Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Песента „Вятър ечи, Балкан стене“ е най-често изпълняваната и до днес творба на Добри Чинтулов. Тя отразява съдбините на българския народ под османска власт и е посветена на Габровското въстание от 1862 година.

Добри Чинтулов поставя началото на революционната поезия у нас. Малък брой от произведенията му са запазени и до днес. Въпреки това в народната памет завинаги ще останат безсмъртните възрожденски песни „Къде си, вярна ти любов народна“, „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“.

За Чинтулов е важно да се пробуди революционният порив у народа. Песните му изразяват душевен блян и формират ново общонародно мислене. Пораждат възхищение у българина – роб. Формират чувства като любов към родината и народа, жажда за свобода и саможертва. Подбуждат нови идеали, тласкащи към борба за Родината.

Чрез „Вятър ечи, Балкан стене“ авторът акцентира върху народния унес. Сънят е незнанието на хората. Народът трябва да се вдигне на борба, свободата може да бъде извоювана. Борбата за свобода е безкомпромисна. Българите с всички сили трябва да се стремят към нея. С апела си за общонародно пробуждане Добри Чинтулов е актуален и днес.

 

 Вятър ечи, Балкан стене

Днес, за първи път от две десетилетия, изданието излиза на литературния пазар, с което забравената история на тази достойна българка получава шанса да бъде разказана отново.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 

Вятър ечи, Балкан стене,
Сам юнак на коня
С тръба зове свойте братя:
всички на оръжие!

Дойде време, ставайте,
от сън се събуждайте,
доста робство и тиранство,
всички на оръжие!

   Който носи мъжко сърце
и българско име,
да препаше остра сабя,
знаме да развее!

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

„Вятър ечи, Балкан стене“
3.5 от общо 44 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор