В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Летните месеци наближават и това е перфектният момент да изпитаме вашите знания относно Българското Черноморие, което е неизменна част от многовековната ни история и има своята важна роля за политическото и икономическо развитие на държавата.

1. Кой черноморски град е известен с прозвището си – „Българската Равена“, поради факта, че е богат на многобройни и добре запазени църкви?
2. Кой от следните градове НЕ развива активна търговия с нашето Черноморие по време на Второто българско царство?
3. Кой български владетел превзема Одесос (Варна) през 1201 г.?
4. Кое място е превърнато в столица на Добруджанско деспотство от деспот Добротица през XIV век?
5. В битка край кой град през 1444 г. кръстоносната армия на Владислав III и Янош Хуняди е разгромена от османската войска на султан Мурад II?
6. Посочете вярното твърдение:
7. В битка край кой черноморски нос българският миноносец „Дръзки“ нанася сериозно поражение на турския крайцер „Хамидие“ през Балканската война?
8. Мощи на кой светец бяха открити през 2010 г. на остров Свети Иван край Созопол?
9. Кой град носи името Сталин за период от приблизително седем години?
10. В близост до кой черноморски град се намира най-старият действащ морски фар в България?

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.