В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на Крум – владетелят, който не просто изважда България от тежка вътрешнополитическа криза, но и я превръща в значима европейска сила. Приятно решаване!

1. Кой е предшественикът на Крум на българския престол?
2. Кой от посочените български владетели НЕ принадлежи към Крумовата династия:
3. Срещу кои племена Крум води военна кампания, придобивайки част от земите им?
4. Превземането на кой укрепен градски център се счита за първото териториално разширение, което България осъществява за сметка на Византия при управлението на Крум?
5. През 811 г. император Никифор I Геник започва мащабен поход срещу България. Коя погранична крепост използва византийският василевс за сборен пункт на войските преди своето навлизане в България?
6. На среща за мирни преговори с кой византийски император Крум попада във византийска засада и едва оцелява?
7. Според „Свидас лексикон“ едно от най-значимите достижения на Крум е създаването на общо законодателство. Кое от изброените НЕ регламентирали Крумовите закони?
8. В хода на византийската кампания в България през 811 г., Крум изпраща послание за мир към Никифор Геник с думите: „Ето, ти победи. И тъй вземи каквото ти е угодно и си иди с мир“. От хрониката на кой летописец научаваме за паметните думи на българския владетел?
9. При обсадата на кой византийски град е засвидетелствано, че българите започват да използват за пръв път тежка обсадна техника?
10. Известно е, че Крум умира малко преди да осъществи обсада на Константинопол. Кой друг български владетел споделя тази негова съдба?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Веселин Асенов
Веселин Асенов е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.