Лазаровден е празник на пасбищата, нивите и горите, но и празник на момите. Всяко момиче трябва да бъде лазарка, за да се предпази от змейове и да замомее. След като лазаруват, момичетата могат да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим, да се омъжват.

В деня на празника момите се събират на групи, облечени са в празнични дрехи, накичени са с пъстри венци. Обикаляйки по домовете в селото, пеят обредни песни за всеки член от семейството. Домакините ги даряват с пари и яйца.

Има поверие, че в къща, в която са влезли лазарки, ще има здраве и берекет през цялата година. След като обходят селото, момите пускат венците си в реката. Така изразяват желанието си да се задомят, а ако някой момък хване венеца, ще поиска за жена притежателката му.

 

Играли са куклици

Играли са куклици, Лазаре,
по сребърни улици, Лазаре.(2)
Койлата се веея, Лазаре,
лалетата падая, Лазаре (2)

Ергените одея, Лазаре,
Лалетата сбирая, Лазаре. (2)
Лалетата сбирая, Лазаре.
на моми ги давая, Лазаре (2)

А моми ги плетоя, Лазаре
На венци ги правея, Лазаре (2)
На венци ги правея, Лазаре
На глави ги турая, Лазаре (2)

Играли са куклици, Лазаре,
по сребърни улици, Лазаре.(2)
Койлата се веея, Лазаре,
лалетата падая, Лазаре (2)

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.