. Има специфичен интерес към историята на средновековна България и българската следосвобожденска демокрация.

Борислав Златков

Борислав Златков

Юрисконсулт и уеб дизайнер

Борислав е нашият верен съветник по всички правни въпроси. Завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал Европейско право в Колежа на Европа в Брюж (Белгия), в свободното си време обича да се занимава с (уеб) дизайн и фотография. На него дължим настоящия уебсайт на „Българска история“ и този на VIVA HISTORY.

Мартин Чорбаджийски

Мартин Чорбаджийски

Консултант и редактор

Мартин (24 години) е бакалавър по „Международни отношения“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е заместник-председател на Студентски дипломатически клуб, заместник-редактор и автор в сп. „International“. Специфичен интерес има към историята на българското националноосвободително движение и историята на българската външна политика и дипломация.

Робърт

Роберт Димитров

Монтажист в проекта „VIVA HISTORY“

Роберт е на 20 години, роден във Варна, където завършва ГПЧЕ “Йоан Екзарх“ през 2014 година. В момента следва „медийна информатика“ в Техническия университет „Бойт“ в Берлин, Германия. Освен информатиката, към интересите му спадат видеообработката, с която се занимава от 2012 насам, както и спортът. Що се отнася за българската история – най-голям интерес за него представлява периодът на Българското възраждане.

Николай Иванов

Николай Иванов

Монтажист

Николай е студент в Нов български университет, специалност „Кино и телевизия“. Интересува се от монтаж и операторско майсторство. Що се отнася за българската история – най-голям интерес за него представлява средновековната история на България.

Ася Сократова

Ася Сократова

Автор

Ася е родена на 8 февруари 1979 г. в Стрелча. Завършва български и френски език в Пловдивския университет „Паисиий Хилендарски”. Говори френски, нидерландски и немски език. През 2009 г. издава първия си роман „Сезони”. През 2013 г. издателство Сиела издава романът й „На другия бряг”.

Веселин Асенов

Веселин Асенов

Автор

Веселин е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.

Владислав Карагеоргиев

Владислав Карагеоргиев

Автор

Владислав е на 23 години. Родом е от град Добрич. В момента е студент по правни науки в Инсбрук, Австрия. Интересува се от световна история, предимно на XIX и XX век, литература, фалеристика, колекциониране на мемоари и разкази от войните.

Георги Канев

Георги Канев

Автор

Георги е на 32 години, възпитаник е на Исторически факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където защитава дисертация на тема: „Монашество и монашеска култура в средновековна България XI – XIV век“ . Към момента е секретар на НПО „Младежка историческа общност“ и част от редакторския екип на „Алманах – списание за хуманитарни науки“. Интересите му са в сферата на средновековната българска история и особено в областите духовна култура и църковна история.

Георгия Кинева

Георгия Кинева

Автор

Георгия Кинева е родена в Хасково и е дванадесетокласничка в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” с профил английски с испански език. Обича да запълва времето си, четейки за историята на страната ни, като най- голям интерес за нея представляват непознатите за широката публика личности и събития. В търсенето им, често пътува и преоткрива кътчета от Родината. Стажант в „Българска история“ от октомври 2016 година.

Иво Владимиров

Иво Владимиров

Автор

Иво Владимиров е на 25 г. Студент във Виенския университет, специалност „Международно развитие“. Преди това е завършил софийската немска гимназия и „Международни икономически отношения в УНСС. Част от екипа на сдружението от началото на 2014 г. Иво представя „Българска история“ с месечна рубрика в списание Осем. Особен интерес за него представлява Следосвобожденската история на България.

Йоана Василева

Йоана Василева

Автор

Йоана е 25-годишна, бакалавър по „Информационни фондове на културно-историческото наследство“. В момента учи магистратура – „Медийна информация и реклама“ в УНИБИТ. От 13-годишна танцува народни танци, като именно към фолклора и традициите има засилен интерес. Най-голямата ѝ страст е да пътува, като обича да посещава непознати места, но и да преоткрива добре познати стари.

Нели Великова

Нели Великова

Автор

Нели Великова е курсант в Академия на МВР , специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. Тя е на 22 години и е родена в Силистра. Интересува се от фолклор, спорт и българска история. Силно се вълнува от древната и средновековна българска история.

Петър Ангелов

Петър Ангелов

Автор

Петър Ангелов е студент по “Право“ в Софийския университет “Св. Климент Охридски“. На 22 години е, родом от Сандански, проявява интерес към политиката, спорта и българската история. Силно се вълнува от периода от родното минало, предшестващ 9 септември 1944 година.

Стоян Тачев

Стоян Тачев

Автор

Стоян Тачев е на 39 години, по образование и професия икономист. Любител на българската история с фокус върху „арнаутските преселения“, брациговските майстори-строители, Априлското въстание и войните за национално обединение в периода 1912-1918 година.

Теодор Борисов

Теодор Борисов

Автор

Докторант по съвременна българска история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, занимаващ се с отношенията „спорт-политика“ в социалистическа България. Журналист във вестник „Меридиан мач“, работил още в БТА и в. „Телеграф“. Възпитаник на НГДЕК „Константин Кирил Философ“.

 

Тук е мястото да благодарим на тези, които дълго време бяха с нас и без чиято помощ нищо от това, което днес отчитаме като успех, не би било осъществимо – Катерина Георгиева, Екатерина Пакерова, Симона Радева, Кирил Диков,Деница БисероваМартина Бешпарова, Екатерина Пипкова, Райчин Генов, Димитър Пашов, Йордан Субев, Деница Донева, Филип Йотов, Неда Ковачева и Иво Бобчев.

Ако желаете да научите повече за проектите ни посетете тази страница, а в случай, че искате да ни подкрепите, може да се отбиете тук.

Ако искате да се свържете с нас – пишете ни.