Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

В края на миналата седмица представихме първото самостоятелно издание на писмата на Апостола, съдържащо фототипна част и разчетен текст.

„Писмата на Левски“ е точно такова, каквото се очаква да бъде – луксозно издание с твърди корици, което да заеме почетно място в семейната ни библиотека.

Чрез него всеки ще има възможност да се докосне до епистоларното наследство на Апостола, но също и да се запознае с неговите мисли, желания и тревоги.

Книгата съдържа 60 избрани писма. В първата част на изданието ще откриете автентичните им изображения от архива на Националната библиотека, а във втората – разчетен текст, запазващ изцяло оригиналния изказ и правопис.

Именно тази автентичност ще помогне на читателя за осмислянето на човека Васил Кунчев, призван да се превърне в героя Левски.

В следващите редове ще ви представим едно от писмата, поместени в книгата.

1872 юни, след 16, Букурещ. – Писмо до чорбаджи Петко
в Карлово

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Бай Петко!

В родният ми град Карлово

 

По писмото ми разбирате кой сам и с какви съм цели чиовек, следователно да разберете веднъж за сякога в това ми писмо, защото времето е такова! Ако ей родолюбец, то ще разбереш в кратките ми думи и ще бъдеш наш[1] приятел. Късо е времето за второ пришествие на Българско, дето козите и овцети ще са делат!… Не си простак, послушай на кратките ми думи, което права към Вас от голямо человеколюбие и според думите на Исуса Христа, който казва: „Всякому духу не веруйте, но изпитуйте!“ До сега ни един карловец не е казал за Вас добро, а чи си предател и мъчител сиротински, доказват фактично. Та сичко това, ако ти правиш с някаква цел и искаш да кажиш, че ни е така, то на думи народат няма да гледа (да вярва) но на дело. Скоро, скоро е денът за общо народно въстание! И на сборното място, секи ще са вика да даде работата си, според силите на секи един, както му е казано да върши. У когото няма работа, грозно ще са наказва, а фамилията му ще бъде изгонена из Българско. Вижте[2] на тия два пътища, когото обичате, дръжте[3]! Аз Ви заповядам, като имам това право и упълномощие от Централният комитет да действовам пред когото и да е българина според силите му, та и Вия от най-малко тряба да приготвите двайсет и пет л[ири] тур[ски] до 35-50 дена и това за верно да знам, чи сте приготвиле; Вий тряба преди това време да ми явите в писмо, отправено до Д. Ценова в Букурещ, виза ви „Свънту Гиорги“[4], за Първана Найденов, а в писмото ще пишете: „Г-не, парите Ви са готови за стоката“, а от долу[5] – градът. Освен[6] това, 15-20 ок[и] барут тряба да го имате готов, защото ще са иска. За всичко това мислете и правете, защото в онова време турченат щом разбере нашите чиовешки закони и ги припознай[7], то той ще намере място, равно е българинат, а днешните твърдоглави и изедници българи грозно ще са наказват.

Излизам от длъжността си.

В. Левский


 

[1]. Думата е написана над реда и частично е задраскана, поради което не е ясно дали остава.

[2]. В ориг. „вище“.

[3]. В ориг. „дръще“.

[4]. Т.е. срещу; вер. черквата „Свети Георги“; целият обозначен текст е написан допълнително над реда.

[5]. В ориг. „доло“.

[6]. В ориг. „отсвен“.

[7]. След думата задраскано „за“.

 

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Писмо на Васил Левски до чорбаджи Петко
4.5 от общо 17 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор