В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви в  различни сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е на военна тематика. Някои от въпросите са за напреднали, а други припомнят добре познати, но може би позабравени, факти от ученическите ни години. Приятно решаване!

1. Посочете кое е грешното твърдение за битката при Върбишкия проход:
2. За коя битка се отнасят думите: „Никога не бих казал, дори и слънцето да би изчезнало, че българските стрели са по-силни от ромейските копия. Пропаднете дървета и зловещи планини, пропаднете там, където лъвът се изплаши от сърните. България грабна венеца на Рим.“?
3. Към кой български владетел адресира следните думи византийският император Константин VI: „Изпратих ти данък какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак дотук. Аз ще дойда до Маркели и ти излез насреща, пък каквото Бог отсъди.“?
4. На 20 август 917 г. се състои прочутата битка при Ахелой, в която цар Симеон удържа бляскава победа срещу Византийската империя. Кой е пълководецът на ромейската армия?
5. В коя битка цар Симеон се съюзява с печенезите и извоюва първата голяма българска победа срещу маджарите?
6. Кое от следните твърдения за битката при Онгъла е вярно?
7. При кой български владетел град Филипопол за първи път е присъединен към територията на българската държава?
8. При управлението на кой български владетел се провежда първата известна на историографията война между България и сърбите?
9. Машинациите на кой византийски император довеждат до атакуването на България от войските на киевския княз Светослав?
10. Кой от изброените владетели НЕ сключва договор за мир с Византия?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Веселин Асенов
Веселин Асенов е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.