Сдружение „Българска история” и Stray Sheep започват съвместна инициатива, чрез която емблематични творби от българската литература ще достигнат до глухи хора чрез художествен жестов превод.

Жестовият език е изключително богат, красив и визуален. Това позволява интерпретацията дори на изящни със своето словесно богатство произведения да бъде изпълнена по увлекателен за чуващите и глухите хора начин.

Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души в различни категории – някои имат пълна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до знание.

Жестовият език дълги години носи неписан статут на екзотичен език, а дори при самите глухи хора – понякога носи статут на език, който е табу. Той дълго време е бил стигматизиран и сравняван с език на „примати” – схващане, което остава още от Средновековието.

Видео поредицата „Стих в жест” цели да срещне някои от любимите ни български произведения с хората, които не могат да ги чуят, но могат да ги видят и почувстват.

Начинанието стартира на 19 февруари 2021 г. със знаковото Ботево стихотворение „Обесването на Васил Левски” и е още един повод чуващи и глухи да си спомнят за Апостола.

Очаквайте първия епизод на поредицата във Facebook страницата и YouTube канала на сдружение „Българска история”.


Stray Sheep е социално предприятие, чиято кауза е да повишава осведомеността относно жестовия език история и култура на глухите хора. Организацията се занимава с жестови преводи, курсове по жестов език и организиране на събития в тази насока. Но и също така застава зад хората с различни възможности като се застъпва за техните права като равноправни български граждани.

Сдружение „Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Организацията е собственик на BULGARIANHISTORY.ORG – най-посещаваната историческа платформа в България, и BULGARIANHISTORY.SHOP – онлайн магазин с близо 100 образователни издания.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.