Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Настоящият пътепис ни бе изпратен от Нивяна Георгиева. Той е част от поредицата ни, в която авторите сте вие – тези от вас, които имат истински приключенски дух и обичат да разказват за пътуванията си из България.

Изобщо има ли място, което би било по-подходящо да бъде споменато в темата за пътеписи от  родния град на най-известния автор на пътеписи в българската литература Алеко Константинов? Точно така, става въпрос за китното крайдунавско градче Свищов!

Жителите на града определено има с какво да се гордеят –  една великолепна симбиоза между исторически и природни забележителности. Историята на града може да се проследи в далечното минало, чак до римската епоха, от която и до днес могат да се видят останки от селище, наричано „Нове”. По римския град, който се намира съвсем близко до града (1-2 км), и към днешна дата текат археологически разкопки и реставрации.

Тук е мястото да се отбележи, че римският град, местността „Паметниците” и брегът на величествения Дунав са едно отлично попадение за разходка, която би могла да продължи и цял ден. От близо десетилетие насам се провежда и фестивал за исторически възстановки „Орел на Дунава”, в който жителите и гостите на града могат да се докоснат до една отдавна отминала историческа действителност. Свирепите битки, древните облекла и оръжия на участниците имат силата да пренесат наблюдаващия в античността.

Етнографският музей в Свищов

В началото на XIX в. градът е бил изпепелен, а населението изселено във Влашко. Но според легенда през зимата на 1810г. Дунав замръзва и свищовлии виждат възможност да се завърнат по родните си къщи по реката. Градчето се възражда и се превръща в един от най-будните и развити градове по Дунав.

Близо половин век по-късно  в Свищов е издигнат православният храм „Св.Троица” от майстор Кольо Фичето. Храмът е считан за образец за възрожденска църковна архитектура.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

По  време на Руско-турската война (1877г.-1878г.) Свищов става първият освободен български град. От тук започва пътя на вековно мечтаната и очаквана от българите свобода!

Свищов се назовава и като града на 100-те първи неща в България. Тук е построено първото българско читалище, първото българско килийно училище, първата българска търговска гимназия, първото внесено пиано в България и др. След като споменах и първото българско търговско училище, смятам че важно уточнение тук би било, че училището е построено по архитектурно подобие на Виенски университет, и е построено благодарение на дарението на видния търговец  Д.Хадживасилев. Впрочем много обществено значими сгради в Свищов са построени благодарение на дарители. В това число и Стопанска академия. Дарението на Д.А.Ценов превръща града в една културна и научна дестинация, в която и до днес се обучават висококвалифицирани икономисти. Свищов е единствения град в България, в който се намира паметник на дарителите, построен от признателни свищовлии.

Съвременна скулптура в Свищов

Тъй като започнах с гения на българската литература – Алеко Константинов, смятам, че е редно в заключение да кажа и няколко думи и за неговия роден дом. Както всички знаем, Щастливеца е роден в заможното семейство на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов. Посещението на къщата-музей дава ясна представа за буржоазната действителност на заможните търговци на Свищов. Архитектурата, вносните австрииски  мебели, обширния двор с невероятна гледка към Дунав и Румъния, могат да накарат посетителя да усети аристократичния дух на средновековен Свищов. Освен експозицията на лични вещи и записки на Щастливеца , за посетителя най-атрактивно се оказва сърцето с дупката от куршум на самия Алеко, което се съхранява в стъкленица на втория етаж на родния му дом.

Не смятам, че успях да опиша всички забележителности в Свищов, но определено крайдунавския град е дестинация, която си заслужава да посетите.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

До Свищов и назад
5 от общо 3 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

  1. Мачин (който вече е румънски) е първият освободен български град във войната от 1877. Освободен е на 22 юни. Главната атака е при Свищов, но целта за освобождаването на Мачин е стратегическа, за да се заблуди противникът.

Отговор