На 25 декември, в България, а и в целия християнски свят се чества един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа. Този свят ден в християнската религия и култура се свързва рождението на  Иисус Христос. То е описано в евангелията на Лука и Матей.

800px-Giorgione_014_cropТе разказват за родителите на Иисус – Мария и дърводелецa Йосиф, потомък на самия цар Давид. Те пътували от град Назарет към град Витлеем, родното място на съпругa. Опитали се да отседнат в странноприемница, но не могли да намерят място и били принудени да пренощуват в една пещера край града, в която по онова време пастирите затваряли своите овце. Именно в тази нощ бил роден и младенецът Иисус. Според евангелията, на небето изникнала необикновена светлина и пред намиращите се наоколо пастири се появил ангел. Той им казал, че в тази свята нощ на света се е родил Спасителя и така те станали първите, които се поклонили на християнския Бог.

Според религиозните вярвания именно идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството. В нощта на Рождество почитта си към младенеца показали и трима източни мъдреци, които били привлечени от една изгряла на небето звезда, която светела по-силно и по-ярко от всички други.

Именно тези събития дават началото на празника, който днес наричаме Коледа. В България той започва още на предната вечер – Бъдни вечер. По улиците тръгват коледари, които тропат по вратите на къщите и пеят „Бог се роди, Коледо“.

Макар да е свързвано с християнската религия и вярвания, Рождество Христово се отбелязва и от много страни, изповядващи други религии. В тях то се е превърнало повече като един вид светски празник, свързан с раздаването на подаръци. Въпреки различните им вярвания, хората навсякъде по света са започнали да възприемат Коледа като един ден, който сплотява и сближава. Ден, който ги прави дори и малко по-добри.

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

6 КОМЕНТАРА

  1. БРАВО НА ЕКИПА НА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ! Винаги ниинформирате за всичко, за вас няма празници, не знам от къде черпите толкова енергия. Новите будилите! Поклон

  2. Хора, има фактически неточности в тази статия! Най-явната от тях е, че влъхвите се покланят на Спасителя значително по-късно от нощта на рождението Му. А има и друга дата за честването на празника- 7.01. на не малко места по света.

  3. В статията:“Според“…:“Според“…“Вярванията“…“Религията“…“Традицията…“ …“Коледа…“Все писания, които ни отдалечават от смисъла и същноста на Рождеството Христово!

  4. В същност за Православните не Рождеството а Възкресението е най-светлия и голям празник защото всички хора сме родени но само Христос възкръсна и победи смъртта. За католиците Рождението е приоритетен празник и съдейки по католическите илюстрации в статията очевидно е какви източници са ползвали в иначе интересния и полезен сайт. Ползвайте консултанти, драги, за да запазите реномето си. Поздрави!

  5. Дедо Колюда, ако прочетете внимателно, ще видите, че авторите са написали „един от най-големте църковни празници“. Мисля че няма класация за това кой от двата е най-велик. Въпрос на усещане. За мен също Коледа е голям ден в годината, защото е свързан с раждането, светлината и новото начало. А в крайна сметка, без да се е родил Исус Христос, няма как и да възкръсне след това.
    Може още доста неща да се напишат за празника.

Отговор