Как можем да подобрим активния начин на живот и има ли място народното творчество в съвременния живот? Два често дискутирани въпроса, които периодично стават част от общественото внимание. Сред морето от мнения, предложения и решения на проблема група младежи успя в една инициатива да съчетае интегрирането на народните танци в съвременната градска среда, превръщайки я в достъпно забавление за малки и големи. За да разберем повече подробности за инициативите и амбициите на „Таратанци“ се срещнахме с Ива Тодорова от екипа.

„Таратанци“ е една от многото идеи, които се раждат на форума „Идеите това сме ние“, организиран ежегодно от 2012 година насам. „Обсъждайки различни проблеми в сферата на културата, спонтанно дойде идеята да популяризираме танцовото изкуство чрез младите и към младите“, разказва Ива. Някак си от само себе си членовете на екипа решават да заложат изцяло на народното творчество и фолклорните танци.

Установихме, че на всички фолклорът ни е много близък. Едно прекрасно минало, което може да бъде и основна част от бъдещето ни. Народното творчество може да ни научи на много уроци, чрез историите, които разказва. Те си струва да бъдат разказани отново. Той е един фактор, който може да сплотява и да решава много социални проблеми.

Още на същия ден групата излиза в парка, за да нарисува с тебешир стъпките на Чичовото хоро, пробвайки как би изглеждала идеята им в най-груб вид. Още тогава действията на младежите предизвикват голям интерес сред минувачите, а членовете на екипа разпознават големия потенциал, който набързо скроеното от тях поле има.

Ива Тодорова от "Таратанци" е сред 100-те социални предприемачи, достигнали третата фаза на конкурса на The Global Good Fund 2017. За престижната стипендиантска програма се конкурират близо 2400 предприемачи от САЩ до Бурунди.
Ива Тодорова от „Таратанци“ е сред 100-те социални предприемачи, достигнали третата фаза на конкурса на The Global Good Fund 2017. За престижната стипендиантска програма се конкурират близо 2400 предприемачи от САЩ до Бурунди. Ива е бакалавър по международни отношения.

Мотото на организацията „Следвай стъпките“ описва не само функционирането на тяхната идея, но и философията им на работа. Истинският бум от идеи, които имат в главите си не позволява тяхното успешно прилагане на практика, ако всяка една от тях не бъде подредена и извървяна стъпка по стъпка.

Екипът кандидатства и печели финансиране от Център „Ринкър“ към фондация ФПББ (Фондация за подпомагане на благотворителността в България, вече Bcause). С материалната и нематериалната помощ на фондацията момичетата и момчетата от „Таратанци“ успяват да реализират най-важния си проект (засега). Това е т. нар. „Танцов пъзел“.

„Танцов пъзел“ е забавен начин за всеки един човек да се доближи до народните танци. „Въпреки че будят все по-голям интерес през последните години, народните танци оставят голяма част от хората скептични по отношение на тях.“, споделя своите наблюдения Ива. Танцовият пъзел включва музика към 8 хора, видео уроци и, разбира се, стъпки. Това е игра, която едновременно запознава с българския фолклор, подпомагайки активния начин на живот.

„Не е самоучител, не претендира и да изчерпва цялото богатство на българския фолклор. Целта му е просто да предизвиква интереса у хората, което определено може да се каже, че се случва“, разказва Ива. С нескрита радост тя ни споделя как след като успяват да изтанцуват правилно стъпките, някои от децата поискват от родителите си да ги запишат на танци.

Танцовите инсталации са проектът, на който екипът набляга в момента. Целта е с тяхната помощ да се популяризират танците в градска среда като достъпна за всеки атракция. Ива е на мнение, че идеята тепърва може да се развие много. Най-голямото нейно предимство се крие в това, че е лесен и достъпен начин за запознаване с българския фолклор, включително и за чужденците. Те представляват последователност от стъпки, всяка една от които е номерирана според реда си. За да се различават стъпките за ляв от тези за десен крак, първите са оцветени в зелено, а вторите – в оранжево.

Идеите ни са много големи и различни. Все още нямаме статична инсталация, поставена някъде, но това е една бъдеща цел. Имаме идея за цялостно разработване на осем различни хора от различните фолклорни области на България. Целта е всяка инсталация да се намира в някой град от съответната фолклорна област.

Екипът на "Таратанци"
Екипът на „Таратанци“

Ива определя състоянието на екипа в момента като „творчески хаос, движен от много силна мотивация“. Един неизбежен стадии в работата на подобни организации. Съвсем скоро тази хаос ще бъде подреден, за да не попречи на реализацията, която всяка една от идеите им заслужава. В момента „Таратанци“ успешно продължава международната надпревара за подпомагане на социално предприемачество Global Good Fund Fellowship 2017. Българският проект е избран сред 100-те най-добри предложения от над 2400 други кандидати от целия свят.

"Таратанци" в действие
„Таратанци“ в действие

„За нас е много ценно нашата инициатива да бъде припозната от хореографи и хора от музикалните среди. Горди от партньорството ни с „Балканфолк“ – фирмата, която държи голяма част от музикалните права върху българския фолклор“, споделя ИваТе предоставят на „Таратанци“ музиката за хората от танцовия пъзел. Помощта им включва още и съвети при създаването на схемата за него. Екипът се е свързал и с „Конкордия“ – център за социално подпомагане на деца в неравностойно положение, с които искат да създават нови неща заедно и на базата играта да подпомагат интеграцията им, създавайки нови приятелства.

Основната дейност на „Таратанци“ се осъществява по парковете и градинките, но в бъдещите планове на екипа все по-силно застъпена е и работата с деца. Дали отново навън, дали в училището или някъде другаде, събитията с деца, изцяло насочени към фолклора ще съставляват все по-голяма част от инициативите на екипа. Нашият екип също няма как да стои безучастен към тези млади и будни хора, затова от новата учебна година, в някои от нашите обиколки по училищата, специален гост ще бъде екипът на „Таратанци“.

Разделяме се с Ива с обещанието да се видим отново след някоя друга година, когато да обсъдим как всички прекрасни инициативи на „Таратанци“ са превърнати в реалност. Ние не съмняваме, че те ще успеят. Просто трябва да следват стъпките – нещо, което те най-добре могат.

14203392_10209008781568027_6737100745671503911_nТанцовият пъзел „Таратанци“ е наличен за онлайн поръчка през уебсайта на проекта. За повече информация кликнете тук.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Иво Владимиров (1991 – 2020)
Иво Владимиров е бакалавър по международни икономически отношения, част от екипа на сдружението от началото на 2014 година. Впоследствие продължава образованието си във Виена. Има над 100 публикувани материала в онлайн и печатни издания. Особен интерес за него представлява следосвобожденската история на България.