Балканският съюз е антиосманска военна коалиция, формирана в навечерието на Балканската война от България, Сърбия, Гърция и Черна гора. Технически съюзът е оформен с двустранни договори на България със Сърбия и Гърция, с които се солидаризира и Черна гора. Така звучи сухата информация за едно от най-важните събития в нашето минало. Събитие, предначертало хода на историята не просто за България, но за целия регион. Събитие, което оставя своя отпечатък и в наши дни. Но сухата информация никога не е достатъчна.

През 1915 г. един от архитектите на Балканския съюз  – акад. Иван Евстратиев Гешов, написва книга за тези паметни моменти. Изненадващо или не, до днес тази книга не е преиздавана. 100 години след първото си публикуване, „Балканският съюз“ отново вижда бял свят чрез новото издание на „Българска история“.

Иван Гешов, истински просветен български държавник, получил образованието си в Манчестърския университет, е премиер на страната, когато лансира идеята си България, Сърбия, Гърция и Черна гора заедно да нанесат съкрушаващ удар върху разклатената и изостанала Османска империя, за да изтръгнат от нейната пагубна власт населените с християни области.

Кой друг би могъл да има достъп до цялата информация за сформирането на Балканския съюз, да знае всички ходове и договорки на държавите в него, ако не един от основателите му?

От приложените в книгата „Балканският съюз“ явни и тайни дипломатически документи ще забележите всички подводни камъни в преговорите за единение и сами ще се убедите колко трудно са подписани съюзните договори. Както добре знаем, все пак Балканският съюз, макар и трудно, е създаден. България сама изнася най-тежката част от последвалата война и мобилизира най-многочислената армия, която с неудържим героизъм и невиждан устрем помита османските сили в прочутата битка при Люлебургаз, завладява страховитите крепости Одрин и Лозенград и жъне победа след победа на бойното поле.

Тази книга е различна. Тя е писана от първо лице непосредствено след краха на Балканския съюз през 1913 г., когато още не е било изсъхнало мастилото по договорите.

От десетките извадени на бял свят дипломатически документи всеки би могъл да разбере, че некоректната страна съвсем не е България. Напротив, обективното вглеждане в изворите показва, че тя не само изпълнява задълженията си по договорите, ами и е принудена да чуе дошлите като гръм от ясно небе претенции на Сърбия за територии, към които тази страна въобще не следва да има аспирации.

Още много и много дипломатически старания предстоят на Иван Ев. Гешов, преди той окончателно да се увери, че в преговорите са допуснати пагубни грешки и че България ще се окаже на практика измамена от онези, с които рамо до рамо е воювала.

КНИГАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАНА В ЕЛЕКТРОННИЯ НИ МАГАЗИН.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Тайните на Балканския съюз излизат на бял свят
4.4 от общо 43 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор