Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Настоящият пътепис ни е изпратен от Пепи Гърбучева. Той е част от поредицата ни, в която авторите сте вие – тези от вас, които имат истински приключенски дух и обичат да разказват за пътуванията си из България.

Разположен стратегически на главния път за Смолян и Пампорово, само на 70 километра от Пловдив, с великолепната си алпийска природа Чепеларе привлича целогодишно туристи. Заобиколен с гори предимно от бял смърч, въздухът е наситен с едни от най-високите йонни нива и това го прави така лек и сладък. Чепеларе е един от най-популярните ни зимни скикурорти, но е прелестен през всеки сезон.

Югозападните склонове на Чепеларе

Забавления има навсякъде. Все пак това е родният град на световната ни шампионка по ски дисциплини Екатерина Дафовска, възпитаничка на местното спортно училище „Олимпийски надежди“.

В последните няколко години градът се развива главоломно и предлага както големи хотели за нощувка, така и китни къщи за гости на достатъчно прилични цени. Ако сте по-претенциозни и търсите максимални удобства, препоръчваме ви едноименният хотел, с прохладна градина, който се намира в центъра на града, но по гостоприемство не му отстъпват и още няколко по-малки хотелчета. В някои от тях предлагат автентична майсторски приготвена родопска кухня.

И е грехота да сте там и да не опитате прочутите родопски клинове и пататници. Ако пък се нуждаете от по-уединено местенце, има колоритни кътчета, комфортни, съчетани в традицията на самобитния родопски стил и съвремието.

В Чепеларе можете да пиете дори виенско кафе, точно на главната улица. И когато към кафето прибавим кристалния планински въздух, ще ви се стори уникално.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

За любителите на спелеологията в Чепеларе се намира и музеят на родопския карст, който е единствен по рода си на Балканския полуостров. В него са изложени уникални експонати – кристали и разнообразни минерали.

Гледка към Чепеларската гора

Ако пък пожелаете да се повозите на лифт, на два километра извън града в посока Смолян се намира ски-център Чепеларе. Въжената линия ще ви отведе до живописния връх Мечи чал, от който се открива невероятна гледка към почти целите Родопи. И там през цялата година можете да се насладите на чаша ароматен мурсалски чай.

Тенденцията е в най-скоро време Пампорово и Чепеларе да бъдат свързани по въздушен път. Което пък от своя страна се превръща в още по-притегателна дестинация за туристите. Близо до него са разпръснати множество селца – Проглед, Богутево, Зорница, Орехово, от които пък започват различни екопътеки. Които пък ще ви отведат до тайнствените дебри на планината.

Наистина, в Чепеларе всичко е различно. Даже и вечер слънцето залязва зад баирите по различен начин и последните лъчи се отразяват меко по панорамния кръст над града. Времето спира неусетно и започва да ухае на мащерка. И мурсалски чай.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Чепеларе – с дъх на мащерка и мурсалски чай
5 от общо 3 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор