Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

С днешния тест ще проверим вашите знания относно едно най-важните и ключови събития в българската история – Априлското въстание, най-яркият пример за храбростта и жертвоготовността на българина в името на свободата. Чрез него народът ни доказва на Европа и света, че е достатъчно зрял за самостоятелен политически живот. Приятно решаване!

1. Как е наречена къщата, която служи за централа на Гюргевския революционен комитет?
2. В кой град избухва Априлското въстание на 20 април 1876 г.?
3. Кой виден революционер формира и оглавява т.нар. „Хвърковата чета”?
4. Кой манастир е превърнат в своеобразна бойна крепост от четата на поп Харитон и Бачо Киро по време на въстанието?
5. Героичната съпротива на Перущица е повод Иван Вазов да напише една от най-значимите си оди – „Кочо“. В нея той сравнява героизма на перущенци с този на друг град. Кой е той?
6. Кой революционер доброволно се отказва от позицията си на главен апостол?
7. Посочете вярното твърдение:
8. Особено запомнящ се момент от въстанието е появата на четата на Христо Ботев. На кой връх тя води тежко сражение срещу превъзхождащата я османска армия?
9. Кое населено място в Пловдивския революционен окръг се съпротивлява най-дълго?
10. Кой европейски общественик се изразява в подкрепа на българите с думите: „Аз скърбя, че не мога лично да участвам във вашите боеве“?

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за Априлското въстание?
4.6 от общо 108 глас(а)
Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.

Отговор