Когато чуем „българско съкровище” винаги се сещаме за онези изкусни и красиви тракийски златни съкровища. Славата им се носи по целия свят и всички се прекланят пред изяществото им, а за нас те са още една причина да се гордеем и възхищаваме на майсторството на нашите предци. Но има и едни други съкровища, които също са български. Да, не са в съвременните териториални граници на страната ни, но все пак са български. За съжаление често забравяме за тях. Може би това се дължи на факта, че не се намират в нашите музеи или просто не са достатъчно известни.

кан Кубрат - художник Васил Горнов
Кан Кубрат – художник Васил Горанов.

Такова е намереното през 1912 година до малкото селце Малая Перешчепина, близо до град Полтава, днешна Украйна. И досега, за съжаление, то се пази в Ермитажа в Санкт Петербург, а не в България. Историята за неговото откриване звучи като приказка. Две краварчета пасели добитъка край реката. Докато тичали и си играели, кракът на едно от децата пропаднал в песъчливата земя. Когато с общи усилия успели да го изкарат откриват голяма златна кана. Щастливи от находката си, те се прибрали вкъщи. Щом баща им видял скъпата вещ си помисли, че са я откраднали от църквата и ги набил. Завел ги при свещеника, за да я върнат, но божият служител веднага се досетил какво е намерено и се обадил на властите в Полтава. Мълвата за безмерното богатство, обаче, се разпространила по-бързо от мълния. Селяните успели да заграбят голяма част от него. След като дошла полицията взела мерки за опазването му, но вече било прекалено късно.

Това, което научната експедиция успяла да събере са около 800 украсени със скъпоценни камъни златни и сребърни предмети, бижута, монети, съдове, оръжия и други неща. Въпреки щетите, нанесени от хората, тази находка става най–голямото съкровище от Ранното Средновековие. Според историците то датира от годините непосредствено след 668 година, защото от тогава е най–късната византийска монета в него.

Впечатляващо е количеството на златните предмети – цели 25 килограма. Част от находката са златен жезъл, завършват с щампована фигура на лъв, златна тока за колан, тежаща почти половин килограм, обкована със злато ножница, богато украсена дръжка за меч. От бижутата са намерени четири масивни гривни, три пръстена с монограми на гръцки език и огърлица от 69 златни византийски монети. Открит е и немалък брой посуда – златна лъжица, рог за пиене, кана, 11 чаши, блюда и две купички. А също и 281 квадратни пластинки.

Сребърни са 10 чаши, сервиз за измиване, фруктиера, две делви, две стремена и блюдо, изобразяващо ловна сцена на персийския шах Шапур II.

Като цяло предметите са разделени на три групи. Първата е степни или още номадски. Това са оръжието и снаряжението. Другите две групи са византийски и персийски. Според историците те са придобити чрез внос, военна плячка или подаръци. Мнението на българския археолог Рашо Рашев е, че последните са направени от опитни ювелири. Привържениците на иранската теория за произхода ни са на друго мнение. Те смятат, че персийските предмети са българско производство, а византийските са внос или подаръци. Колкото до номадските, те са налице благодарение на десетки години взаимоотношения с аварите и други степни племена.

Сериозното проучване на това съкровище започва години по–късно. Основно от украински и руски учени. Първоначално съществуват много хипотези за това на кого е принадлежало. Надделява предположението, че е на предполагаем хазарски вожд. Унгарците, от своя страна, претендират, че е аварско, защото прилича на много от находките, намерени в днешните предели на страната им. На категорично противоположно мнение са друга част от учените, включително и българския археолог Рашо Рашев.

Част от съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина
Част от съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина.

Най-голямата загадка се оказват трите златни пръстена, с монограми на гръцки език. Чак през 1982 година немският учен Йохан Вернер успява да дешифрира текста върху тях. Така той разбира, че два от тях принадлежат на Кубрат. Текстовете върху тях гласят: „на Кубрат” и „на патриция Кубрат”. Всички знаем, че владетелят е прекарал голяма част от живота си в императорския двор в Константинопол. Там той става един от най-близките приятели на император Ираклий и получава титлата „патриций”. Третият пръстен е на вуйчото на Кубрат – Органа. Това се разбира от надписа „бат Органа патриция”. Докато бъдещият обединител на българите изучава изкуството на управлението в Константинопол, вуйчо му „подготвял почвата” за бъдещото обединение. Органа е бил един от най-влиятелните и уважавани хора в Стара Велика България. Така Вернер по безспорен и категоричен начин доказва, че съкровището е българско и принадлежи на български владетел. През 1990 година българо-съветска научна експедиция потвърждава това и излиза със заключението, че находката до Малая Перешчепина е гробът на кан Кубрат, а не на хазарски вожд.

Тук идва и другият голям спор – дали наистина тук почива първият български кан. Според археолозите липсват каквито и да било следи от погребение. Дори след щетите, нанесени от хората, по археологическата находка, признаците от погребение не би следвало да бъдат тотално заличени. Тук обаче не са налични следи от горене или трупоизгаряне. Няма и кости, а също придружаващият инвентар е прекалено богат дори за погребение на толкова високопоставен човек. Също така Кубрат е приел християнството в столицата на Източната Римска империя, следователно би трябвало да е погребан според християнските обичаи. Повечето историци се обединяват около твърдението, че там е било скрито само съкровището,  без да има гроб.

Интересно е, че от всички наши ранни владетели, ние не знаем къде е погребан нито един. Обяснението, което учените дават е, че телата на кановете ни са били изгаряни церемониално, а след това всички свидетели са били убивани ритуално.

Част от съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина
Част от съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина.

За украинските българи няма значение дали там е гробът на Кубрат. На мястото, където е намерено съкровището днес има борова гора, а по средата й малка полянка. На нея е поставен паметник в човешки ръст, направен от черен мрамор. Най–отгоре е издълбан емблематичния знак IYI. Отдолу на украински пише „Съединението прави силата. Великият Кубрат – VI – VII в. от н. е.” , а на български „ От бога поставен владетел на Стара Велика България. От българи и украинци. 18. 07. 2001 г.” Всяка година на тази дата те отиват на поклонение на това място. Също  така при всяка сватба или дипломиране хората се снимат на паметника, за да увековечат подобаващо момента. За тях този паметник в свещено място. Те смятат, че дори Кубрат да не е погребан там, това е неговото място.

Всички ние трябва да вземем пример от украинските българи. Трябва да се научим да ценим историческите реликви, завещани ни от нашите предшественици. Да се научим да се гордеем с тях и да възпитаваме така децата си, защото те са спомен за величието и славното минало на България и ни показват кои сме ние и от къде идваме.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Нели Великова
Нели Великова е завършила Академията на МВР , специалност “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. Тя е на 24 години и е родена в Силистра. Интересува се от фолклор, спорт и българска история. Силно се вълнува от древната и средновековна българска история.

18 КОМЕНТАРА

 1. Много интересна статия.
  Може да прозвучи по детски наивно, но бих искал да попитам – след като е доказано, а и всички са съгласни, че това несъмнено е съкровищница на великия Кан Кубрат, то няма ли как находката да се предаде на България, и съответно да си влезе в Български музей?
  Странно и дори несправедливо ми се струва ние българите да нямаме достъп до накитите и личните вещи на Създателя на Стара Велика България.

  • Ние костите на Самуил не можем да си вземем от гърците, от Лондонския музей куп неща, камо ли да натиснем „велика“ Русия. Добре че поне италианците не се интересуват от нашите съкровища, та преди години ни върнаха крадени съкровища от иманяри, изнесени за Италия.

 2. За украинските българи няма значение дали там е гробът на Кубрат. На мястото, където е намерено съкровището днес има борова гора, а по средата й малка полянка. На нея с човешки ръст се извисява паметник, направен от черен мрамор. Най – отгоре е издълбан емблематичния знак IYI. Отдолу на украински пише „Съединението прави силата. Великият Кубрат – VI – VII в. от н. е.” , а на български „ От бога поставен владетел на Стара Велика България. От българи и украинци. 18. 07. 2001г.” Всяка година на тази дата те отиват на поклонение на това място. Също при всяка сватба или дипломиране хората се снимат на паметника, за да увековечат момента. За тях този паметник в свещено място. Те смятат, че дори да не е погребан там Кубрат, това е неговото място.

 3. БЛАГОДАРЯ ,ЧЕ СПОДЕЛИХТЕ ИСТОРИЯТА С НАС !ПРЕДИ ГОДИНИ НАУЧИХ ЗА ТОВА СЪКРОВИЩЕ ,НО ОШЕ НЕ БЕ УСТАНОВЕНО ,НА КОГО ПРИНАДЛЕЖИ !НЕ БИ БИЛО ЛОШО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ХОДИМ ВМЕСТО В БУРСА И АНТАЛИЯ ДА ХОДИМ ДО УКРАЙНА И ПАМЕТНАТАПЛОЧА НА КУБРАТ ,СЪГРАДЕНА ОТ НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ !!!!!!!!УСПЕХ НА МЛАДИТЕ ИСТОРИЦИ !В ТЯХ Е ГОЛЯМАТА НИ ВЯРА ,ЧЕ ЩЕ СЪХРАНЯВАТ РЕВНОСТНО БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ,ТЯ Е ВЕЛИКА И МНОГО ИНТЕРЕСНА !СИГУРНА СЪМ ,ЧЕ МНОГО НАРОДИ БИХА ИСКАЛИ ДА НАУЧАТ ТАЗИ ВЕЛИЧАВА ИСТОРИЯ,ЗАЩОТО ОСВЕН ,ЧЕ Е ИСТИНСКА ТЯ Е И КАТО ПРИКАЗКА С КРАСИВ КРАЙ!БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПРОМЕНЯЛА НИКОГА ИМЕТО СИ И Е ЖИВА !ДАНО ГОСПОД НИ ДАДЕ РАЗУМ ДА Я ОПАЗИМ ЗА ПОКОЛЕНИЯТА НИ !БОГ С НАМИ !!!!!!!!!!

 4. Исключително точна и изчерпателна стятия.Много ми харесва цитата „нашите предци траките ” точно там трябва да се вмъкне и античните македонци, и средновековни славяни. Именно тези четири народности живели по тези земи са спойката на българската нация- таките,македоните, славяните и прабългарите.

 5. Сделката от рускотурската война, а такава изобщо не е имало е била Русия да ни „осовободи“ срещу 13 тона злато! Руснаците не са дали никакви жертви по време на вийната а са казали че са дали хиляди! Почти всички са се предали доброволно! Това е бил договора за „освобождението на България“ по документи е изкарано с каруци 13,8 тона злато от руснаците! И след войната са останали руснаци да живеят у нас с цел да заграбят каквото могат! И след това е изнесено много повече от руснаците. Не напразно Левски е казал: ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ВИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ ВИ ПОРОБИ! И така стана! русия ни завладя и Георги димитров тоя Гнусен Червей е избивал всеки ден по списък по заповед на Сталин по 100-200 българи на ден! Така са избили целият елит ОТ УЧЕНИ, ЛЕКАРИ, ДУХОВНИЦИ. Просто са ги отвеждали за справка и не са ги връщали! по онова време на България! И са останали само прОДАЖНИЦИ които срещу пари си кротуват и техните поколения сега ни управляват! И не си мислете че не сме зависими от Русия! За съжаление винаги сме били! Сигурен съм че колхозниците които следят Българските сайтове ще изтрият това но БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ЗНАЯТ ИСТИНТА И СЕ ПРЕДАВА ОТ УСТА НА УСТА!
  Защо мислите че лятото е пълно с руснаци на морето? И пвечето туроператори са руски?
  Тогава КГБ си върши работата незабележимо защото има милион поне руснаци в България.
  И сновът навсякъде! Как очаквате да ни върнат златото???

 6. Родът Дуло носи имена използвани от сарматите в Боспорското царство. Едно от имената записани в боспорските надписи е Дулес. Подобно име се среща по-късно по „ромейската“ керамика около Мадара.

  Кубрат като личност няма. Няма нито един известен ми документ с такова име, който да има доказателствена връзка с българи, с владетел на българи, или изобщо с България.
  Той е събирателен образ съшит произволно от историчарстващи титуловани величия, от няколко личности:
  – Курт (Именника) – Кетрадес – Хорбат/Хорват (от пръстена)
  и още 1-2, за които сега не си спомням точно.
  Но Кубрат няма никъде, никакъв, и в никаква връзка с българи.
  Или ако има Кроват си е живял в Илирия/Панония и никога и никъде отвъд делтата на Дунав. Както пишат хронистите, той е бил „господар на uni, vulgares & contragenses“. А т.нар. хуни и българи от цели 2 века преди това се подвизават точно в Панония. Контрагентите(съюзниците) вероятно са по-късните „кровати
  И най-вероятно Теофан да е бащата на Аспарух Потърси да видиш оригналите на източниците и виж там пише ли за българи, пише ли за Кубрат и пише ли за договор. Достойно за титлата „изсмукано от пръстите менте на века“ Събития от Македония се телепортират на Дон
  Хора с имена Кетрадес и Кувер се преименуват в Кубрат. Панония става Кавказ. Абе чудесата на българската историческата наука.

  Титлата на българските владетели:
  КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ** както доказа отдавна проф. Ганчо Ценов, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога).
  Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН! „кан“ и „хан“ са една и съща дума произнесена по два различни начина. ХАН(КАН/ KHAN| е титла на монголо-тюркските владетели от Чингис( 1162 -18 август 1227) насетне. А българите не са нито монголи, нито тюрки.Впрочем има регистрирана тракийска титла AKENAS – VIII век преди Христа.
  Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги – Княза от Бога. BIГI – БИГИ е падежна форма на Бог.
  Бога, Бага, Биги. Канас е княз . Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно – Кнс =Кнс(з).
  КАНАСИ – Линеар А, документ с регистрация Ко za 1c – от преди 3800 години.
  АКЕНАС – Фригийски надпис W-07 – от преди 2710 години.
  КАНАС, КАНЕС – Старобългарски надписи от ранното Средновековие – IX век.
  КЬНѦЅЪ – Писмени паметници от Х век.
  КЪНѦЗЪ – Писмени паметници от XI век.
  КНЕЅЪ- Писмени паметници от XVII век.
  КНЯЗ –Писмени паметници от XIX век.
  КНЯЗ – Най-ползваната форма през ХХ и ХХI век.
  Основната титла, запазена и в Именника е „княз“.
  Княз е висшата титла! От нея по висша няма! За пример- Княза на Мрака и Княза на Светлината! Е, отгоре е само БОГ!

 7. Привет, братья болгары! Тема истории Хана (Каана) Кубрата из династии Дуло, почитаемого всеми ныне живущими булгарскими народами, который в VII в. объединил разрозненные булгарские орды известное в Византии как «Великая Булгария» очень слабо пропагандируется на международном уровне. Один из самых ценных предметов – это меч Хана (Каана) Кубрата длиной около 95 см и весом 1,150 кг. Ручка и ножны меча целиком сделаны из золота с инкрустациями. Он является символом древней государственности булгар. Меч не присутствует постоянно в экспозиции Эрмитажа, его показывают только на особо важных выставках. Хан (Каан) Кубрат реальная историческая личность, с огромным значением в средневековой европейской истории. Мюнхенский историк профессор Иоахим Вернер доказал, что в седьмом веке Великая Булгария Хана (Каана) Кубрата была одним из самых могучих государств в Европе. История Хана (Каана) Кубрата важна тем, что его третий сын Хан (Каан) Аспарух создатель Дунайской Болгарии. Четвёртый сын Кубрата Хан (Каан) Кубер, поселился в районе г. Битула на территории современной Македонии. Многие европейские исследователи рассматривают в качестве предков гагаузов тюркоязычных протоболгар, в 670-е гг. пришедших на Балканы с территории между Черным и Азовским морями. Могила Хана (Каана) Аспаруха была найдена 1930 г. на берегу Днепра около деревни Вознесенка на Украине возле города Запорожье. Этот историко-археологический факт говорит о том, что основанное Ханом (Кааном) Аспарухом Дунайская Булгария, простиралось от Балканских гор до р. Днепр – регион, изобилующий гидронимическими названиями, топонимами и генонимами булгар, кыпчаков. Есть немало свидетельств, которые говорят о том, что в Буджак-Бессарабии гагаузские сёла были в XVI в. и большая часть их имеют исконно булгарские, кыпчакские, гагаузские названия, а не татарские, как это пытаются трактовать сейчас молдавские и постсоветские историки.Татары-ногайцы пришли в Буджак-Бессарабию в начале XVII в. и вели в основном кочевой образ жизни. В повести временных лет Нестора, написанной в начале XII в., на черноморском побережье отмечены православные болгарские города Кранево-Карна (Екриени), Калиакра (Чиракман), Карвуна (Карбуна), Килия (Ескискеля), Белгород (Аккерман). Часть историков сейчас уже признают, что старые села Буджак-Бессарабии имели названия, сохранившиеся не от ногайских татар, а от булгар, кыпчаков, узов-гагаузов. Если Добруджа для гагаузов была центром их государства с укреплёнными городами Эмоной, Варной, Добрич (Курускеля), Провадия, Шумен, Карвуной (Карбуной), Калиакрой (Чиракман), Бабадаг и др., то Буджак был их провинцией, где в основном были их сёла и там занимались преимущественно земледелием. Буджак для гагаузов ̶ это то же самое, что Карабах для армян – их историческая колыбель, тихая гавань и территория их этногенеза, куда они мигрировали, когда в этом была необходимость. Миграция гагаузов из Добруджи в Буджак и обратно, которые разделял только Дунай, была всегда и никогда не прекращалась. Существующие буджакские сёла «старых» гагаузов-«ески гагаузлар» были там в XIV в. В Буджаке есть поговорка: «Нет на свете крепче уз, чем болгар и гагауз». Мы многое пережили вместе, у нас общая история, которая уходит корнями в века, у нас одни фамилии и эта поговорка сложилась совсем не случайно. Буджак – это исторически наша земля и наш дом. Хотелось бы, чтобы завет нашего великого предка стал краеугольным камнем в отношениях между братьями гагаузами и болгарами. ГАГАУЗЛАР – GAGAUZLAR история гагаузов https://gagauzlarmd.blogspot.com

 8. Кубрат като личност няма. Няма нито един известен ми документ с такова име, който да има доказателствена връзка с българи, с владетел на българи, или изобщо с България.
  Той е събирателен образ съшит произволно от историчарстващи титуловани величия, от няколко личности:
  – Курт (Именника) – Кетрадес – Хорбат/Хорват (от пръстена) и още 1-2, за които сега не си спомням точно.
  Но Кубрат няма никъде, никакъв, и в никаква връзка с българи.
  Или ако има Кроват си е живял в Илирия/Панония и никога и никъде отвъд делтата на Дунав. Както пишат хронистите, той е бил „господар на uni, vulgares & contragenses“. А т.нар. хуни и българи от цели 2 века преди това се подвизават точно в Панония. Контрагентите(съюзниците) вероятно са по-късните „кровати
  И най-вероятно Теофан да е бащата на Аспарух Потърси да видиш оригналите на източниците и виж там пише ли за българи, пише ли за Кубрат и пише ли за договор. Достойно за титлата „изсмукано от пръстите менте на века“ Събития от Македония се телепортират на Дон
  Хора с имена Кетрадес и Кувер се преименуват в Кубрат. Панония става Кавказ. Абе чудесата на българската историческата наука.
  Та тази история със снопа пръчки е само един добре съчинен мит. Още у Езоп(тракиец) има басня с такова съдържание, пренаписана в стихове през ІІ в от н.е. от Бабрий и носеща заглавието „Селянинът и неговите синове”. http://www.bglibrary.net/ebooks/17en/en-bg-bashta-sinove.php
  У нас се знае точно кога се е пръкнала тази история – през 1882 г.в Пловдив излиза „Кратък учебник върху българската история, от най-старо време и до днес“, със съставител Стефан Бобчев, в който е включена същата легенда, като в „главните роли” вече са хан Кубрат и синовете му. Откъде ли авторът е почерпил извори за да я включи в учебника, който е иначе копие на историята на Константин Иречек…хаха…

Отговор