Главни герои в рубриката „Историческите 5“ са личности от публичния живот. Макар с различни професии и призвания, общото между тях е, че са добре познати на широката аудитория и като такива те често са отговорни за формирането на обществените мнения и интереси. Това бе и причината да ги потърсим – защото вярваме, че за българската история трябва да се говори и то от хората, в които често се вслушваме.

В този брой на рубриката ни ви представяме Влади Ампов – Графа, който отговаря на нашите 5 исторически въпроса, споделяйки ни кои събития от българската история го вдъхновяват и с делата на кои личности се гордее.

Любимият български изпълнител винаги е демонстрирал родолюбието си не само с многобройните концерти, които изнася за българската публика у нас и в чужбина, но и с нестихващия ентусиазъм и всеотдайност, с които се включва в множество благотворителни инициативи.

Aко трябва да посочите една личност от българската история, чийто житейски път ви вдъхновява на коя ще се спрете и защо?

Житейският път и творчеството на Христо Ботев вероятно са извор на вдъхновение за много български творци днес. В смутните години на робство, един млад и буден човек успява да наложи своите убеждения и да върви по своя път докрай. Христо Ботев е светъл пример за революционер в творчеството си и творец в революционната си дейност.

Кое българско постижение или събитие може да определите като истински повод за гордост?

Силен пример за българска воля и непримиримост откривам в събитията около спасяването на евреите в България от депортиране в нацистки концлагери през 1943г. Проявата на човечност от страна на властта и силната подкрепа на народа дават своите безценни резултати. С тези действия България се противопоставя на едно световно страшилище, което в този момент хвърля сянка над цяла Европа. От такива примери трябва да се учим и днес.

Кое историческо място у нас обичате да посещавате?

Харесвам разходките по Вазовата екопътека в красивото Искърско дефиле. Обичам също и стария град в Пловдив – с магията на Античния театър и старите павирани улички, под които лежи една впечатляваща хилядолетна история.

Ако трябва да посочите една мисъл на личност от родната история, която е извор на мъдрост за вас, коя ще е тя?

Ще цитирам Алеко Константинов с общовалидното и днес: „Разни хора, разни идеали”.

Кой е най-ценният урок от българската история и с какво тя може да ни бъде полезна в настоящето?

Най-ценният урок за нас, българите, би трябвало да бъде разбирането, че промяната може да настъпи само и единствено в следствие на осъзнати колективни действия.
А в по-общ план мисля, че нашето изоставане през последните десетилетия в културен и икономически план има един основен плюс – днес имаме възможността да се поучим от вече допуснатите грешки на други държави и да изминем по-спокойно утъпкания път към щастието утре.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.