В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на две от най-значимите български революционни организации – Българският революционен централен комитет (БРЦК) и Вътрешната революционна организация (ВРО). Със своята забележителна дейност, състояща се основно в налагането на идеята за революция като единствен път за постигане на освобождението на България, те са част от последния и най-важен етап на организираното националноосвободително движение. Приятно решаване!

1. В кой град Любен Каравелов създава  БРЦК?
2. Коя от следните цели НЕ преследва БРЦК, съгласно своята програма от 1 август 1870 г. и допълненията в брошурата „Български глас“?
3.

Кой е определен за главен апостол след смъртта на Васил Левски?

4. Коя прословута мисъл принадлежи на председателя на БРЦК – Любен Каравелов?
5. Посочете НЕвярното твърдение:
6. Поради действията на кой български революционер през 1872 г. бива нанесен тежък удар върху ВРО?
7. Кой град е избран за център на ВРО?
8. Кой наследява Любен Каравелов на председателския пост в БРЦК през лятото на 1875 г.?
9. С коя организация БРЦК води преговори за съгласувани въстанически опити?
10.

На изображението е представена една личност, която взима дейно участие в работата на ВРО. Коя е тя?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.