Предлагаме на вашето внимание откъс от книгата „Непобедимата конница“, посветена на предвожданата от ген. Иван Колев Първа конна дивизия. Той е посветен на битката при Карамурад от 23 октомври 1916 година и смъртта на подофицер Минчо Минчев.

След пробива на Кубадинската укрепена позиция на 21 октомври 1916 година, Конната дивизия на генерал Колев се устремява на север в преследване на отстъпващия противник. Конните полкове тръгват в 6 ч. сутринта на 23 октомври и така заплашват фланга и тила на все още неизтеглилите се вражески части. В авангард е Шести конен полк и Трета конна батарея. При село Кожела настъплението е спряно от дружина вража пехота, която е обходена и е принудена да се оттегли, и скоро се изгубва от очите на преследващите.

Конниците съзират цялото поле пред себе си осеяно с отстъпващи руски и румънски части. В далечината се виждат чифликът Йонеску и селата Карамурад и Чикрачи. Генерал Колев заповядва на Пета конна бригада (Втори и Девети конен полк) и на Шести конен полк да атакуват противника. Шести конен полк е насочен към Чикрачи, Девети конен полк и един от ескадроните на Шести полк – към чифлика и Карамурад, а Втори конен полк е на втора линия зад другарите си от Девети полк.

Битката при Карамурад на 23 октомври 1916 г.

Трите конни батареи откриват огън и конницата атакува. Румънците оказват слаба съпротива и бързо се предават. Към 8:30 ч. при шосето между Карамурад и Чикрачи ескадроните на Девети конен полк се натъкват на румънски части, които не са загубили желанието си за бой.

Групи от по 10-20 конници ги атакуват стремително, посрещнати са с огън и загубите на Девети полк са тежки. Пада убит конят на подпоручик Александър Атанасов и той не успява да се измъкне изпод тялото на верния си боен другар. Румънец разцепва черепа на българския офицер с удар със сабя. Врязал се с коня си в гъстата пехотна маса, в схватката е убит и поручик Петко Малакчиев.

Ескадрони от Втори и Девети конни полкове обграждат руската 265-та Оренбургска дружина и започват люта битка за пленяване на знамето й. Скоро то е пленено заедно с цялата дружина и нейния командир подполковник Сенко Поповски.

Книгата преплита по неповторим начин реалните личности и събития с художествените сюжети. Героизмът и страданията на българския войник са представени в контраст с интригите и разкоша, завладели софийския царски дворец. Романът ни сблъсква и с неизбежните житейски противопоставяния – любов и омраза, вярност и предателство, смелост и малодушие, пречупени през личната съдба на главните действащи лица.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Докато се разиграва боят около знамето, се случва една история, забележителна със своя трагизъм. Старши подофицер Минчо Дечев Минчев от Зелено дърво, Габровско, взводен подофицер в Девети конен полк, увлича след себе си група конници и се откъсва далеч напред в преследване на противника. Конят му е бърз и той язди далеч пред другите, когато бива изненадан от цял румънски ескадрон. Българският подофицер бързо е заобиколен от румънците, но не мисли да се предава.

ВИЖ ОЩЕ: КНИГАТА НЕПОБЕДИМАТА КОННИЦАНА СТОЯН ТАЧЕВ

Той изважда пистолета си, изстрелва в противниковите кавалеристи всичките си патрони, след което изважда сабята си и посича всеки, който се опитва да се приближи към него. Не след дълго окървавената му сабя е счупена на две. Смелият българин успява да убие или нарани 15 противникови войници, преди да падне със смъртта на храбрите. Българин, войник в румънския ескадрон, по-късно е пленен и предава думите на румънския командир за подофицер Минчо Дечев Минчев. След гибелта на българския кавалерист офицерът се обръща към войниците си с думите:

– Докато има такива българи, не можем да ги победим!

Вече 8 години разказваме българската история по достоверен и увлекателен начин. Обеднихме стотици хиляди последователи в нашите образователни платформи и канали, които четат, гледат и дискутират съдържанието ни.

Включи се в дейността ни, като станеш наш благодател.

Нека заедно разкрием богатството на родното минало!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Героичната смърт на забравения подофицер от Непобедимата конница
4.4 от общо 29 глас(а)
Стоян Тачев
Стоян Тачев е на 42 години, по образование и професия икономист. Дългогодишен изследовател на българската история с фокус върху войните за национално обединение в периода 1912-1918 година. Автор е на три книги.

Отговор