В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

На 6 май празнуваме големия християнски празник Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия. Едва ли има по-подходящ момент да проверим вашите знания относно най-значимите военни успехи на България. Тези победи издигат международния авторитет на страната и нейната армия. Приятно решаване!

1. Къде българската армия удържа две от най-важните победи в Сръбско-българската война?
2. Мобилизирането на българската армия в коя война е отразено в следния репортаж на ирландския журналист Джеймс Баучер: „Мъже над допустимата възраст, момчета още незавършили обучението си, мъже, отхвърлени поради негодност да служат се тълпяха и предлагаха своите услуги. Влаковете, композирани от покрити товарни вагони, бяха препълнени; имаше хора по покривите. Само доброто настроение и истинското желание на хората да помогнат на железопътната администрация предотвратиха пълната дезорганизация.“
3. Посочете НЕвярното твърдение относно Одринската епопея:
4. В коя от следните битки българската армия нанася сериозно поражение на Румъния?
5. В превземането на коя европейска столица през Първата световна война българските войски действат заедно с германски и османски военни части?
6. Къде българската армия успява да отблъсне настъплението на гръцките войски през Междусъюзническата война?
7. Кой летец става известен като втората българска жива торпила през Втората световна война?
8. Посочете вярното твърдение за Дойранската епопея:
9. На северния бряг на коя река българската армия спира настъплението на военните части на Третия райх към унгарските земи по време на Втората световна война?
10. Кой български офицер ръководи защитата на Видин през Сръбско-българската война?

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за военните успехи на българската армия?
4.6 от общо 54 глас(а)
Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.

Отговор