Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

Пролетта дойде, а с нея и желанието ни за още повече пътешествия из страната. Навън става все по-красиво и зелено и затова бързаме да ви препоръчаме някои дестинации, които ще бъдат идеални за следващите почивни дни.

Днешното пътуване ще ни отведе до едно място, което се намира само на 2 км от град Пирдоп, в подножието на южните склонове на Златишко-Тетевенския дял на Стара планина. Ще се озовем в местността Еленско, където се намира и Еленският манастир „Св. Илия“. За жалост, до днес са останали само руини от него, но това не го прави по-малко очарователен. Напротив, останките свидетелстват за някогашните внушителни размери на тази постройка, а също и за многовековната история, която пази.

Приема се, че храмът е издигнат през втората половина на IV век върху древно тракийско светилище. Освен това, базиликата е от типа укрепени храмове и е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. В пределите на българските земи попада през 705 година при управлението на кан/хан Тервел. По време на Второ българско царство, манастирът претърпява разцвет и се превръща във важен книжовен център. През XVII век обаче бива разрушен почти до основи от Яхия паша.

Около местността витае и любопитно предание, което гласи, че мястото на Еленския манастир всяка година в един и същ ден от Балкана слизал елен, принасян от местните хора в жертва на боговете. Оттам идва и името на светата обител. Интересен факт е, че при разкопки около Еленската базилика наистина са намерени множество еленови рога и кости.

Ако решите да си отделите малко повече време за тази разходка, то не пропускайте да се отбиете и до намиращия се наблизо водопад Казаните. Подходяща дестинация е и за любителите на по-екстремните изживявания, тъй като една от пътеките, водеща до там си е истинско приклкючение. Почивката в село Чавдар, което е изходна точка към Казаните, е задължителна, защото селото наистина е необикновено и ще ви очарова.

Сигурни сме, че след посещението на местността и водопада, желанието ви за изследване на още забележителности и интригуващи маршрути в тази част на България, ще се засили. Взимайте раницата със себе си и не губете време!

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Разходка до местността Еленско
5 от общо 1 глас(а)
Елена Гиздавкова
Елена Гиздавкова е пета година студент по „Право” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Най-голям интерес за нея представлява историята на Българското възраждане и тази от Следосвобожденска България. Вдъхновена от красотата на страната ни, обича да пише за нея и да разказва за непознатите ѝ места.

Отговор