Вестта за избухването на Балканската война е посрещната с всеобща радост от българите, които с нетърпение очакват първия сблъсък с врага. Планът на съюзниците за воденето на военните действия изпраща огромна част от българската войска срещу основните турски сили в Източна Тракия. Командването и на двете държави поставя за цел настъпателни операции и разгром на противника в открито поле.

Неуспешното начало на Балканската война за Османската империя в Източна Тракия, както и гръцката блокада на турските доставки в Егейско море правят морския път в Черно море изключително значим за империята.

Често от румънското пристанище Констанца тръгват кораби с различни доставки за нея.

За поредната такава съобщава българското посолство в Румъния. Става ясно, че два египетски кораба потеглят към Истанбул с боеприпаси и храна. Те са конвоирани от крайцера „Хамидие“, който за времето си е сред първенците в морето и нееднократно е заплашвал българското крайбрежие.

Макар да не разполагат с кораб, равностоен на „Хамидие“, българите решават да се впуснат в атака срещу него.

За целта в нощта на 8 срещу 9 ноември, на около 60 километра източно от нос Калиакра четири от българските торпедоносци – „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“, се приближават на около 500 метра от „Хамидие“ и откриват стрелба.

Екипажът на „Дръзки“, „Смели“, „Летящи“ и „Строги“.

Пръв торпедото изстрелва „Летящи“, но то не улучва. Същото прави и „Смели“, но отново без успех. Това привлича вниманието на турския крайцер и той насочва оръдията си към „Смели“.

Възползвайки се от това, „Строги“ и „Дръзки“ успяват да се приближат опасно близко до турския гигант.

„Дръзки“ достига на 60 метра от крайцера и изстрелва своето торпедо. То попада в целта и отваря пробойна с големина няколко квадратни метра. 8 души от екипажа на „Хамидие“ загиват, а близо 30 са ранени.

Въпреки че пробойната в корпуса на крайцера е значителна, той не е потопен и е извлечен до Цариград. С това обаче е изваден от строя за продължително време и е предотвратена опасността да атакува българските черноморски градове.

 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.