Пролетта дойде, а с нея и желанието ни за още повече пътешествия из страната. Навън става все по-красиво и зелено и затова бързаме да ви препоръчаме някои дестинации, които ще бъдат идеални за следващите почивни дни.

Днешното пътуване ще ни отведе до едно място, което се намира само на 2 км от град Пирдоп, в подножието на южните склонове на Златишко-Тетевенския дял на Стара планина. Ще се озовем в местността Еленско, където се намира и Еленският манастир „Св. Илия“. За жалост, до днес са останали само руини от него, но това не го прави по-малко очарователен. Напротив, останките свидетелстват за някогашните внушителни размери на тази постройка, а също и за многовековната история, която пази.

Приема се, че храмът е издигнат през втората половина на IV век върху древно тракийско светилище. Освен това, базиликата е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. В пределите на българските земи попада през 705 година при управлението на кан/хан Тервел. По време на Второ българско царство, манастирът претърпява разцвет и се превръща във важен книжовен център. През XVII век обаче бива разрушен почти до основи от Яхия паша.

Около местността витае и любопитно предание, което гласи, че мястото на Еленския манастир всяка година в един и същ ден от Балкана слизал елен, принасян от местните хора в жертва на боговете. Оттам идва и името на светата обител. Интересен факт е, че при разкопки около Еленската базилика наистина са намерени множество еленови рога и кости.

Ако решите да си отделите малко повече време за тази разходка, то не пропускайте да се отбиете и до намиращия се наблизо водопад Казаните. Подходяща дестинация е и за любителите на по-екстремните изживявания, тъй като една от пътеките, водеща до там си е истинско приклкючение. Почивката в село Чавдар, което е изходна точка към Казаните, е задължителна, защото селото наистина е необикновено и ще ви очарова.

Сигурни сме, че след посещението на местността и водопада, желанието ви за изследване на още забележителности и интригуващи маршрути в тази част на България, ще се засили. Взимайте раницата със себе си и не губете време!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.