ТЕСТ: Какво знаете за българските открития и научни достижения?

1
2149

В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на българските открития и научни достижения. Областите, които обхваща са инженерни науки, медицина, авиация и дори космонавтика. Желаем ви успех!

1) Кой българин е наричан „баща на българската авиация“, но също така е считан и за основоположник на авиацията в САЩ?
2) Къде се намира село Студен извор, където днес има музей на киселото мляко в чест на откривателя на „Лактобацилус булгарикус“ Стамен Григоров?
3) Едно от най-големите български открития, дало тласък на технологичния прогрес в световен мащаб, принадлежи на акад. Георги Наджаков. Кое е то?
4) От кое цвете се извлича лекарството нивелин, открито от българина Димитър Пасков?
5) Кое от изброените не е кръстено на считания за откривател на компютъра Джон Атанасов?
6) С кой световноизвестен учен се среща проф. Кръстьо Кръстев по време на Женевската конференция по разоръжаването през 1950 година?
7) Кое от изброените ястия не е включено в менюто с българска космическа храна?
8) Коя е единствената страна преди България, използвала авиацията в бойни действия?
9) За изобретяването на кое от изброените има принос българинът Петър Петров?
10) Кое от изброените открития в медицината е българско?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за българските открития и научни достижения?
4.7 от общо 46 глас(а)
Българска история
От създаването си до днес „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ. Нашата мисия е да достигнем до всички, които проявяват интерес към науката, а с приоритет е подрастващото поколение.

1 КОМЕНТАР

  1. Много се радвам , че попаднах днес на “Българска история“. Харесва ми и с удоволствие ще показвам вашите тестове и за учениците ми(аз съм учителка по икономика) и с удоволствие насочвам вниманието им към историята, културата, достиженията ни.

Остави коментар