В поредицата ни „Тестове и викторини“ ще подлагаме на изпитание знанията ви за определени сфери от българската история. Всеки отговор носи със себе си и допълнително пояснение, така че бъдете спокойни – дори да не откриете решението от определен въпрос, то бъдете сигурни, че ще го запомните!

Настоящият тест ще ви пренесе из различни краища на България в търсене на най-интересните и необикновени български музеи. Той е и първа част от поредицата ни, посветена на тази така любопитна тематика, обхващаща над 200 музеи, намиращи се на територията на страната ни. Приятно решаване!

1. Къде се намира Музеят на иконата?
2. Кой от изброените музеи не съществува в България?
3. В Гурково има музей, посветен на домашно животно. Кое е то?
4. Кой национален музей се намира на територията на град Русе?
5. С какво се характеризират музеите инсито (in situ)?
6. В кой град се намира музей "Кръстатата казарма"?
7. На коя от следните личности няма посветена къща музей в България?
8. В кой от черноморските ни градове се намира Музеят на солта?
9. В село Студен извор се намира един от най-интересните музеи у нас. На какво е посветен той?
10. Кой български манастир е недействащ и има статут на музей?

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.