По повод празника на авиацията Националният военноисторически музей (НВИМ) организира Седмица на авиацията. В работните дни на музея от днес до неделя (16 октомври) всички посетители ще могат да разгледат не само постоянната хронологична експозиция и временните изложби, но и специална витрина, посветена на големите български военни авиатори. Това съобщиха от Националния военноисторически музей.

Гостите на НВИМ ще имат възможност да видят експонати, свързани с живота на българските летци. Малка част от големите постижения на българската авиация са например първият полет на жена в света, осъществен от Райна Касабова, първото аварийно кацане с повреден двигател на Симеон Петров, както и първото летене на държавен глава в света, сторено от цар Фердинанд I.

Сред експонатите ще бъдат и измервателен уред Авиохоризонт за самолет Л-29 и самолетно витло на изтребител Фокер Д7 от Първата световна война. НВИМ ще изненада посетителите си и с разпънат военен парашут УП-9, конструиран от авиационния учен и летец Георги Йовчев.

Експонатите ще разкриват подробности за емблематичните имена на родната авиация Димитър Списаревски и Петър Манолев, както и за един от първите военни парашутисти Никола Костадинов, който ни напусна неотдавна.

Освен в НВИМ, празникът на авиацията на 16 октомври, ще бъде честван и в значимата за българската авиация авиобаза Враждебна. Там командването на ВВС организира ден на отворени врати от 12:00 до 17:30 часа.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.