Средствата за построяването на паметник на Васил Левски в Русе вече се набират чрез национална дарителска кампания. Монументът ще струва около 130 хиляди лева, а всеки, независимо русенец или не, ще има възможност да даде своя принос.

До момента в сметката за построяването на паметник на Апостола в Русе има събрани близо 24 хиляди лева. От тях 20 хиляди са осигурени от община Русе, останалите са от дарители.

Проектът бе избран от журито сред общо 11 предложения, а в интернет класацията е заел второ място.

Ето какво се казва в писмото на Сдружението за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе:

След усърдна работа на граждани, специалисти и представители на властта на различни нива една добра идея вече върви към своето реализиране – в Русе ще има паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски. Проектът за него бе избран след национален конкурс, спечелен от скулптура Даниел Кънчев и арх.Силвия Славова.

Мястото е определено в емблематичния Парк на възрожденците, където са положени костите на немалко от съратниците на Левски. Самият паметник представлява  бронзовата скулптура на нашия национален герой в легионерска униформа с височина 3м, поставена върху гранитен постамент с височина 1,1 м.

Предвидено е и облагородяване на околното пространство, така че паметника да се превърне в естествен център за поклонение пред подвига на Апостола.

Министерство на отбраната също е подкрепило проекта, като то се включва с дарение на месинг от използвани гилзи.

Банковата сметка за набиране на дарения е BG50STSA93000024155488

Титуляр: Сдружение за изграждане паметник на Васил Левски в Русе

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.