В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на противоречива личност – Александър Стамболийски. За едни, той е човек, който успява да вдигне българската държава от политическа изолация и да възстанови нейната икономика. А за други – един неуспешен министър-председател, който поставя основите на разединение в българското общество във време, в което то трябва да е преди всичко обединено. Въпреки полюсните мнения, Стамболийски оставя трайна диря в българската политическа история. Приятно решаване!

1. В кое село е роден Александър Стамболийски?
2. Как се нарича специалният отряд, който правителството на БЗНС създава за оказване на репресии към техните политически противници?
3. Кой от следните договори е подписан лично от Стамболийски?
4. Правителството на Александър Стамболийски провежда множество реформи. Коя от следните не е сред тях?
5. В кое въстание Стамболийски взима участие и се превръща в негов лидер?
6. На коя дата е извършен превратът, който отстранява правителството на Александър Стамболийски?
7. Кое от следните министерства НЕ оглавява Стамболийски в своята политическа кариера?
8. В резултат на оттеглянето на кой министър-председател Александър Стамболийски оглавява правителството?
9. Посочете вярното твърдение:
10. Как умира Александър Стамболийски?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.