Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Настоящият пътепис ни бе изпратен от Петя Попова. Той е част от поредицата ни, в която авторите сте вие – тези от вас, които имат истински приключенски дух и обичат да разказват за пътуванията си из България.

Поканата дойде спонтанно и неочаквано….и както всички неочаквани неща зарадва всички…най-много моите любопитни второкласници…и въпросите заваляха – Къде? Кога? Кой ще ни посрещне?

Тръгнахме и приключението започна. Град Никопол се намира в област Плевен и е в близост до град Белене и също като нашия Свищов е разположен на брега на „тихия, бял Дунав“. На 14 октомври времето в родния Свищов беше слънчево, а Никопол бе обвит в загадъчна мъгла, която първо изненада, а след това зарадва децата. Приказно опакован, градът ни посрещна тих и изненадващо спокоен.

Първо посетихме историческия музей, събрал съкровища с неподправена информация – снимки, книги и предмети от бита на хората, живели преди години той и сякаш ни върна назад в годините, и малчуганите имаха възможност да усетят минали епохи и години. Направихме си интересни снимки с чудесните експонати там. И след това дойде ТЯ, просто изникна от мъглата и ни се усмихна! Името ѝ е Николинка Христова , а усмивката ѝ заразяваща…не само ни разказа, а настояваше и да ни покаже Библиотеката и информационния център, изграден по Проект „Глобални библиотеки“, паметната плоча на Никополските будители и паметната плоча на Филип Станиславов, написал в Никопол и издал в Рим със свои средства Първата печатна книга „Абагар“, паметникът на Никополските опълченци и още , и още…

Приятно ни изненада чешмата „Елия“ , преди време тя е наричана Сютлийка. Децата узнаха, че е паметник на културата и е изградена през II век в памет на жената Елия, която е била съпруга на римския гражданин Фронтон. Любовта е била причината да се увековечи женската красота. Надгробната плоча на Елия, която се намира в предната част на чешмата, изразява мъката на Фронтон за ранната смърт на неговата прекрасна любима. Красива зелена алея, която води до чешмата сякаш ни въвежда в друго измерение – на хармония, спокойствие, вълшебство и приказност.

За миг децата затаяват дъх пред красотата и след това с нетърпение искат да опитат водата и да разгледат местността.

Днес, за първи път от две десетилетия, изданието излиза на литературния пазар, с което забравената история на тази достойна българка получава шанса да бъде разказана отново.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Не само госпожа Христова ни подари усмивка в мъгливия есенен ден, усмихнати бяха всички възрастни хора, които срещнахме и разпитваха децата от къде са и харесва ли им града….усмихнати бяха и библиотечните работници, които ни поканиха да разгледаме детските книги.

Град Никопол ни омагьоса, събрал в себе си мъдростта на времето, любовта на хората и съхранил българския дух и самобитност.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Богатствата на град Никопол
2.2 от общо 6 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор