В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви в  различни сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е на военна тематика. Някои от въпросите са за напреднали, а други припомнят добре познати, но може би позабравени, факти от ученическите ни години. Приятно решаване!

1. Посочете кое е грешното твърдение за битката при Върбишкия проход:
2. За коя битка се отнасят думите: „Никога не бих казал, дори и слънцето да би изчезнало, че българските стрели са по-силни от ромейските копия. Пропаднете дървета и зловещи планини, пропаднете там, където лъвът се изплаши от сърните. България грабна венеца на Рим.“?
3. Към кой български владетел адресира следните думи византийският император Константин VI: „Изпратих ти данък какъвто ти подобава. Ти си стар и аз не искам да се мориш чак дотук. Аз ще дойда до Маркели и ти излез насреща, пък каквото Бог отсъди.“?
4. На 20 август 917 г. се състои прочутата битка при Ахелой, в която цар Симеон удържа бляскава победа срещу Византийската империя. Кой е пълководецът на ромейската армия?
5. В коя битка цар Симеон се съюзява с печенезите и извоюва първата голяма българска победа срещу маджарите?
6. Кое от следните твърдения за битката при Онгъла е вярно?
7. При кой български владетел град Филипопол за първи път е присъединен към територията на българската държава?
8. При управлението на кой български владетел се провежда първата известна на историографията война между България и сърбите?
9. Машинациите на кой византийски император довеждат до атакуването на България от войските на киевския княз Светослав?
10. Кой от изброените владетели НЕ сключва договор за мир с Византия?

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за битките от периода на Първото българско царство?
4.8 от общо 53 глас(а)
Веселин Асенов
Веселин Асенов е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.

3 КОМЕНТАРА

  1. Здравейте ! Следя работата ви както в Youtube , така и във Facebook и наистина много ми харесва , че се занимавате с едно страхотно дело . Само ,че има един проблем , който виждам във тестовете и информацията ви за Българската история преди падане под турско робство . След , като реших двата ви теста свързани с този времеви период и прочетох някои от статиите ви за него разбрах , че сте на грешен път , защото използвате така наречените догматични източници(Официални учебници и приета скалъпена без логика официална история) на информация в , които историята не отговаря на истината , като до този извод стигнах след , като видях доста грешни сведения . За новата история няма спор , че всичко , което предлагате е вярно и точно, и ви поздравявам за страхотните клипове и статии даващи ни информация за нея . Обаче за годините от 681 до падането под турско робство има много лъжи и изкривявания на данните с цел удовлетворяване на чужди и имперски интереси . Да вземем пример горният тест : 1. На няколко пъти говорите за византийски император и Византия , но такава имерия не е съществувала никога . Това е изкуствено въведено понятие (доколкото си спомням през 17-18век)имащо за цел данайците(гърците) да присвоят историята на Източно римската империя . Само ,че до края на първото десетилетие на 7 век почти всички императори са Българи(Тракийци) , и няма как да се говори за това ,че Византия е гръцка империя , а и изобщо за съществуването на това понятие по онова време . Винаги тазичаст от империята е била наричана Източно Римска империя .
    2.Въпроса свързан с Филипопол(Пловдив) и това , кога влиза в териоториите на България . Ами първо той много преди да е имало изобщо Римска империя и данайско нашествие от Северна Африка е бил Български , но ако сметнем за необходимо да говорим за държавност , то тогава е бил Българска територия по време на Одриското царство . Ако сметнем за освобождаването на Пловдив от Римско владичество то това става през 680-681г. , когато княз Аспарух пристига , за да освободи земите на народа си и не случайно носи документ на римският император , в който ясно е казано ,че тези земи са негово родствено право по бащина линия .Официалната картата на Дунавска България отново не отговаря на реалността , защото е направена от прекалено малко сведения на летописци не повече от 3-4ма , които са описали само около 3-4 района . Това е все едно днеска да съберете четирима областни управители , които да покажат карта на техните региони ,и като ги обединим да кажем – ето това е България и да игнорираме останалите 24 области . След , като се проучат всички сведения става ясно , че Българската територия по времето на освобождението през 681 г . е много по-голяма от представената в учебниците . Тук можете да видите ясните и неуспорими доказателства за твърдението ми http://sparotok.blogspot.com/2015/05/blog-post_21.html . Сега ще си кажете какви Българи на престола на ИРИ . Ами ако прочетете информация за един от най-великите императори на империята и основател на нейната столица Константинопол ще видите , че той е от племето Мизи , които в продължение на 1000 години са били отъждествявани с Българи . Ето тук може да се запознаете с началото на ИРИ в което около 300 години са Български http://sparotok.blogspot.com/2014/08/blog-post_26.html .
    3.Видях , че използвате титлата кан/хан за владетелите ни при положение , че това също е изкуствено понятие с цел да се стъпче съзнанието на народа ни . хан и кан са тюркси и ирански титли и никой Български владетел в цялата история не е носил тази титла . Няма нито древни записи , нито открити данни на съкровища на наши владетели , даже и на колоната на Омуртаг е записано ясно КАНАСУБИГИ , което е по стара форма на княз , която се е изменила във времето . У БИГИ пък означава ОТ БОГА и лесно се разбира дори и да не ви го преведа . Тук може да видите малко информация за титлата княз http://sparotok.blogspot.com/2014/03/blog-post_15.html . Като цяло много се радвам , че сте се заели с разпространяването на славната история на България , но ако използвате фалшификациите на историята ни написани след освобождението до днес по добре да отразявате само историята след 1878г. Тук ще допълня нещо много важно . След освобождението Българската история не е писана от Българи а от чужденци , които са изпълнили поръчка . Става въпрос за младият Иречек , който на 20-24 г възраст няма как да знае толкова много за нашия народ , че и да запише неговата история , при положение че дори Г.Раковски казва , че Българите са древен Балкански народ и редица други святи Българи твърдят същото . Иречек просто изпълнява една поръчка на Австро-Унгария за да не се появи в по-късно време силна Българска държава , каквато много добре знаят ,че ще стане ако нашият народ има самосъзнание за корените си . Това е и причината в днешно време да сме на това положение .
    Виждам , че сте изключително популярни , в България и мисля , че е време да се захванете с разказването на древната история на България каквато е , защото колкото по – скоро народът ни научи за своето минало , толкова по – скоро ще започнем да се издигаме отново , като най-чистата и свята държава в Историята .
    Бих ви препоръчал да започнете да четете блогът , които ви ипратих на няколко пъти по – горе , за да научите истинската древна история на Българите , които в по старти времена Римляни и Данайци наричаха Тракийци . Сигурно доста съм объркал представите ви , но в началото и аз бях сляп и вярвах на глупостите т учебниците , в които няма капка логика , но след като започнах да си задавам въпроси ми стана ясно , че нещп куца и след това започнах да търся различни данни и сега с радост знам истинската история на народът ми . Ще съм изключително благодарен ако започнете да разказвате истината за народа ни , защото ви следят хиляди българи а аз я доставям само на близките ми приятели поради това , че нямам вашата извстност .

Отговор