Балканският съюз е антиосманска военна коалиция, формирана в навечерието на Балканската война от България, Сърбия, Гърция и Черна гора. Технически съюзът е оформен с двустранни договори на България със Сърбия и Гърция, с които се солидаризира и Черна гора. Така звучи сухата информация за едно от най-важните събития в нашето минало. Събитие, предначертало хода на историята не просто за България, но за целия регион. Събитие, което оставя своя отпечатък и в наши дни. Но сухата информация никога не е достатъчна.

През 1915 г. един от архитектите на Балканския съюз  – акад. Иван Евстратиев Гешов, написва книга за тези паметни моменти. Изненадващо или не, до днес тази книга не е преиздавана. 100 години след първото си публикуване, „Балканският съюз“ отново вижда бял свят чрез новото издание на „Българска история“.

Иван Гешов, истински просветен български държавник, получил образованието си в Манчестърския университет, е премиер на страната, когато лансира идеята си България, Сърбия, Гърция и Черна гора заедно да нанесат съкрушаващ удар върху разклатената и изостанала Османска империя, за да изтръгнат от нейната пагубна власт населените с християни области.

Кой друг би могъл да има достъп до цялата информация за сформирането на Балканския съюз, да знае всички ходове и договорки на държавите в него, ако не един от основателите му?

От приложените в книгата „Балканският съюз“ явни и тайни дипломатически документи ще забележите всички подводни камъни в преговорите за единение и сами ще се убедите колко трудно са подписани съюзните договори. Както добре знаем, все пак Балканският съюз, макар и трудно, е създаден. България сама изнася най-тежката част от последвалата война и мобилизира най-многочислената армия, която с неудържим героизъм и невиждан устрем помита османските сили в прочутата битка при Люлебургаз, завладява страховитите крепости Одрин и Лозенград и жъне победа след победа на бойното поле.

Тази книга е различна. Тя е писана от първо лице непосредствено след краха на Балканския съюз през 1913 г., когато още не е било изсъхнало мастилото по договорите.

От десетките извадени на бял свят дипломатически документи всеки би могъл да разбере, че некоректната страна съвсем не е България. Напротив, обективното вглеждане в изворите показва, че тя не само изпълнява задълженията си по договорите, ами и е принудена да чуе дошлите като гръм от ясно небе претенции на Сърбия за територии, към които тази страна въобще не следва да има аспирации.

Още много и много дипломатически старания предстоят на Иван Ев. Гешов, преди той окончателно да се увери, че в преговорите са допуснати пагубни грешки и че България ще се окаже на практика измамена от онези, с които рамо до рамо е воювала.

КНИГАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОРЪЧАНА В ЕЛЕКТРОННИЯ НИ МАГАЗИН.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.