В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на българските открития и научни достижения. Областите, които обхваща са инженерни науки, медицина, авиация и дори космонавтика. Желаем ви успех!

1. Кой българин е наричан „баща на българската авиация“, но също така е считан и за основоположник на авиацията в САЩ?
2. Къде се намира село Студен извор, където днес има музей на киселото мляко в чест на откривателя на „Лактобацилус булгарикус“ Стамен Григоров?
3. Едно от най-големите български открития, дало тласък на технологичния прогрес в световен мащаб, принадлежи на акад. Георги Наджаков. Кое е то?
4. От кое цвете се извлича лекарството нивелин, открито от българина Димитър Пасков?
5. Кое от изброените не е кръстено на считания за откривател на компютъра Джон Атанасов?
6. С кой световноизвестен учен се среща проф. Кръстьо Кръстев по време на Женевската конференция по разоръжаването през 1950 година?
7. Кое от изброените ястия не е включено в менюто с българска космическа храна?
8. Коя е единствената страна преди България, използвала авиацията в бойни действия?
9. За изобретяването на кое от изброените има принос българинът Петър Петров?
10. Кое от изброените открития в медицината е българско?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.