В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на противоречива личност – Александър Стамболийски. За едни, той е човек, който успява да вдигне българската държава от политическа изолация и да възстанови нейната икономика. А за други – един неуспешен министър-председател, който поставя основите на разединение в българското общество във време, в което то трябва да е преди всичко обединено. Въпреки полюсните мнения, Стамболийски оставя трайна диря в българската политическа история. Приятно решаване!

1. В кое село е роден Александър Стамболийски?
2. Как се нарича специалният отряд, който правителството на БЗНС създава за оказване на репресии към техните политически противници?
3. Кой от следните договори е подписан лично от Стамболийски?
4. Правителството на Александър Стамболийски провежда множество реформи. Коя от следните не е сред тях?
5. В кое въстание Стамболийски взима участие и се превръща в негов лидер?
6. На коя дата е извършен превратът, който отстранява правителството на Александър Стамболийски?
7. Кое от следните министерства НЕ оглавява Стамболийски в своята политическа кариера?
8. В резултат на оттеглянето на кой министър-председател Александър Стамболийски оглавява правителството?
9. Посочете вярното твърдение:
10. Как умира Александър Стамболийски?

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за живота и управлението на Александър Стамболийски?
4.4 от общо 55 глас(а)
Димитър Петров
Димитър Петров e студент по „Право” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 20 години е и е роден в гр. Монтана. Проявява силен интерес към българската история още от ранна възраст и основно негово хоби е четенето и събирането на историческа литература. Вълнува се още и от политика, спорт и изкуство.

2 КОМЕНТАРА

  1. Спорна фигура със безспорен белег в новата история на България. Силата ѝ на политическата и обществена сцена доказва наличието на безобразни грешки в управлението между 1913-18 година, които водят и до логичната абдикация на Н.В. Фердинанд Български. Само че както нито Стамболийски, нито Негово Величество са само черни или бели, така и еднолично само те не са виновни за успехите и паденията на родината.
    Страхотен тест, задълбочен, има и малко простички неща за кураж на любителите. Моля, продължете изследванията си, които разбиват прангите на закостенялото политмислене от близкото минало, което пък целеше оскотяването на народа по линия на критичното мислене. Толкова по-красива би била държавата ни с хора, които знаят миналото си, обмислят уроците му и първо два пъти мерят, след което режат в своя личен и професионален живот. Какво бъдеще бихме имали тогава…

Отговор