Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Димитър Талев е български писател, родом от град Прилеп, Македония. Най-известен е със своята тетралогия „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Темата за Македония заема централно място в неговото творчество и той пише множество статии и книги, посветени на съдбата ѝ.

Неговият брат Георги Талев е член на ВМРО, а през студентските си години Талев слуша лекции при някои от най-големите учени като Михаил Арнаудов, Боян Пенев, Любомир Милетич и Иван Шишманов. Житейският път е изпълнен с обрати – от известен писател, до затвор след 9 септември и реабилитиране през 50-те години, когато излиза и прочутата му тетралогия.

На вашето внимание предлагаме някои от най-интересните мисли на прочутия български писател:

1. „Орелът лети към небето със свободни крила, а нашите крила са сковани и трябва да пречистим сърцата си от вража, гибелна отрова.“

2. „Човек не бива и не може да живее само за себе си.“

3. „Но имаме и свой народ и колкото сме слаби сами, толкова сме силни всички заедно, братя по кръв и по вяра.“

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

4. „Което човек не може да види с очите си и да чуе с ушите си, намира го с душата си.“

5. „Като е чужд пастирът, той ще откара стадото в чужда кошара и ще го мълзи, ще го стриже без милост.“

6. „Мъжът като е за жена, слабо нещо е, лесно се предава и обърква.”

7. „Кои са по-добри от нас? Дали гърци, или турци, или власи, или сърби, или немци, или франки, или ингилизи? Те не са по-добри от нас, а ние не сме по-лоши от тех.“

8. „Не е достоен за свобода, който не е готов да се жертвува за нея!“

9. „Любовта към родината, към поробената родина, към нейната правда не може да има степени, не може да има граници, да се дели на драмове.“

10. „Во секо нещо требва да има чест и човещина.“

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

10 емблематични цитата на Димитър Талев
4.5 от общо 47 глас(а)
Мартин Чорбаджийски
Мартин Чорбаджийски е бакалавър по „Международни отношения“ и магистър по „История“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е бивш председател на Студентския дипломатически клуб при Университета и бивш заместник-редактор и автор в студентските списания „International“ и „Международник“. Специфичен интерес има към историята на българското националноосвободително движение и историята на българската външна политика и дипломация.

Отговор