Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

На 5 януари няколко български медии излязоха с новина, че в Скопие са признали Самуил за български цар. Повод за това станаха думите на проф. Драги Георгиев, председателят на македонската делегация в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Македония, създадена след сключването на Договора за добросъседство.

В изявлението на македонския професор обаче никъде не намираме подобно еднозначно твърдение. В съобщенията на медиите пък откриваме думите „легитимен представител на българското царство“ по отношение на цар Самуил.

Да видим обаче дали това наистина е така и крият ли последните думи на проф. Георгиев възможност за различни интепретации.

Пред македонската „Канал 5 ТВ“ проф. Георгиев говори за постигнато в комисията „съгласие около факта, че цар Самуил черпи своята легитимност от българската царска корона.“

Това обаче далеч не е достатъчно, за да направим заключението че от македонска страна признават българския произход на цар Самуил или българския характер на неговата държава. Вместо това виждаме по-скоро една широка формулировка, оставяща достатъчно голямо поле за тълкуване.

Подобно заключение може да изведем и от думите на проф. Георгиев преди това:

Първата настолна стратегическа игра, базирана на българската история, ви очаква за предварителна поръчка!

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

„Относно третирането на поданиците на тази държава, ние не можем да се съгласим, че всички влизащи в тази държава са били българи, тъй като тя обхваща голяма територия и голям брой общности и народи, които не могат да бъдат подведени под етническото име българи.“

Тук отново не се говори за „българско царство“, макар да се признава наличието и на българи.

Тук припомняме, че през декември в интервю за бюлетина на Македонския научен институт „Българите на Балканите и по света“ доц. Наум Кайчев, заместник-председател на българската част от комисията, посочи че въпреки продължителните дискусии, в комисията не се  е достигнало до единно гледище за цар Самуил и неговото дело. Ето какво още каза той:

По същество, в противоречие с историческите извори, колегите от Република Македония избягват да приемат, че той е част от историята на Първото българско царство, стремят се да релативизират и отрекат българския характер на държавата, оглавена от Самуил.

Признаването от македонската делегация, че Самуил е свързан със средновековната българска държава и че в тази държава има българско население са достатъчно важни и определено дават повод за размисъл, но за някакво пренаписване на учебниците по история в Македония, на каквото се надява голяма част от нашето общество, не може да се очаква.

Все пак целите на комисията са ограничени до постигане на съгласие за личности и събития, около които двете държави могат да организират съвместни чествания и преглед на съдържанието на учебниците по история, който да завърши с предложения за промени до правителствата на България и Македония.

BULGARIANHISTORY.SHOP винаги ще ви предложи нещо ново и вълнуващо.

Изтеглете сега приложението ни и пазарувайте бързо, лесно и сигурно.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Признаха ли в Македония, че Самуил е български цар?
4.6 от общо 20 глас(а)
Мартин Чорбаджийски
Мартин Чорбаджийски е бакалавър по „Международни отношения“ и магистър по „История“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е бивш председател на Студентския дипломатически клуб при Университета и бивш заместник-редактор и автор в студентските списания „International“ и „Международник“. Специфичен интерес има към историята на българското националноосвободително движение и историята на българската външна политика и дипломация.

2 КОМЕНТАРА

  1. Сега отново имаме нужда от силни дипломати! Има немалко будни граждани, а дори и тъпите сред нас знаят истината и заемат правилна позиция по въпроса. Важното е както е било и преди, отгоре политиците да са нравствено силни, интелигентни и дори подмолни с противника си, за да отстояват БЪЛГАРСКОТО! Срамота е да се краде каквото и да било от малка и изстрадала държава като нашата, минала през толкоз войни, размирици, убийства, политически режими и тнт. На БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ им е нужна помощ, за да стъпят отново здраво!

  2. Затова ви казах,че задача №1 на добросъседството с Македония е:

    Да накараме скопяните да напишат в своите учебници истината за помакедончването.

    Докато това не стане,нищо и никъде няма да постигнем,ще има пазарлъци „на парче“ за Българските национални герои като че ли са стока за продан,а след 300 години работата пак ще си буксува и даже по-зле ще става!

Отговор