Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Главни герои в рубриката „Историческите 5“ са личности от публичния живот. Макар с различни професии и призвания, общото между тях е, че са добре познати на широката аудитория и като такива те често са отговорни за формирането на обществените мнения и интереси. Това бе и причината да ги потърсим – защото вярваме, че за българската история трябва да се говори и то от хората, в които често се вслушваме.

В този брой на рубриката ни ви представяме Влади Ампов – Графа, който отговаря на нашите 5 исторически въпроса, споделяйки ни кои събития от българската история го вдъхновяват и с делата на кои личности се гордее.

Любимият български изпълнител винаги е демонстрирал родолюбието си не само с многобройните концерти, които изнася за българската публика у нас и в чужбина, но и с нестихващия ентусиазъм и всеотдайност, с които се включва в множество благотворителни инициативи.

Aко трябва да посочите една личност от българската история, чийто житейски път ви вдъхновява на коя ще се спрете и защо?

Житейският път и творчеството на Христо Ботев вероятно са извор на вдъхновение за много български творци днес. В смутните години на робство, един млад и буден човек успява да наложи своите убеждения и да върви по своя път докрай. Христо Ботев е светъл пример за революционер в творчеството си и творец в революционната си дейност.

Кое българско постижение или събитие може да определите като истински повод за гордост?

Първата настолна стратегическа игра за българската история ви очаква за предварителна поръчка!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Силен пример за българска воля и непримиримост откривам в събитията около спасяването на евреите в България от депортиране в нацистки концлагери през 1943г. Проявата на човечност от страна на властта и силната подкрепа на народа дават своите безценни резултати. С тези действия България се противопоставя на едно световно страшилище, което в този момент хвърля сянка над цяла Европа. От такива примери трябва да се учим и днес.

Кое историческо място у нас обичате да посещавате?

Харесвам разходките по Вазовата екопътека в красивото Искърско дефиле. Обичам също и стария град в Пловдив – с магията на Античния театър и старите павирани улички, под които лежи една впечатляваща хилядолетна история.

Ако трябва да посочите една мисъл на личност от родната история, която е извор на мъдрост за вас, коя ще е тя?

Ще цитирам Алеко Константинов с общовалидното и днес: „Разни хора, разни идеали”.

Кой е най-ценният урок от българската история и с какво тя може да ни бъде полезна в настоящето?

Най-ценният урок за нас, българите, би трябвало да бъде разбирането, че промяната може да настъпи само и единствено в следствие на осъзнати колективни действия.
А в по-общ план мисля, че нашето изоставане през последните десетилетия в културен и икономически план има един основен плюс – днес имаме възможността да се поучим от вече допуснатите грешки на други държави и да изминем по-спокойно утъпкания път към щастието утре.

BULGARIANHISTORY.SHOP винаги ще ви предложи нещо ново и вълнуващо.

Изтеглете сега приложението ни и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Историческите 5: Влади Ампов – Графа
4.6 от общо 11 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

2 КОМЕНТАРА

  1. Страхотно! Благодаря Ви! Не съм очаквал мнението ми за известните хора да се промени така след тази рубрика! Ето че и те мислят като нас. Чакам следващите интервюта с интерес!

Отговор