Без съмнение полк. Борис Дрангов е един от най-забележителните и изявени офицери в историята на Българската армия. Дрангов е блестящ стратег, но и голям военен педагог. Може би именно това е отличителното в неговата история и е причината изследователите да го считат за „първи теоритик на тактиката“.

За него войникът първо е човек. Запомнили са го с грижите за тях, как върви пеша с войниците си, а командирският си кон предоставя за превоз на ранените. Наглед строг, но всички усещат, че зад това се крие добро сърце. Отличен организатор, Дрангов е в непрекъсната словесна битка с началниците си – „Конете от патриотизъм не разбират, а от торбица, пълна със зобчица”. Явно успява да промени недостатъците на снабдяването, защото по-късно бившите му войници пишат: „Има Дрангов – има цял хляб; няма Дрангов – няма цял самун.”

Като уважаван тактик и педагог, Дрангов е и изпратен да преподава в родния си град. В редиците на бъдещите военни тогава е строен и българският писател Чудомир. Той споделя впечатленията си от личността на подполковника:

„Още щом ни посрещна, щом се яви пред нас, подполковник Дрангов ни грабна и покори. Висок, строен, опънат като струна, със сини очи, които магьосват, той сякаш непрестанно гореше. И какъв изключителен оратор… Голям педагог, сърцевед, когото чувствувахме повече като добър баща, отколкото началник… Неизброими качества на човек, войник и вожд притежаваше Дрангов и мъчно биха се изброили в това тясно място, но начело на всички стоеше, без съмнение, личният пример.“

Този забележителен човек обаче не завещава на България единствено наследство в сферата на военното дело. Неговият принос е много по-значим. Дрангов оставя след себе си стотици нравствени напътствия, целящи да изградат едно силно бъдещо поколение. Поколение, водено от идеали като родолюбие, чест и достойнство.

Тези негови завети може да открием в малката, но съдържателна книга „Помни войната“, която той издава през 1916 година. Част от нея ще откриете в следващите минути под формата на 10 цитата. Приятно гледане!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

10 вдъхновяващи цитата на полк. Борис Дрангов
4.3 от общо 18 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор