През последните години все по-често в полезрението на медиите попадат успехите на младата научна общност у нас. Ученици и студенти печелят ежегодно престижни олимпиади и състезания из целия свят, прославяйки не просто своите ментори и школи, но и страната ни. Ако се вгледаме в отношението на държавата към всички тях ще открием, че това е феномен без логично обяснение, предвид липсата на каквото и да е институционална подкрепа в общия случай. Въпреки това, младите учени демонстрират нестихващ устрем и постигат успех след успех. Подобна история, макар и все още в зародиш, ще Ви представим в настоящия материал.

Броени седмици остават до едно грандиозно състезание, в което ще вземат участие и българи. Над 450 отбора от цял свят ще се надпреварват във „Formula Student“ – най-голямото събитие за млади инженери в света. Специфичното на формата е, че всички отбори участват със самостоятелно проектирани и изработени болиди. Свидетели на зрелищното състезание ще бъдат представители от големи компании, водещи имена в автомобилната индустрия и, забележете, „Formula 1“.

2 години и половина отнема на героя на настоящия разказ и отбора му да конструират първия съвременен български болид и то в условия, далеч по-неблагоприятни от тези, в които работят техните опоненти от други страни. В момента студентите са на финалната права в своята подготовка и ако всичко се развие по план, автомобилът ще успее да развива скорост от 0-100 км/час за по-малко от 4 секунди. За читателите, чиито интереси са в автомобилна индустрия, е важно да се уточни, че обшивката на болида и неговият спойлер ще бъдат изработени от карбон – материал, към който се стремят всички големи производители.

Предлагаме Ви да разберете повече от събеседника ни, който е и лидер на българския отбор „TU-Sofia“.

3D модел на българския болид
3D модел на българския болид


Представи се с няколко думи на аудиторията.

Казвам се Бончо Върхошков, на 23 години, бивш възпитаник на 164-то ГПИЕ, завършил съм „Машиностроителна техника и технологии” в „Технически университет – София“, а в момента специализирам „Материалознание и технология на материалите”. От близо 2 години съм лидер на екипа, който има за цел да построи първата модерна българска формула.

Разкажи малко повече за състезанието „Formula Student“ и за екипа, който стои зад реализацията на проекта.

„Formula Student“ е най-голямото международно състезание за инженерни студенти. Целта на участниците е да построят сами състезателен автомобил, тип формула, и да премерят сили помежду си на писти като Хокехайм, Силвърстоун, Каталуня и др. Съдиите на състезанията са видни представители от света на „Формула 1“ и компании като „Даймлер“, „БМВ“ и др. Състезанието е високотехнологично и се цени изключително много от бизнеса, а за университетите е въпрос на престиж да разполагат със силен отбор.

Сред най-добрите има българи, но до момента не е имало изцяло български отбор от роден университет. Хората, които вече повече от две години се борим това да се промени, сме студенти в ТУ-София. Отборът ни е съставен близо 15 души, от различни краища на страната, учещи инженерни специалности в „ТУ-София“, обединени от страстта по колите и желанието да се докоснат до състезателната тръпка и да представят достойно родината и университета си на европейските писти.  Занимаваме се с управлението, планирането на проекта, финансовата част, конструирането на колата, построяването й и накрая, разбира се – изкарването й на пистата, за да премериш сили с твои колеги от цял свят. А най-добре представилите се директно получават предложения от „Формула 1“ или големите компании.

Колко време трае подготовката за състезанието и в какво се състои тя? 

Идеята на състезанието е всяка година да се формира отбор и да се строи нов болид. По този начин има приемственост между студентите, които предават знанията си, работят в екип, създават ценни връзки и усещат тръпката да се борят с кратки срокове. Всички те получават възможността да се доближат до истинските емоции от „Формула 1“ още по време на своето следване. Или с други думи – състезанието има за цел да представи интересната страна на инженерството и да запали интереса на повече млади хора да поемат по този път. Реализирането на проекта е невъзможно без подкрепа от страна на университета и бизнеса и по този начин се създава тази силна връзка, която е много ценена навсякъде на запад, а тук липсва до голяма степен.

Работата кипи неуморно дори в почивните дни
Работата кипи неуморно дори в почивните дни

Срещате ли подкрепа от бизнеса, университета или държавните институции?

В България има подкрепа, само трябва да знаеш къде и как да я потърсиш. За съжаление, с университета се работи бавно и трудно, и понякога трябва да си много търпелив. Въпреки това, получихме подкрепа от невероятни партньори и това ни дава стимул да вярваме, че ще успеем и бъдещето ще е добро.

Вие сте млад екип и мнозина биха предположили, че нямате солиден практически опит. Успявате ли да се сработвате, достигат ли знанията Ви, за да създадете една наистина добра машина?

Ние имаме късмета да живеем в един глобален свят, в който можеш да стигнеш навсякъде или да намериш всичко. Даже Технологичният университет в Масачузетс пусна лекциите си в интернет за безплатно ползване. Трудно е да поставиш основите на нещо голямо и ново за страна като България, но има ли желание, не е невъзможно. Изисква се много труд, четене, постоянство и дисциплина – все полезни качества. Литературата, до която имаме достъп е тази, до която имат достъп и другите отбори и за да не започнем от нулата, ние намерихме много материали, запознахме се с дисертации, изследвания и статии. Изградихме сериозна основа от знания, изцяло със западна литература.

Какво целите с участието си в надпреварата? Победа на всяка цена или пък послание, което да отправите към някого?

Нашата цел е да представим достойно себе си и университета. Задачата ни е да поставим начало, което да даде възможност и на студентите в България да се занимават с нещо интересно, полезно и ценно. Знаем какви са възможностите на конкуренцията и не сме наивни. По лично моя преценка сме малко над средното ниво, въпреки че взимаме участие за първа година, а много отбори се състезават от години.

Бончо Върхошков мечтае някой ден страната ни да осигурява необходимите условия за младите инженери у нас.
Бончо Върхошков мечтае някой ден страната ни да осигурява необходимите условия за младите инженери у нас. Уверен е, че само по този начин добрите учени ще открият това, което към момента търсят в чужбина.

Ако приемем, че Вие сте доказателството, което оборва всеобщото схващане, че младите хора не са креативни и енергични, на какво според Вас се държи тази обществена представа?

За съжаление, негативизмът и апатията ни заливат от всички страни, но е въпрос на личен избор да си кажеш: „Не, аз няма да съм част от това, аз искам да създавам, да уча, да действам!” И хората, които аз познавам и с които съм се обградил, са точно такива. Креативни и способни хора. Затова и все още вярвам, че има шанс нещата да се променят. България е избрана от „Форбс“ в топ 10 на дестинациите за предприемачество, което също не е случайно. Вярвам, че младите хора носят този предприемачески дух, а понякога е нужно само един смел визионер, за да промени света. Примерите са много.

Инженерната специалност е считана за приоритетна в очите на сегашното ръководство на МОН. Има ли бъдеще един млад инженер у нас и вярваш ли в успеха на родна земя?

Все повече компании избират да инвестират в България. Това означава все повече да има нужда от качествени инженери. Има и много силни български компании. Перспективите са  добри, стига да искаш да останеш и да се развиваш тук. Познавам българи, които са завършили в чужбина и са се прибрали у нас, защото имат възможност да се занимават с това, което им харесва. Това, че си останал тук по никакъв начин не бива да се приема като ограничение, защото ако си наистина добър и можещ, ще получиш своето признание навсякъде по света.

За какво мечтаете ти и екипът ти?

На първо време всички мечтаем за едно добро представяне на състезанията в Италия и Унгария тази година. Надяваме се това да е примерът, който можем да дадем на тези, които изберат да учат в България – че трябва да са трудолюбиви и упорити. Не мога да кажа общо за екипа ми, но съм сигурен, че и те ще се съгласят с мен, ако кажа, че мечтая за една силна, технологична и обединена Европа. Ние трябва да свикнем, че сме част от света, който ни заобикаля и да преборим повсеместната представа, че щом съм в България, значи не мога. Само тогава ще сме способни да се позиционираме конкурентно на световната технологична сцена.

Повече информация за проекта открийте на официалната Facebook страница на българския отбор. Част от процеса по конструирането на болида може да видите тук. Настоящият материал е част от серията „Лицата на промяната“, в която търсим вдъхновяващите личности и добрите примери от настоящето. Очакваме Вашите предложения за рубриката на team@bulgarianhistory.org

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.