Кръвта вода не става или един разговор за генетичната история на българите

6
8759

Когато стане въпрос за история, особено за нашата собствена, често изниква въпросът за произхода. „Откъде идваме? Колко стар е нашият народ“? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. Едва ли някога ще узнаем със сигурност, но напредъкът в науката и нейните методи ни позволяват да надникнем все по – дълбоко в мъглата на миналото.

Най-сигурният начин да разберем кои сме е да погледнем в нас самите и то съвсем буквално. Телата ни носят в своята ДНК генетичната памет на предците ни. Чрез нейното изследване, можем да добием представа за общия ни произход. Подобни изследвания, от генетична гледна точка, датират още от времето на Чарлз Дарвин, но модерният подход за изследване на ДНК става популярен едва през 90-те години на XX век. От тогава до сега проучвания в тази насока са правени в не малко европейски страни. От тази годинa и България е сред тях. Екип от БАН с ръководител Йордан Йорданов, наскоро публикува статия с интересни открития в тази област. Ние се срещнахме с тях и в следващите редове може да прочетете какво ни споделиха академик Ангел Гълъбов и Сена Карачанак на база на научни изследвания по някои много наболели за българската история въпроси.

Какво представлява проекта и каква е целта му?

Проектът се нарича „Характеризиране на антропогенетичната идентичност на българския народ” и е договорен през 2009 година с фонд „Научни изследвания”. Негов ръководител е Йордан Йорданов – един от водещите ни антрополози. Финансиран е от фонда, но за пълното му завършване са необходими още близо 100000 лева. Помощ при реализирането му оказаха и университетите в Павия и Перуджа (Италия). Идеята на проекта е да се види генетичния статус на съвременния български народ. За целта бе взет генетичен материал от 900 българи, разпределени равномерно по съвременната българска територия.

Кои стоят зад реализацията на проекта?

Професор Драга Тончева е ръководител на генетичните излседвания. Другата основна фигура е Сена Карачанак, докторант на проф. Драга Тончева. От италианска страна активно работеха професор Антонио Торони от Павия, който е един от европейските корифеи по митохондриална ДНК и професор Орнела Семино, която работи в областта на Y-хромозомата. В момента се работи върху антропологичната част на проекта като идеята е да се изследват 120 проби (60 от тракийския период и 60 от Първа Българска Държава(Аспарухова България)) от костно-зъбен материал.

По каква методика протече изследването?

bcВсеки човек е генетично различен от другите и целият генетичен материал, който носим е наследен от родителите ни. Има един участък от генетичния материал, наречен митохондриална ДНК, който винаги се наследява от майката. Има и един участък – Y-хромозомната, която се предава само по мъжка линия – от баща на син.(б.р. от целия генетичен код на човека, това са най – удобните за подобен анализ, места, които съдържат генетичен код с хронологично подредени мутации, за разлика от останалата част от ДНК, което подлежи на промени в следствие на смесване на майчиното и бащиното ДНК, което води до смесване и на мутациите. Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е, че въпросните мутации са неутрални, с други думи не са значими за еволюцията.) Всичко това представлява един запис на миналото, който може да ни покаже генетичната история, на всеки отделен човек. Първоначално, преди близо 100 000 години, всички хора са живели в Източна Африка. С течение на тяхното разселване са възниквали различни мутации, които водят до различни генетични варианти. Така, ако днес се изследват вариантите в съвременни хора, може да се установи техният генетичен произход. На всеки от тези 900 души се изследваха индивидуално генетичните им варианти по майчина и бащина линия и след това се установи за всеки от коя хаплогрупа е.

Какви са резултатите от изследването?

По женска линия българите са най-близки с източноевропейските и средиземноморските популации. По мъжка линия пък най-близки до нас са гърците (по-специално Северна Гърция) и сме доста далеч от алтайските

Karachanak et al.,PLoS One, 8(3),2013
Българският народ спрямо африканските и евразийските народи.
Karachanak et al.,PLOS One, 8(3),2013

и тюркските популации. От това може да заключим, че както древните българи, така и съвременните нямат общ произход с алтайските и тюрските популации. Друг интересен резултат от изследването е, че няма разлика между хората от различните краища на България – дали са от Югоизточната или Северозападната част на страната. От всичко това може да заключим, че наблюдаваният образец на митохондриална ДНК показва, че българският митохондриален пул е географски хомогенен в страната и че се характеризира с една крайно висока честота на западно-евразийски тип. С други думи – българите се локализират между източно-европейските и средиземноморските популации, което е в съответствие и с историческите данни. От тях може да предположим, че средиземноморската така да се каже принадлежност може да се препише на траките, то източните приноси се дължат на древните българи, произхождащи от Средия изток и на славяните, мигриращи от Североизточна Европа.

Можем ли да кажем в такъв случай, че тези изслседвания са още едно доказателство, че тюркско-алтайския произход на българите е до голяма степен измислица?

Karachanak et al.,PLoS One, 8(3),2013
Българите в контекста на европейските народи.
Karachanak et al.,PLOS One, 8(3),2013

Нека повторим отново какво ни казва науката – излседването на Y-хромозомните вариации на съвременния българин са представени от западно-евразийски хаплогрупи (хаплогрупата представлява всички генетични варианти, които споделят една обща мутация). Хаплогрупите пък, характерни за алтайския и централно-азиатски тюркски говореща популация са в пренебрежимо малка честота от 1,5%. Освен това трябва е хубаво да развенчаем още един мит – за славянското море, в което са се „удавили“ българите скоро след идването си на Балканите. Да, славяноезичен народ сме, но твърдението, че славяните са успели бързо да претопят древните българи е далеч от реалните събития, случили се по нашите земи. На исторически език можем да кажем, че древните българите идват с култура и икономика на Балканите, което ярко контрастира с картината, показана ни във филма „Хан Аспарух“ например. Там българите са представени като един номадски народ, живеещ в юрти, което е много далеч от истината. И до днес не са открити следи от юрти нито на нашите земи, нито в днешна Румъния. Друго доказателство, оборващо тезата за тюркско-алтайския произход на българите е, че новите анализи на протобългарските епиграфски източници (исторически надписи, „Именника на българските ханове) показва, че древният български език не принадлежи на тюрксата лингвистична група. Поради това водещите тюркозоли (главно американци и французи) не разглеждат българите като тюркски народ. Друго доказателство, което науката скоро откри бе цяла серия от непознати извори, написани на четири езика – старобългарски, гръцки, старогерманки и хедро-хазарски единодушно описват древните българи като един многоброен народ. Да не говорим за десетките градове, които оставят след себе си като Биляр и Болгар по Волга, Плиска, произведения на изкуството като Мадарския конник, които несъмнено няма как да се направят от един номадски народ. Археологичните изследвания пък, които са направени наскоро, показват че протобългарите представляват между 32% до 60% в ранната българска популация.

Споменахте, че трябва да се довърши излседването. Какво още трябва да се направи?

Трябва да се анализират такива варианти в митохондриалната ДНК в кости, за да може пряко да се види какви са били хората в миналото.

Оригиналната статия може да видите тук (на английски език):

Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry

Библиография:

Karachanak, S., Grugni, V., Fornarino, S., Nesheva, D., Al-Zahery, N., Battaglia, V., Carossa, V., Yordanov, Y., Torroni, A., Galabov, A.S., et al. (2013). Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry. PLoS ONE 8, e56779.

6 КОМЕНТАРИ

 1. Моля да не ме разбирате погрешно, че съм хейтър, но изводите направени в тази статия е меко казано абсурден

 2. …“Друго доказателство, което науката скоро откри бе цяла серия от непознати извори, написани на четири езика – старобългарски, гръцки, старогерманки и хедро-хазарски единодушно описват древните българи като един многоброен народ“….
  Не цяла редица – един непознат автор да посочите, ще направите революция в науката!
  Само че лесно се плещят врели-некипели, трудно се прави наука!

 3. Има много автори от различните епохи изразяващи мнение кои са българите.Естествено мненията на много от тях се различават,но няма нито един средновековен или античен автор твърдящ че българите произлизаме от монголците,татарите (нов термин), африканците или други пришълци …Напротив… Всъщност 60-70% от тях твърдят че ние сме мизийци,хуни,кимерийци,мирмидони или СТАРО АВТОХТОННО НАСЕЛЕНИЕ ОТРПЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 8000-9000г. Както днес му казват от индоевропейските народи.Аз бих повярвал повече на хората които са живяли по онова време , защото са били много по-близко до събитията от днешните псевдо историци.А и как няма… днес пред очите ни сменят историята по най-нагъл начин.Да ни наричат татари или тюркаалтайци си е чиста подигравка за българите с българско самосъзнание .
  „Татарите“ или по-точно БЪЛГАРИТЕ,които Сталин нарече „татари“,все още живеещи там където са живяли и преди 1000 години ,а именно Волжка България , все още много голяма част от тях са с БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ.ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ И НЕ ГО КРИЯТ.
  Също така имаме „Именник на българските ВЛАДЕТЕЛИ“ , а не „ХАНОВЕ“ …. „Хан“-Хан е владетелска титла, произлизаща от Централна Азия и разпространена най-вече сред монголите и тюрките.

  От „Кроватова България и покръстването на българите“, д-р Ганчо Ценов :

  „Най-старите автори, които са споменали името българи, казват, че българите са скити: Стара България не е нищо друго, освен най-старото селище на скитите, което опирало до Босфора; самият Босфор е лежал в скитска земя; българите са живели покрай Тракийския провлак, преди той да получи името Босфор, т.е. преди Троянската война.
  Старите автори казват, че Мизия е България или че българите са мизи, а мизите са не само стар тракийски, но и троянски народ.
  Старите автори казват също, че българите са мирмидони, а мирмидоните са живели в Тесалия преди и по време на Троянската война.
  От тези мирмидони-българи Ахил бе събрал наемници, за да се бие против северните им братя. С една дума, старите автори са единодушни в това, че българите са стари тракоилирийци; че са по-стари поселници на своето отечество, отколкото гърците на своето, защото гърците се разпространиха или увеличиха за сметка на българите, а не българите за сметка на гърците. Тракоилирийците пък принадлежаха към расата, която днес се казва славянска раса. „

 4. Не е лесно народът да вярва когато е лъган хиляди пъти. Нещата ще си дойдат на мястото макар и късно. Бавно ще е, но славно когато науката и технологиите покажат недвусмислено това, което си е.

  Историци стоящи напълно зад тезата, че българте сме траки
  – Венцислав Бъчваров – живеем тук от 7 хил. години – skandalno.net/lazha-e-che-sme-prabalgari-zhiveem-tuk-ot-7-6…
  – доц. д-р Костадин Кисьов – директор на археологическия музей в Пловдив
  – Александър Мошев – историк, преподавател в НБУ – segabg.com/article.php?sid=2016011100040001501
  – д-р Чавдар Бонев – придобил докторска дисертация с автохтонна тезата, дава аргументи ,че славяните са траки
  – д-р Тодор Чобанов – млад историк
  – проф. д-р Асен Чилингиров – завършва история и история на изкуствата, живее в Берлин. Траки, българи и славяни е едно и също – youtube.com/watch?v=DJI_zzJGKO4
  – проф.Пламен Цветков – професор по нова история – българите са по-стар народ и от славяните, и от тюрките
  2.Историци които нанасят силен удар върху масовите глупости и легендите, представяни ни в училище като древна история на България
  – проф.Божидар Димитров – „думата „славяни” е измислена от хърватски историци през 17 век.“
  – проф. Лиляна Симеонова – византолог – славяните не са това за което са ни представяни – http://www.youtube.com/watch?v=VxUqBRf3Jzk – мин 22:30
  3.Историци от близкото минало поддържащи автохтонната теза
  – д-р Ганчо Ценов

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР