В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

След като проверихте знанията си с нашия тест, посветен на битките от периода на Първата българска държава, дойде ред да опресните знанията си и за управлението на някои от бележите владетели в годините между VIII до XI век. Приятно решаване!

1. Кой е първият владетел на Първата българска държава, който според изворите не произхожда от рода Дуло?
2. Кой от посочените български владетели от VIII в. е удостоен със званието патриций?
3. С кой византийски император Тервел сключва официална договорка, според която държавните граници на България са политически признати, а територията се разширява в областта Загоре?
4. Кой от споменатите български аристократи според изворите НЕ е бил регент/съвладетел на Омуртаг?
5. С управлението на кой български владетел се свързва значителното разширение на българската държава в земите западно от река Струма и присъединяването на голяма част от териториите на днешна Македония?
6. Каква е роднинската връзка между владетелите Маламир и Пресиян?
7. С каква титла е упоменат българският владетел Борис I в надписа от Балши, Албания?
8. Как е наречен цар Симеон I в кореспонденцията на византийския патриарх Николай Мистик до самия български владетел?
9. След династичния брак между цар Петър I и принцеса Мария Лакапина, последната приема името...
10. През 1969 г. гръцкият археолог Николаос Мицопулос открива гроб, за който днес се смята, че е на българския цар Самуил. Какво животно е открито извезано върху дрехите на покойния владетел?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Веселин Асенов
Веселин Асенов е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.