Ран БосилекНяма българин, който да не помни стиховете „Родна реч, омайна, сладка…” или „Бяла, спретната къщурка…”, и да не се е просълзявал, когато слуша „Я кажи ми, облаче ле бяло…”. Ран Босилек (псевдоним на Генчо Станчев Негенцов) е авторът, чиито стихове и книги са станали толкова популярни, че мнозина ги смятат за народно творчество.

Авторът оставя богато литературно наследство за деца – проза и поезия. Що се отнася до поезията, Ран Босилек е издал само пет книги със стихове за деца. Това говори красноречиво за голямата взискателност на поета. Стиховете му могат да бъдат разгледани тематично, като едни от тях са посветени на родния дом и език. В някои от творбите си Ран Босилек успява да достигне до върховете на стихотворното ни наследство за малките. Класически образец е стихотворението му „Родна реч”, изразило така просто, ярко и вълнуващо обичта към родния език. Нека му се насладим отново:

РОДНА РЕЧ

Родна реч, омайна, сладка,
що звучи навред край мен;
реч на мама и на татка,
реч, що мълвим всеки ден.

Тя звънти, когато пея,
в радостни игри ехти;
вечер приказки на нея
баба тихо ми реди.

И над книгата унесен,
родна реч ми пак шепти…
Милва като нежна песен,
като утрен звън трепти!

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.