Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

По повод празника на авиацията Националният военноисторически музей (НВИМ) организира Седмица на авиацията. В работните дни на музея от днес до неделя (16 октомври) всички посетители ще могат да разгледат не само постоянната хронологична експозиция и временните изложби, но и специална витрина, посветена на големите български военни авиатори. Това съобщиха от Националния военноисторически музей.

Гостите на НВИМ ще имат възможност да видят експонати, свързани с живота на българските летци. Малка част от големите постижения на българската авиация са например първият полет на жена в света, осъществен от Райна Касабова, първото аварийно кацане с повреден двигател на Симеон Петров, както и първото летене на държавен глава в света, сторено от цар Фердинанд I.

Сред експонатите ще бъдат и измервателен уред Авиохоризонт за самолет Л-29 и самолетно витло на изтребител Фокер Д7 от Първата световна война. НВИМ ще изненада посетителите си и с разпънат военен парашут УП-9, конструиран от авиационния учен и летец Георги Йовчев.

Експонатите ще разкриват подробности за емблематичните имена на родната авиация Димитър Списаревски и Петър Манолев, както и за един от първите военни парашутисти Никола Костадинов, който ни напусна неотдавна.

Освен в НВИМ, празникът на авиацията на 16 октомври, ще бъде честван и в значимата за българската авиация авиобаза Враждебна. Там командването на ВВС организира ден на отворени врати от 12:00 до 17:30 часа.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Невиждани до момента експонати ще бъдат представени в „Седмицата на авиацията“
5 от общо 1 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор