В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Днес ще проверим знанията ви за поета революционер Христо Ботев. Със своята непримиримост към несправедливостта и желанието за свобода на българите, той оставя незаличима диря в родната история и се превръща в национален герой. И днес бурният му живот и обвитата с мистерии смърт са обект на множество дискусии, свидетелство за специалното място, което неговото дело заема в сърцата на нашия народ.

1. Кое от следните твърдения за бащата на Христо Ботев е вярно?
2. Кой от братята на Христо Ботев е негов четник, а по-късно достига до чин генерал-лейтентант?
3. Каква е формалната причина за изключването на Ботев от Одеската мъжка гимназия?
4. В кое населено място учителства Ботев през 1866 г.?
5. С каква задача е натоварен Христо Ботев преди избухването на Старозагорското въстание?
6. Кое от следните печатни издания не е дело на Ботев?
7. Кой е Димитър, един от тримата души, до които Ботев адресира прочутото си писмо от 1876 г.?
8. С кой революционер Ботев издава съвместна стихосбирка?
9. Кое е първото стихотворение на Ботев?
10. Кой е знаменосецът на Ботевата чета?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Мартин Чорбаджийски
Мартин Чорбаджийски е бакалавър по „Международни отношения“ и магистър по „История“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е бивш председател на Студентския дипломатически клуб при Университета и бивш заместник-редактор и автор в студентските списания „International“ и „Международник“. Специфичен интерес има към историята на българското националноосвободително движение и историята на българската външна политика и дипломация.