Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Главни герои в рубриката „Историческите 5“ са личности от публичния живот. Макар с различни професии и призвания, общото между тях е, че са добре познати на широката аудитория и като такива те често са отговорни за формирането на обществените мнения и интереси. Това бе и причината да ги потърсим – защото вярваме, че за българската история трябва да се говори и то от хората, в които често се вслушваме.

В този брой на рубриката задаваме пет исторически въпроса на Христо Петров, познат на всички нас с творческия си псевдоним Ицо Хазарта. Музикантът, който спокойно може да определим като съвременен социален поет, винаги е изразявал твърда позиция не просто по актуалните теми, но е взимал отношение и по тези, касаещи българското образование и култура.

Aко трябва да посочите една личност от българската история, чийто житейски път ви вдъхновява на коя ще се спрете и защо?

Винаги съм се възхищавал на благотворителната дейност на Евлоги Георгиев. Онова, което знам е, че доброто, което безвъзмездно е направил за България, далеч не се изчерпва само с помощта за създаването на Софийския университет. Хората,които не знаят, биха могли да се поинтересуват кой точно е този човек, какво е дал на страната си и евентуално да сравнят мисленето и действията му с това на днешните български банкери и бизнесмени с подобно финансово състояние.

Кое българско постижение или събитие може да определите като истински повод за гордост?

Държавата ни има над 1300 години история – едва ли биха могли да се изброят великите събития и подвизите на хората, живели тук през вековете. Аз обаче мисля, че нямам повод да се гордея с действия, за които с нищо не съм допринесъл – мога да се възхищавам, но да се гордея ми е трудно. Надявам се някой ден да имам повод да съм горд с нещо, което аз съм направил или в което съм участвал.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Кое историческо място у нас обичате да посещавате?

Моето най-любимо занимание е да пътувам из България. Има страшно много места в нея, които харесвам – може би в известен смисъл всяко от тях е историческо. Когато ходя на паметника „Създатели на Българската държава” край Шумен, изпитвам едно особено чувство за връзка с хората, които са живели по тези земи преди нас и благодарение на които ни има като народ. Естествено, не бих подценил и стотици други места, свързани с нашата история, просто там като че ли най-много усещам, че съм българин.

Ако трябва да посочите една мисъл на личност от родната история, която е извор на мъдрост за вас, коя ще е тя?

„Дела трябват,а не думи…”. Ако някой не знае чия е тази мисъл, проблемът си е изцяло негов.

Кой е най-ценният урок от българската история и с какво тя може да ни бъде полезна в настоящето?

Винаги когато образованието е било приоритет, България е вървяла напред. И макар това да е от огромна важност, наред с „Върви,народе възродени…” никога не бива да забравяме една проста и вечна истина – „Съединението прави силата!”. Има брутална ирония в това къде е този надпис днес…

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Историческите 5: Ицо Хазарта
4.7 от общо 86 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

1 коментар

Отговор