Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

“Притури се планината“ е българска народна песен, известна с великолепното изпълнение на Стефка Съботинова.

Певицата е родена на 2 април 1930 г. в село Розов кладенец, Старозагорско. През 1951 г. се премества да живее в София. Певческия ѝ талант открива фолклористът и народен певец Жечо Долчинков. От 1954 г. започва да пее в състава на фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“. С него тя обикаля по концерти и участия в цял свят. Няколко години по-късно става солистка към редакция “Народна музика“ на Българското национално радио, а след това и певица в Ансамбъла за народни песни към радиото и в “Мистерията на българските гласове“.

В репертоара на Стефка Съботинова са основно песни от Беломорска Тракия, които знае от баба си. Световна известност придобива с изпълнението на песента “Притури се планината“. Първоначалното звучене на мелодията е аранжирано от композитора Филип Кутев. Песента е забелязана и наградена на радиоконкурс за народна музика в Братислава. Тя се харесва на швейцарския продуцент Марсел Селие, впечатлява го текстът, разказващ за силата на майчината любов. Селие моли БНР да запише български фолклор. През 1952 г. пристига в България и се свързва с ръководството на Българското национално радио, откупува няколко записа и започва радиопредаване, което съпругата му Катрин Селие нарича “Мистерията (тайнството) на българските гласове“. През 1975 година Марсел Селие издава първия албум с български народни песни под заглавието “Мистерията на българските гласове“. В него включва две солови изпълнения на Стефка Съботинова, а именно “Притури се планината“ и “Мър, Станке ле“. По-късно Селие продава изпълнението на “Притури се планината“ на филмови продукции, сред които са “Иисус от Монреал“ и “Лионците“.

Песента се сдобива с нов, модерен аранжимент през 1994 г. благодарение на Жаки Анона. През юни 2010 г. Стефка Съботинова е удостоена с най-голямото българско отличие – орден “Стара планина – първа степен“. На 30 юли 2010 г. певицата напуска завинаги този свят, но великото ѝ изпълнение на песента “Притури се планината“ още дълги години ще кара българите да настръхват.

 

Първата настолна стратегическа игра за българската история ви очаква за предварителна поръчка!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Притури се планината

 

Притури се планината,
Че затрупа два овчеря.
Че затрупа два овчеря,
Два овчеря – два другаря.

Първи моли, пусни мене.
Мене чака първо любе.
Втори моли, пусни мене.
Мене чака стара майка.

Проговаря планината:
Хей, ви вази два овчеря,
Любе жали ден до пладне,
Майка жали чак до гроба.

BULGARIANHISTORY.SHOP винаги ще ви предложи нещо ново и вълнуващо.

Изтеглете сега приложението ни и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

„Притури се планината“
4.8 от общо 28 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор