С идването на османските нашественици, Балканският полуостров се променя завинаги. Борбени и непоколебими, българите не могат да приемат съдбата си на покорен народ. Те често въстават и явно се противопоставят на владетелите, които се опитват да наложат властта си над тях.

В средата на XIV век султан Мурад I налага създаването на еничарския корпус. Той става основен род войска в Османската империя. През годините за попълване на редовната войска се налага създаването на данъка „чилик“, по-известен у нас като „кръвен данък“. Той се изразява в периодично събиране на малки момчета, обикновено между 5-10 годишна възраст от поробеното християнско население. Това е една от най-изключителните жестокости в историята на превзетите народи.

Стотици хиляди малки момчета са отвлечени от своите семейства. Те са принудени да служат на султана като еничари. Голямата част от децата са взети именно от българите. Отвлечените деца се изпращат в турски семейства, където се обучават на подчинение и турски език. След като пораснат, те биват отвеждани в Цариград, където учат не само военна техника, но им се дават познания по математика и изкуства. Дълги години се обучават да станат войни и да вярват в ислямската религия. След като империята успява да пречупи духът им, те се превръщат в страховити бойци, всяващи ужас. Често тези християнски деца са изпращани да извършват набези по своите родни места.

Песента, която ще ви представим днес, разказва именно за този период, в който синовете на майка България са се обръщали срещу своите роднини. Текстът би могъл да разплаче всеки, който реши да вникне в истинското му послание.

Де се е чуло видело

Де се е чуло видело
син баща вързан да води,
син баща вързан да води
на града да гой продава.

Вървели що са вървели,
стигнали гора зелена,
стигнали гора зелена,
нашли са вода студена.

Отпусни, синко, синджира,
с водица да сай напия,
с водица да сай напия,
после продай ма, продаде.

После кога ма продадеш,
парици да сай насбереш,
парици да сай насбереш,
убава челяд да гльодаш.

Убава челяд да гльодаш
и тебей да та продадат.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.