Настоящият пътепис ни е изпратен от Пепи Гърбучева. Той е част от поредицата ни, в която авторите сте вие – тези от вас, които имат истински приключенски дух и обичат да разказват за пътуванията си из България.

Разположен стратегически на главния път за Смолян и Пампорово, само на 70 километра от Пловдив, с великолепната си алпийска природа Чепеларе привлича целогодишно туристи. Заобиколен с гори предимно от бял смърч, въздухът е наситен с едни от най-високите йонни нива и това го прави така лек и сладък. Чепеларе е един от най-популярните ни зимни скикурорти, но е прелестен през всеки сезон.

Югозападните склонове на Чепеларе

Забавления има навсякъде. Все пак това е родният град на световната ни шампионка по ски дисциплини Екатерина Дафовска, възпитаничка на местното спортно училище „Олимпийски надежди“.

В последните няколко години градът се развива главоломно и предлага както големи хотели за нощувка, така и китни къщи за гости на достатъчно прилични цени. Ако сте по-претенциозни и търсите максимални удобства, препоръчваме ви едноименният хотел, с прохладна градина, който се намира в центъра на града, но по гостоприемство не му отстъпват и още няколко по-малки хотелчета. В някои от тях предлагат автентична майсторски приготвена родопска кухня.

И е грехота да сте там и да не опитате прочутите родопски клинове и пататници. Ако пък се нуждаете от по-уединено местенце, има колоритни кътчета, комфортни, съчетани в традицията на самобитния родопски стил и съвремието.

В Чепеларе можете да пиете дори виенско кафе, точно на главната улица. И когато към кафето прибавим кристалния планински въздух, ще ви се стори уникално.

За любителите на спелеологията в Чепеларе се намира и музеят на родопския карст, който е единствен по рода си на Балканския полуостров. В него са изложени уникални експонати – кристали и разнообразни минерали.

Гледка към Чепеларската гора

Ако пък пожелаете да се повозите на лифт, на два километра извън града в посока Смолян се намира ски-център Чепеларе. Въжената линия ще ви отведе до живописния връх Мечи чал, от който се открива невероятна гледка към почти целите Родопи. И там през цялата година можете да се насладите на чаша ароматен мурсалски чай.

Тенденцията е в най-скоро време Пампорово и Чепеларе да бъдат свързани по въздушен път. Което пък от своя страна се превръща в още по-притегателна дестинация за туристите. Близо до него са разпръснати множество селца – Проглед, Богутево, Зорница, Орехово, от които пък започват различни екопътеки. Които пък ще ви отведат до тайнствените дебри на планината.

Наистина, в Чепеларе всичко е различно. Даже и вечер слънцето залязва зад баирите по различен начин и последните лъчи се отразяват меко по панорамния кръст над града. Времето спира неусетно и започва да ухае на мащерка. И мурсалски чай.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.