Освен с провеждането на традиционния военен парад в София навръх Деня на храбростта и Българската армия, в който за първи път взе участие и рота от Република Македония, вчерашният 6 май ще бъде запомнен и с една друга значима проява.

Повече от 600 българи и македонци заедно почетоха паметта на загиналите български воини в деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги. Съвместното празнично честване се организира за 12-та поредна година от Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски, като по традиция то се проведе на Българския военен мемориал в Ново село, Македония.

Въпреки лошото време и дъжда стотици граждани, политици, общественици, посланици и дипломати от България и Македония заедно отбелелязаха Деня на храбростта на Военното светилище, където са положени тленните останки на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световнa войнa. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.

„Народите на Балканите достатъчно дълго са се противопоставяли едни на други. Дошло е време да оставим в миналото тези противоборства и да се обърнем към това, което ни свързва – общата ни история, ценности и идеали. Днес тези ценности и идеали могат да бъдат най-успешно защитавани в общото ни европейско семейство в европейски дух на диалог и сътрудничество между нашите държави. Искрено се надявам, че занапред България и Македония ще имат възможност да градят още много съвместни идеи и партньорства, и ще отбелязват и почитат безконфликтно значимите исторически дати и личности от общото ни минало“, обърна се към всички присъстващи д-р Милен Врабевски.

И тази година, заупокойна молитва в памет на падналите герои бе отслужена от главата на Македонската православна църква, Негово блаженство архиепископ Стефан и от Негово високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум.

За съжаление Българската православна църква за пореден път реши да обърне гръб на Македонската църква и съвместна служба не бе осъществена въпреки значимия и за двете държави повод, който предполага заедност и обединеност.

Честването обаче е капка в морето от активности на фондация „Българска памет“.

 

Д-р Милен Врабевски е роден през 1968 г. в гр. Варна. Потомък е на известен възрожденски род, участвал в националноосвободителните борби през XIX век. Собственик е на научноизследователска компания с клонове в 14 страни. Български бизнесмен и меценат, активно ангажиран с каузата на благотворителността в България в подкрепа на инициативи за утвърждаване на националната идентичност и ценностите на европейското гражданство. От 2007 г. д-р Врабевски инвестира в собствена дарителска програма в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, както в инициативи и кампании, ангажирани с борбата с демографската криза и увеличаването на раждаемостта в България: фондация “Искам бебе” и фондация “Майки за донорството“. Даренията му за опазване на културно-историческото наследство пък са десетки.

КОЯ Е ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ“?

Фондация „Българска памет“ е учредена от филантропа д-р Милен Врабевски през 2007 година.

Програмните ѝ приоритети са следните:

1. Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване и социализация на културно-историческото наследство;
2. Инициативи за борба с демографската криза в България;
3. Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора;
4. Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България.

През годините фондацията и нейният основател са подпомогнали хиляди българчета от страната и от историческата ни диаспора. За 11 години в рамките на проекта „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност” над 5000 деца от историческата ни диаспора в различни държави са се запознали отблизо с българската култура, миналото и настоящето на България, с възможностите за образование и професионално развитие у нас.

Сред по-популярните инициативи са поставянето на паметниците на цар Самуил и цар Симеон в столицата, но с това далеч не се изчерпват десетките родолюбиви прояви.

През април тази година, навръх Великден, Македония за първи път получи от България благодатния огън. Основна роля в това историческо събитие изигра именно д-р Милен Врабевски и неговата фондация, която от години се стреми да изгради културни мостове между двете съседни държави. Ето какво казва филантропът за тези събития:

„Това наистина е уникален исторически момент. За пръв път в историята се случва от България да се подаде Благодатният огън на Македония т.е. да се види братството в реални измерения. Това събитие е толкова знаково, логично и величествено, че нищо не би трябвало да застане на пътя ни да го осъществим“.

Като резултат от усилията на родолюбивата организация, през ноември Българската и Македонската църква си подадоха ръка. В тази връзка трябва да се спомене и признаването на българското малцинство в Албания, което отново се случи с активното участие на „Българска памет“.

В свое интервю, д-р Милен Врабевски споделя, че преразпределя минимум 20% от доходите си за благотворителност, а нея нарича „инвестиционна програма“, тъй като вярва, че помощта, която оказва е инвестиция в младите хора и страната.

Като отговор на въпроса защо прави всичко това (а и онова, което остава скрито за обществеността), д-р Милен Врабевски отговаря кратко и ясно:

„Ние не го правим, за да се харесаме на някого или да кандидатстваме за парламента. Ние знаем добре, че когато сме добре организирани, ще успеем. Но има един още по-здрав принцип, много по-работещ: Ако се научим да живеем за другите, всичко останало го нарежда Господ“.

„Българска история“ благодари искрено на д-р Милен Врабевски и фондация „Българска памет“ за родолюбивата им дейност без аналог у нас.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Марио Мишев
Марио Мишев е на 29 години от София. Завършва Френската гимназия в София, а впоследствие и бакалавър по Политология в Софийския университет. Съосновател е на „Българска история“, автор на пет книги, както и сценарист на няколко документални филми и поредици. От две години заема длъжността маркетинг директор в издателство „Българска история“. Лектор в инициативата „Уроци по родолюбие“, чрез която е посетил над 300 училища в цялата страна.