В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на цар Симеон и неговата външна политика. Немлка част от въпросите може да ви затруднят, но на други сме сигурни, че ще отговорите с лекота. Приятно решаване!

1. С кой византийски император Симеон води „Първата икономическа война“ в Европа, още наречена „Първата Симеонова война“, завършила със загуба за Византия?
2. В хода на управлението си цар Симеон води множество войни, като повечето от тях печели. Кой от изброените народи обаче не успява да победи в битка?
3. Посочете НЕвярното твърдение:
4. Кои пълководци оглавяват наказателния поход на Симеон срещу възникналата сръбска опасност през 917 г.?
5. На кой византийски император следвало да стане регент Симеон, съгласно постигнатото през 913 г. споразумение за династичен брак?
6. Кой извор ни дава сведения за сключения през 904 г. мирен договор между България и Византия?
7. Кой от изброените градове цар Симеон Велики не успява да превземе и присъедини към българската държава?
8. С кой владетел Симеон води преговори за сключването на съюз срещу Византия, с основна цел превземането на нейната столица Константинопол?
9. Къде българският цар успява на два пъти да разбие византийската армия?
10. В коя крепост Симеон задържа византийския дипломат Лъв Хиросфакт, умишлено, за да протака преговорите за мир с Византия, през 895 г.?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.