Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

„Притури се планината“ е българска народна песен, известна с великолепното изпълнение на Стефка Съботинова.

Тя е родена на 2 април 1930 година в село Розов кладенец, Старозагорско. През 1951 година се премества да живее в София. Певческия ѝ талант открива фолклористът и народен певец Жечо Долчинков. От 1954 година започва да пее в състава на фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. С него тя обикаля по концерти и участия в цял свят. Няколко години по-късно става солистка към редакция „Народна музика“ на Българското национално радио, а след това и певица в Ансамбъла за народни песни към радиото и в „Мистерията на българските гласове“.

В репертоара на Стефка Съботинова са основно песни от Беломорска Тракия, които знае от баба си. Световна известност придобива с изпълнението на песента „Притури се планината“. Първоначалното звучене на мелодията е аранжирано от композитора Филип Кутев. Песента е забелязана и наградена на радиоконкурс за народна музика в Братислава. Тя се харесва на швейцарския продуцент Марсел Селие, впечатлява го текстът, разказващ за силата на майчината любов. Селие моли БНР да запише български фолклор. През 1952 година пристига в страната и се свързва с ръководството на Българското национално радио, откупува няколко записа и започва радиопредаване, което съпругата му Катрин Селие нарича „Мистерията (тайнството) на българските гласове“. През 1975 година Марсел Селие издава първия албум с български народни песни под заглавието „Мистерията на българските гласове“. В него включва две солови изпълнения на Стефка Съботинова, а именно „Притури се планината“ и „Мър, Станке ле“. По-късно Селие продава изпълнението на „Притури се планината“ на филмови продукции, сред които са „Иисус от Монреал“ и „Лионците“.

Песента се сдобива с нов, модерен аранжимент през 1994 година благодарение на Жаки Анона. През юни 2010 година Стефка Съботинова е удостоена с най-голямото българско отличие – орден „Стара планина – първа степен“. На 30 юли същата година певицата напуска завинаги този свят, но великото ѝ изпълнение на песента „Притури се планината“ още дълги години ще кара българите да настръхват.

 

Притури се планината

Днес, за първи път от две десетилетия, изданието излиза на литературния пазар, с което забравената история на тази достойна българка получава шанса да бъде разказана отново.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 

Притури се планината,
Че затрупа два овчеря.
Че затрупа два овчеря,
Два овчеря – два другаря.

Първи моли, пусни мене.
Мене чака първо любе.
Втори моли, пусни мене.
Мене чака стара майка.

Проговаря планината:
Хей, ви вази два овчеря,
Любе жали ден до пладне,
Майка жали чак до гроба.

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

„Притури се планината“
4.8 от общо 32 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор