За нас

Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез развиването на най-големия исторически сайт у нас, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги и списания с историческа тематика.

От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на всеки един народ. Нашата мисия е да достигнем до всички, които проявяват интерес към научнопопулярния аспект на историята, а с приоритет е подрастващото поколение.

НАШИЯТ ЕКИП

 

 

Иван Кънчев

Иван Кънчев

Ръководител

Иван Кънчев (25 години) е един от създателите на сдружение „Българска история“ и автор на четири книги. Бакалавър по „Международни отношения“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, като в момента продължава образованието си в магистърска степен „Реторика“. Сценарист на филмовите и документални поредици на сдружението и лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“. Бил е водещ на телевизионното предаване „Историята оживява“ по BiT, на туристическото риалити „Наръчник на приключенеца“ в ефира на същата телевизия, както и в предаването „Фермата“ по bTV.

Марио Мишев

Марио Мишев

Организатор

Марио (25 години) бакалавър по „Политология“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършил Френската гимназия в София, още като ученик той създава проекта „Българска история“. Автор е на пет книги, водещ на предаването „Историята оживява“ в BiT, както и сценарист на документалните ни филми и поредици. Отговаря за маркентинга и рекламата. Ангажиран е и с обиколките по училища и уроците по родолюбие, които сдружението осъществява от пет години.

Мартин Стаматов

Мартин Стаматов

Режисьор

Мартин е студент в Нов български университет, специалност „Кино, реклама и шоубизнес“. Режисьор на филмовите ни проекти, а когато се налага оператор и монтажист в сайта „Българска история“ и „VIVA HISTORY“. Талантлив до безкрайност, като именно благодарение на творческите му умения е големият зрителски интерес към документалните поредици, заснети до момента от екипа.

Мирослав Александров

Мирослав Александров

Мениджър проекти

Мирослав Александров е завършил специалност „Книгоиздаване“. Работи в книжния бранш от девет години. Занимава се исторически възстановки.

Николета Карайончева

Николета Карайончева

Графичен дизайнер

Николета е млад художник на 24 години от София. Завършила Национална художествена гимназия „Илия Петров“ със скулптура и Национална художествена академия – специалност „Книга и печатна графика“. Освен професия, рисуването е и основното ѝ хоби. В свободното си време обича да пътува и къмпингува на необикновени места.

Станимира Вътева

Станимира Вътева

Административен мениджър

Станимира Вътева е на 23 години. В момента е четвърта година студент по „Книгоиздаване“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Най-голямата ѝ страст са пътуванията, книгите и доброто вино.

Ивомир Колев

Ивомир Колев

Сътрудник

Ивомир (24 години) е бакалавър по „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е главен редактор на сайта „Българска история“ и списание „Българска история“, а също и сценарист на няколко филмови документални поредици. Един от авторите в поредицата „Българската история в 100“. Има специфичен интерес към историята на средновековна България и българската следосвобожденска демокрация.

Борислав Златков

Борислав Златков

Сътрудник

Борислав е нашият верен съветник по правни въпроси. Завършил СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал Европейско право в Колежа на Европа в Брюж (Белгия), в свободното си време обича да се занимава с (уеб) дизайн и фотография. На него дължим голяма част от работата по настоящия уебсайт на „Българска история“.

Мартин Чорбаджийски

Мартин Чорбаджийски

Консултант и редактор

Мартин (25 години) е бакалавър по „Международни отношения“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е заместник-председател на Студентски дипломатически клуб, заместник-редактор и автор в сп. „International“. Специфичен интерес има към историята на българското националноосвободително движение и историята на българската външна политика и дипломация.

Антон Оруш

Антон Оруш

Експерт книгоиздаване

Антон Оруш е колекционер на българска техника, блогър и изследовател. Основател на Sandacite.bg – сайтът за история на българската техника. Работи в Университетската библиотека ,,Св. Климент Охридски“. Гост-автор в Nauka.offnews.bg, сп. Осем, в-к Fibank News. Притежава близо 400 български апарата. Обича да разказва за техническата история на България.

Александра Младенова

Александра Младенова

Графичен дизайнер

Александра Младенова е родена през 1995 г. в София. Завършва Националната художествена академия през 2018 г. в специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“. Рисуването и литературата са основната ѝ страст, а свободното си време се старае да прекарва в планината или на път.

Веселин Асенов

Веселин Асенов

Автор

Веселин е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.

Владислав Карагеоргиев

Владислав Карагеоргиев

Автор

Владислав е на 23 години. Родом е от град Добрич. В момента е студент по правни науки в Инсбрук, Австрия. Интересува се от световна история, предимно на XIX и XX век, литература, фалеристика, колекциониране на мемоари и разкази от войните.

Иво Владимиров

Иво Владимиров

Автор

Иво Владимиров е на 25 г. Студент във Виенския университет, специалност „Международно развитие“. Преди това е завършил софийската немска гимназия и „Международни икономически отношения в УНСС. Част от екипа на сдружението от началото на 2014 г. Иво представя „Българска история“ с месечна рубрика в списание Осем. Особен интерес за него представлява Следосвобожденската история на България.

Стоян Тачев

Стоян Тачев

Автор

Стоян Тачев е на 39 години, по образование и професия икономист. Любител на българската история с фокус върху „арнаутските преселения“, брациговските майстори-строители, Априлското въстание и войните за национално обединение в периода 1912-1918 година.

Теодор Борисов

Теодор Борисов

Автор

Докторант по съвременна българска история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, занимаващ се с отношенията „спорт-политика“ в социалистическа България. Журналист във вестник „Меридиан мач“, работил още в БТА и в. „Телеграф“. Възпитаник на НГДЕК „Константин Кирил Философ“.

 

Тук е мястото да благодарим на тези, без чиято помощ нищо от това, което днес отчитаме като успех, не би било осъществимо – Елена Гиздавкова, Катерина Георгиева, Екатерина Пакерова, Симона Радева, Кирил Диков,Деница БисероваМартина Бешпарова, Екатерина Пипкова, Райчин Генов, Димитър Пашов, Нели Великова, Йордан Субев, Деница Донева, Филип Йотов, Неда Ковачева, Ася Сократова, Петър Ангелов, Йоана Василева, Георгия Кинева и Иво Бобчев.