Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

С идването на османските нашественици, Балканският полуостров се променя завинаги. Борбени и непоколебими, българите не могат да приемат съдбата си на покорен народ. Те често въстават и явно се противопоставят на владетелите, които се опитват да наложат властта си над тях.

В средата на 14 век султан Мурад I налага създаването на еничарския корпус. Той става основен род войска в Османската империя. През годините за попълване на редовната войска се налага създаването на данъка „чилик“, по-известен у нас като „кръвен данък“. Той се изразява в периодично събиране на малки момчета, обикновено между 5-10 годишна възраст от поробеното християнско население. Това е една от най-изключителните жестокости в историята на превзетите народи.

Стотици хиляди малки момчета са отвлечени от своите семейства. Те са принудени да служат на султана като еничари. Голямата част от децата са взети именно от българите. Отвлечените деца се изпращат в турски семейства, където се обучават на подчинение и турски език. След като пораснат, те биват отвеждани в Цариград, където учат не само военна техника, но им се дават познания по математика и изкуства. Дълги години се обучават да станат войни и да вярват в ислямската религия. След като империята успява да пречупи духът им, те се превръщат в страховити бойци, всяващи ужас. Често тези християнски деца са изпращани да извършват набези по своите родни места.

Песента, която ще ви представим днес, разказва именно за този период, в който синовете на майка България са се обръщали срещу своите роднини. Текстът би могъл да разплаче всеки, който реши да вникне в истинското му послание.

Де се е чуло видело

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Де се е чуло видело
син баща вързан да води,
син баща вързан да води
на града да гой продава.

Вървели що са вървели,
стигнали гора зелена,
стигнали гора зелена,
нашли са вода студена.

Отпусни, синко, синджира,
с водица да сай напия,
с водица да сай напия,
после продай ма, продаде.

После кога ма продадеш,
парици да сай насбереш,
парици да сай насбереш,
убава челяд да гльодаш.

Убава челяд да гльодаш
и тебей да та продадат.

 

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

„Де се е чуло видело“
4.6 от общо 25 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор