На 27 април 1866 г. в Трявна е роден Пенчо Славейков. По този повод публикуваме откъс от книгата „Ден и дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи“ на Ваклуш Толев.

ПЕНЧО СЛАВЕИКОВ

ПРОЗРЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНИЙ 

Pencho_SlaveikovПредсети предназначението: Бог и България – единство в двойна плът! Никой в световната култура не е родил такова харизматично послание. Нито митологичните епоси, нито достиженията на културата в гениалните свои образци, нито религиите са си позволили това велико прозрение, което остава като предназначение на бъдна България. Така Пенчо Славейков изнася до олтарните тайни на причастието, на преобратението на даровете плътта на своята родина, преобратена в плътта на Отца, или плътта на Отца, преобратена в причастност в плътта на своята родина!

Вътрешната интуиция на тази велика личност, която характеризира историята, психологията и духа на България, е проблем не само на близост, а и на гениалността на този неповторим, за мен прероден Омир в България. Колосалното му въображение, ненадминатата му епичност ще видим в онази негова „Кървава песен“, за която казвам, че е българското евангелие!

Докато е поселник на земята, той има отношение на отговорност към богове, към свободата, към величието и жертвите на един народ. Но за поселението си в отвъдността иска да бъде погребан тъй, че „в гроба му да има прозори“. Защото душата му има само една възмога – възмогата към Небето!

Смъртта отнема Нобеловата награда, която е щяла да му бъде отсъдена, но не е голямо ласкателство да му бъде присъдено това, което и на епигоните на културата се дава. Защото Духът е повече от материята!

Пенчо Славейков донася поглед върху бъдещето, като иска не да загаси въглените на домашното огнище, а да освободи огнището от пепелта, защото мислене, което не може да мине прага на своя дом, не може да внесе развитие. С провиденцията и дарението си той носи нова култура; ражда неповторимото, неказаното. И наистина няма да намерим друг, родил такава храмова тайна, оставил такъв сеизмографен знак — да види божествеността в собствената си земя. Това е предсета,че България е белязана да остави една Мирова енергия!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.