Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

На вашето внимание представяме тест за Руско-турската освободителна война, в резултат на която през 1878 година България се завръща на политическата карта на Европа. След множество тежки боеве армията на Русия и Българското опълчение триумфират над Османската империя и полагат началото на модерната българска държава. Приятно решаване!

1. Кога започват първите боеве по време на войната?
2. Военни части от коя съвременна държава участват във войната?
3. Какво е първото название на Българското опълчение?
4. В коя от следните битки участва румънската армия?
5. Кой от следните войводи не действа с чета по време на войната?
6. Докога продължава отбраната на Шипченската позиция?
7. Кой е главнокомандващият на руската армия на Балканите?
8. Кой е първият освободен български град?
9. Кой е избран за губернатор на първия освободен български град?
10. Кое от следните твърдения НЕ е вярно?

BULGARIANHISTORY.SHOP винаги ще ви предложи нещо ново и вълнуващо.

Изтеглете сега приложението ни и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за Руско-турската освободителна война?
4.5 от общо 160 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

3 КОМЕНТАРА

  1. На вторият ви въпрос няма как да се отбележи отговор, тъй като всичките са грешни! В Руско турската война участват частите на една съвременна държава и това е Русия! В Русия тогава както и днес са живели и живеят стотици народи! Османската империя не съществува по настоящем! Та след като я няма изписана Русия няма как да се отговори! По нататък също има разни „уловки“ целящи „изкривяване“ на историята и затова се отказах да го решавам. Да бяхте изписали под някой от въпросите САЩ та да го отметна! :))).. Финландски лейбгвардейски полк : Сформиран е в състава на Руската императорска армия през 1806 г. на основата на лична уния на Финландия с Русия. Участва в почти всички войни на Русия през XІX век и Първата световна война. Разформирован е с отделянето на Финландия от Русия (1918).
    В навечерието на Руско-турската война (1877-1878) се състои от 4 роти с общо около 900 войници. Командир на полка е генерал-майор Василий Лавров. В състава на Западния отряд участва в борбата за Плевен. Финландските воини проявяват храброст и героизъм в боевете при с. Горни Дъбник, както и при преминаването на Западния отряд (Гурко) през Стара планина. Проявяват се при превземането на София и Пловдив. Личният състав на полка е награден със знак към униформата с надпис „За Филиппополь 5 Января 1878 год“. Убитите и починалите са погребани край с. Горни Дъбник, където през 1950-те год. е създаден мемориалният парк Лавров. Ясно се вижда на чия държава е принадлежал и от коя държава е сформиран!
    След войната финландските офицери генерал-лейтенант Казимир Ернрот и полковник Александър Редигер са военни министри на Княжество България.

  2. Страхиле, посети гр. Свищов и поднеси цветя във финландското гробище на загиналите фини и им прочети имената.

  3. Русия съществува от 27 години, преди това е било СССР. Тая Русия, за която става дума в теста, много отдавна не съществува.

Отговор