Главни герои в рубриката „Историческите 5“ са личности от публичния живот. Макар с различни професии и призвания, общото между тях е, че са добре познати на широката аудитория и като такива те често са отговорни за формирането на обществените мнения и интереси. Това бе и причината да ги потърсим – защото вярваме, че за българската история трябва да се говори и то от хората, в които често се вслушваме.

В този брой на рубриката ви представяме едно от големите имена в световния волейбол – Владимир Николов. Избраният за най-добър диагонал в света (2010 г.) и дългогодишен лидер на българските национали отговаря на нашите 5 исторически въпроса, споделяйки ни кои събития от българската история го вдъхновяват и с делата на кои личности се гордее. Приятно четене!

 

Aко трябва да посочите една личност от българската история, чийто житейски път ви вдъхновява на коя ще се спрете и защо?

Иван Иванов – кмет на София. Човек, направил много за София и България, изключително компетентен. Продължил да работи за благото на родината си, дори след като е вкаран в затвора от комунистите. Световно признат: „За какво са ви хидроинженери от СССР, когато си имате Иван Иванов?“.

Кое българско постижение или събитие може да определите като истински повод за гордост?

За мен повод за национална гордост е безпрецедентният процент доброволци от населението, мобилизиран в Балканската и Първата световна война. Обединението на българите в най-трудните и повратни моменти от нашата история предизвикват онези специални състояния на духа, които те карат да настръхваш и да се гордееш с потеклото си. Балканска война – при население 4 430 000 през 1912 година българите разполагат с 714 000 мобилизационен резерв.

Същото се отнася и до Втората световна война – в резултат на мобилизацията през февруари и март 1941 г. съставът под знамената от 100 000 нараства близо три пъти, като във войската са мобилизирани 295,000 души, в трудови войски – 25,000, а в български държавни железници – 28,250. След обявяването на война на Англия и САЩ в края на 1941 г., мобилизационното развръщане нараства отново. 

Кое историческо място у нас обичате да посещавате?

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век

Когато и да посетиш Шипка няма как да останеш безчувствен към това място, където в миналото около 7000 българи и руснаци се изправят срещу близо 30 000 обучени османски войници. Смелостта и саможертвата на тези мъже и жени и техните постъпки са написали едни от най-светлите страници от нашата история, доказвайки на себе си и на света, че Освобождението на България от робството си е наше дело, не на чуждите сили.

Ако трябва да посочите една мисъл на личност от родната история, която е извор на мъдрост за вас, коя ще е тя?

Ако мислиш за българска история и не споменеш Левски, все едно си пропуснал най-важната бръмка от цялата верига – „ Дела трябват, а не думи“ ми е любимата мисъл, чиято давност е вечна. Друга негова близка до сърцето ми фраза –  „На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже грешката, инак той не е наш приятел”.

Кой е най-ценният урок от българската история и с какво тя може да ни бъде полезна в настоящето?

Видите ли — дигна се със светнали очи хан Кубрат, — ако разделите България на пет, всеки от вас ще бъде силен, колкото беше силно едното копие. Ако бъдете заедно, никой враг не ще може да ви съкруши.

Заветът на хан Кубрат е по принцип един от най-ценните уроци, на които един баща може да научи своите деца. Но когато освен кръвни роднини, успееш да обединиш и цялата нация, то тогава бъдещето на всички ни ще е по-светло и свободно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.