Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест е посветен на Крум – владетелят, който не просто изважда България от тежка вътрешнополитическа криза, но и я превръща в значима европейска сила. Приятно решаване!

1. Кой е предшественикът на Крум на българския престол?
2. Кой от посочените български владетели НЕ принадлежи към Крумовата династия:
3. Срещу кои племена Крум води военна кампания, придобивайки част от земите им?
4. Превземането на кой укрепен градски център се счита за първото териториално разширение, което България осъществява за сметка на Византия при управлението на Крум?
5. През 811 г. император Никифор I Геник започва мащабен поход срещу България. Коя погранична крепост използва византийският василевс за сборен пункт на войските преди своето навлизане в България?
6. На среща за мирни преговори с кой византийски император Крум попада във византийска засада и едва оцелява?
7. Според „Свидас лексикон“ едно от най-значимите достижения на Крум е създаването на общо законодателство. Кое от изброените НЕ регламентирали Крумовите закони?
8. В хода на византийската кампания в България през 811 г., Крум изпраща послание за мир към Никифор Геник с думите: „Ето, ти победи. И тъй вземи каквото ти е угодно и си иди с мир“. От хрониката на кой летописец научаваме за паметните думи на българския владетел?
9. При обсадата на кой византийски град е засвидетелствано, че българите започват да използват за пръв път тежка обсадна техника?
10. Известно е, че Крум умира малко преди да осъществи обсада на Константинопол. Кой друг български владетел споделя тази негова съдба?

Не забравяйте да ни последвате в Instagram и да се абонирате за образователните ни видеа в YouTube. Изтеглете сега приложението на магазина ни BULGARIANHISTORY.SHOP за iOS и Android и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

ТЕСТ: Какво знаете за управлението на Крум?
4.7 от общо 80 глас(а)
Веселин Асенов
Веселин Асенов е бакалавър „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Следва магистърската си специалност „История и съвременно развитие на страните от Източна Азия“. Занимава се с джудо, ММА, карате, стендов моделизъм, PS 4 ProSuite проекти, но най-вече с обогатяване на библиотеката си от исторически книги.

3 КОМЕНТАРА

  1. Изкореняването на лозята е мит, който се насажда от десетилетия в съзнанието на народа ни. Това твърдение е абсолютно невярно. Самият Кан Крум отбелязва своите успехи с трапеза на която кани всичките си доверени хора и военачалници. Там се лее вино на воля. При превземането на Плиска Никифор заварва в складовете на канския дворец толкова много вино, че войските му пируват 3 дни. Така, че няма данни за такива забрани и това са измислици на византийските летописци, които са мразели Крум не по-малко от византийските императори, които той е поставил на колене във военно и икономическо отношение. Също така не верно и твърдението Ви, че за първи път Крум използва обсадна техника при Месембрия. Той прави това още през 809 г. при превземането на Сердика. Всички тези неща и още други, може да прочетете в историческия ми роман „Кан Сюбиги Крум“. С уважение: Деню Чепилски

Отговор