Легендата за Авитохол или кой е родоначалникът на българите?

34
52006

Преди хиляди години древните не са могли да си обяснят много от нещата, които знаем днес. Те не са имали нашите напреднали технологии, но пък са създавали легенди, чрез които да интерпретират природните явления, общественото устройство и всичко случващо се около тях. Легендите са това, което днес познаваме като митове. Произходът на хората не прави изключение. Те приемали своето потекло като неразривна част от историята си и сакрална реликва за достойнство и самоуважение.

Ромул и Рем
Ромул и Рем.

Всички знаем за вълчицата, отгледала основателите на Рим – Ромул и Рем. Чували сме и за троянеца Парис, който бил откърмен от мечка в гората. Има още много такива примери – за царя на персите Кир и този на испанците – Гобиас. Чрез необикновените качества, които наследяват от бащата на рода си, те се докосват до свръхчовешкото и стават богоизбрани. Така народите, които са имали легенда за своя произход са се отличавали от тези, който нямат и това им придавало превъзходство. Техният родоначалник им е предал силата, която е придобил от животното.

Така тези истории са били използвани за внушаване на патриотична гордост, както в битки и сражения, така и в бита. А също са всявали респект у враговете, защото всичко, което е свързано с боговете е будило страх в хората. Легендите дотолкова са се запечатали в техните умове, че са се съхранили до днес и ние все още ги разказваме на децата. Макар вече развенчани, те продължават да имат своята сила и придават обаяние на историята.

За съжаление митът за българския произход не е имал този късмет. Дали защото предците ни не са имали писменост или заради нещо друго, но така или иначе той се е размил във вековете на възходи и падения. Чужди автори, обаче, са успели да увековечат поне част от тази красива приказка. Приказка, защото в нея присъства не някое страшно животно, а свещената и благородна кошута. Но откъде всъщност знаем за тази легенда?

През миналия век бе открита литовска хроника, датираща вероятно от XIV-XV в. Тя събира в себе си няколко такива легенди – за Кир, Ромул и Рем и др. Според нея „князът мизийски, сиреч български е бил откърмен в гората от кошута, след като е бил захвърлен в пущинака да загине”. Друг вариант на същата легенда е спомената от Прокопий Кесарийски. Той разказва как една вълшебна сърна посочила пътя на утригурите и кутригурите през плитчина в Меотидското езеро. Дотогава те мислели, че е невъзможно да се премине, но благодарение на животното открили необятни хоризонти. Според по-късни интерпретации легендата звучи така:

„Едно дете било отвлечено от лоши хора. По пътя толкова плакало и пищяло, че те решили да го оставят в гората. Тогава една милостива кошута се погрижила за него и го откърмила със своето мляко. Благодарение на силата, която се крие в кърмата на животното той пораснал силен и смел юнак. Избивал всички лоши хора, които правели зло на хората. Бил благороден, мъдър и добър, с благи очи на кошута. Прочул се в цялото царство и за жена му била дадена най-красивата девойка. Те създали огромно потомство. На смъртния си одър, когато семейството му станало много голямо, те го попитали как ще се казва родът им. Тогава той им дал необикновено име, което никой друг народ не може да произнесе и да се нарече така. Име което ще се запази вечно – българи.”

За жалост, обаче неговото име не е записано никъде. Можем само да гадаем кой е бил той. Предположенията са няколко.

Именни на българските ханове
Именник на българските ханове.

Поддръжниците на една сравнително нова теория за произхода на българите – иранската, смятат, че това е Авитохол – първият владетел от Именника на българските ханове. Според този документ Авитохол е бил от рода Дуло и е живял 300 години. Това, разбира се, е митологизирано. Заключението те правят от тълкуването на двата корена на името му според най-древния индоарийски език – санскрит. Думата Ави според тях е дива овца – животно, близко до сърната, а думата ТОКО – син, потомък. Сред памирските народи думата за сърна е АФИ, а ТОХЪЛ отново е син, потомък. Така буквално името означава „син на сърна”, „потомък на сърна”. Както повечето неща в историята ни и това не е доказано със сигурност и историците все още спорят. Съществуват и няколко други хипотези за този необикновен български родоначалник.

Според тези, които подкрепят тракийския ни произход, етимологията на името идва от името на тракийската нимфа Ава, която е дъщеря на Хеброс и майка на Ергиск. Частицата „ток” отново е потомък, а „ол” също често срещана в тракийските имена. Тюрколозите пък извеждат корена на името от думата „апът”, която преведена от тюрски означава баща. Нейна прозводна е думата „авит” – прародител. Други историци, позовавайки се на тюрския произход отъждествяват Авитохол с „Бича Божи” Атила. Това заключение те правят от няколко факта. Първо годината – през 453 година умира хунският вожд, а според изчисленията тогава приключва управлението на първия български владетел.

Антипод на това твърдение е, че от името на Атила не се извежда това на Авитохол и обратно. Обяснението е, че Атила е прякор, които се тълкува като „бащица”, а Авитохол е рожденото му име.

Унгарска фреска от XIV век
Унгарска фреска от XIV век.

Вторият, също митологизиран владетел е Ирник, живял 150 години. Той също произхожда от рода Дуло и също като Авитохол започва своето упправление в годината на змията. На него се оприличава най-малкият син  на Атила – Ернак или Ернах. Според историята обаче, наследник е най-големия син Елак, който умира година след баща си, а след това царството на хуните е разделено между Ернах и средния Денгизих. Друг аргумент е сведението, което отново дава византийския хронист Прокопий Кесарийски. В него той отбелязва, че Ернак имал двама сина: „…единият се казвал Утигур, а другият Кутригур. След смъртта на баща им те си разделили властта и дали имената си на управляваните от тях племена, така че дори и днес някои от тях се наричат утигури, а други – кутригури.” Възниква въпросът, ако това наистина са Атила и Ернах защо не са обозначени с истинските си години. И защо съвпада само едната година? Отговорът, който се дава е, че чрез тези цикли от 300 и 150 години, които са свещени, се определят периоди.  Първите два периода на българската държавност. Но и това становище не е доказано. Тук ви представихме някои от най-разпространените хипотези, но съществуват още няколко.

Не знаем истината за Авитохол и легендарния български родоначалник. И може никога да не я разберем. Може да е просто митологема, не сме сигурни. Но сме сигурни в едно. Българите са имали самочувствието на богоизбрани потомци. Поставяли са своя произход редом до този на най-великите народи, живяли през вековете. Носещи всички добродетели на кошутата в сърцето си и благородната ѝ кръв във вените, те са успявали да оцелеят всеки път, когато ударите на съдбата ги е „хвърляла в пущинака”. И да се завърнат по-силни. Точно както Авитохол. 

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Нели Великова
Нели Великова е завършила Академията на МВР , специалност “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”. Тя е на 24 години и е родена в Силистра. Интересува се от фолклор, спорт и българска история. Силно се вълнува от древната и средновековна българска история.

34 КОМЕНТАРА

 1. Малка поправка – източникът се казва „Имменик на българските князе“, тъй като това е единствената писмено засвидетелствана българска владетелска титла преди Тервел (Тривелий на латински), който първи получава титлата цар (caesar или „кесар“ на латински, тогава все още официален в Източната римска империя).

 2. И от мен една малка поправка :) Единствената писмено засвидетелствана „българска титла“ и то в периода на първата половина на IX в. е канасубиги.

 3. към Иван Стоянов и не само към него-
  Едва ли българския владетел и каменоделеца писал по камъка са предполагали колко недоразумения ще предизвикат относно титлата на владетеля и името на българския бог.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Omurtag%27s_Tarnovo_Inscription.jpg
  Че титлата не е ХАН е повече от ясно. Ако от надписа се отдели само КАН, онова което остава е някак си грешно и безсмислено. Но ако се прочете като КНЯЗ ОТ БОГА, на мен ми звучи най- смислено и достоверно. Но как изобщо да си позволим владетелска титла КНЯЗ преди нашите угро- фински съседи далеч на северо-изток дори да са помислили за държава и държавност, за което те трябва да благодарят на монголските орди, а и за подаръка който са им направили- Сибир.
  Основната ми идея е, че е време да престанем да ХАНосваме и КАНосваме владетелите си от онова време. Ами те са си КНЯЗЕ, колкото и да не им харесва на някои.

 4. Грешката произтича от това, че в оригиналния документ липсва съвременната пауза между думата „канас“ (сега – „княз“) и следващата „юбиги“. Привържениците на „кан“ или „кана“ се влияят от господствалата в продължение на десетилетия титла „хан“ и се стараят да доближат до нея оцелелия надпис. Освен това мнозина от тях мислят, че владетелската титла „княз“ е със славянски произход, тъй като е съществувала в Русия и не могат да допуснат, че руснаците са я възприели именно от нас (както – езика, религията азбуката и много други).

 5. Да спрем да гърчосваме Византия.Гърците са нейни владетели едва от 7-ми век и стях идва краха и! Преди това няма нкаква гръцка връзка!!!

 6. Да спрем да гърчосваме Византия.Гърците са нейни владетели едва от 7-ми век и стях идва краха и! Преди това няма нкаква гръцка връзка!!!.

  • Африканското племе ,което си присвои историята ни и културата…и територията.Сега ние сме пришълци от Азиите…
   Да ги видим сега до няколко години….с тези нови технологии и ДНК. Истината за „Гръцката култура “ ще лъсне на цяло.Но това ще промени световната история…

 7. Чудесно закючение.
  Но статията ми звучи като за изпит:кошутата и оттам подбрано откъдето може, чето недочетено, ровено из архивите за пълнеж…. Нищо!
  За информация на авторката – имали сме писменост далеч по – стара от познатите. Но трябва мноооого четене.

 8. Вярно е, че легендите и преданията в голяма степен са запазили информация за историята и миналото на народите. Това е така защото в по-древните времена болшинството от хората не са могли да пишат и да четат и всичко което са знаели са „предавали“ на наследниците си разказвайки го като предания, притчи, приказки и т.н. Сведенията които са достигнали до нас в писмен вид / книги, надписи на камък, папируси/ са били правени от власт имеещите и по съвсем обясними причитни / най-вече политически/ в много случай са били в услуга на определени среди. Това е видно и в наши дни в опитите да се използва историята било за власт, било за доказване на територии… и т.н. За щастие ние живеем в 21 век и науката е доста напреднала. За българите съществуват не само писменни сведения, но се разполага от години и с най-съвремени генетични изследвания. В писмените сведения / някои скривани стотици години от публичност било то в музеи, било то в библиотеки, като тази на Ватикана, например/ има информация, че българи и българска държава е имало на същата тази територия и преди Аспарух да дойде тук! А генетичните изследвания категорично доказват местния, най-популярни казано тракийски произход на българския народ. В тези иследвания се вижда, че 40% от гените на сегашното население са местни, възникнали тук на Балканите и с много голяма вероятност от тук са „тръгнали“ към Европа. 19% са близко източните гени и 5% югозападно азиатските. Най-изненадващо / въпреки официалната история разпространявана десетилетия наред/ е, че само 1.5% са гените от алтайски и централно азиатски тюркски произход! Това е ясно и точно…всичко останало са празни приказки и политически брътвежи.

 9. Как може да се твърди че Българите не са имали писменост. Доказано е че преди кирилицата сме използвали поне още 3 азбуки….. Моля проверявайте си фактите….. Българите са били известни със това че са образовани. Дори бедните прослойки са били образовани….. има доста графити намерени в Северна България, датирани и т.н. които свидетелстват че дори овчарите са можели да четат и пишат….

 10. Нели здравей :)
  Прабълългарите са имали руническа писменост, моля поправи изречението „Дали защото българите не са имали писменост или заради нещо друго“ в статията си. Много малко се знае за тази писменост, но факт е, че е имало такава. Иначе за статията поздравления – легендите за прабългарите са много интересни.
  Трудно се пишат публицистични материали за историята, но мисля, че се справяш чудесно! Продължавай в същия дух!

 11. Тюркските глупости за „произход“ на българите нямат място тук и са пределно вредни и лъжливи манипулации! Статията е пълна с множество фактологични греши и една от тях е, че българите и траките „нямали писменост“! Въобще, в материала се виждат разни отречени стари теории и неща от тоталитарните учебници по история! Коригирайте ги тия работи, за да не ви се смеят! И въобще когато се говори за древни българи трябва да се имат предвид трако-кимерийците, а не някакви монголоиди и тюрки от монголските степи! ДНК изследванията го доказаха, ЧЕ ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ И СЕГАШНИТЕ ИМАТ ЕДНАКВО ДНК, КОЕТО ОТ СВОЯ СТРАНА НА НАД 50% СЪВПАДА С ДНК НА ХОРАТА ЖИВЯЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕДИ 8-10 ХИЛ. ГОДИНИ! Хилядолетия преди Авитохол има древни български владетели и царе, като се почне от цар Доблонк, погребан във Валненския халколитен некропол преди 6 000 г., та чак до ново време!…… Следете новостите за да не ви издишат древностите!

 12. Пълни измислици отказваики се от истината си имисяме врели некипели ето за.ади това ще итчезнем унгарците не се сромуват да са наследници на хуните ние пе ризнаваме че водачите на хуните са българи а въ росо за авитохол това нее име на човек

 13. Какво точно означава „тракийски произход“? след като траките са били над 80 племена, населявали земите от днешна Унгария до Анадола? Българите траки! Добре, но от кои по-точно и конкретно, защото може да са от тракийско племе населявало Карпатите или Млала Азия. Е, да, веднага ще се каже, че са от племената на поречието на река…, която тече в днешните земи на България и от които е славният Орфей. Историята – според мен – е 90% красива митологизирана лъжа и 10% тъжна и неприятна истина.

 14. За първи път прочетох за Авитохол в една книга, далеч не историческа. За това чии наследници сме – според мен всеки трябва да приеме това предположение, (защото твърдение не може да има за нещо, което е било преди 4-5000г) което го кара да се чувства добре :) Представете си онези времена на оцеляване, преселване, завладяване….всички племена минали и останали дори за известно време тук са дали воята „лепта“ , и турците в това число. В крайна сметка изследванията доказват произхода ни наполовина, останалите 50% какви сме….? И наистина важно ли е да се знае от кои точно племена произлизаме, не е ли по-важно да не лежим на стари лаври, а да се опомним и да спасим това, за което се е проливала толкова кръв……. Ние за историята си не сме на едно мнение, камо ли за бъдещето.

 15. За произхода на българите……Най-стройна ми изглежда теорита -траки, потопът в Черно море, преселението през Месопотамия ….и после връщането от Памир през Кавказ към Дунав…..извинете ме, не съм историк, но обичам логичната история, а за тази теория не зная къде да потърся паренца от пъзела

 16. За пройзхода на българите няма по фундаментална отправна точка от Прокопий Кесарийски! Кимери- хуни- българи. Това е формулата!

 17. Българите южно от Дунав отдавна са изразили, чрез „Именника на владетелите си“своя произход. В името Авитохол, което е и епоним на историческия период, се съдържа директно указание за етногенезиса на Аспаруховите българи. То е сакрално и трябва да се разглежда като “Ави – тохолъ”, т. е: “Еленът на тохолите”. Благородното животно, ведно с коня, в древността участва в слънчевия култ. Втората част на израза (тохолъ) е засвидетелствана като име на народностна група от редица древни автори, включително в арменската география от VІІ в. “Ашхарацуйц”. Това е името на известния в древността европейски клон – тохари (гръцките масагети). Моля всички да се съобразяват с мнението на нашите предци! Мадарският конник е изсечен в началото на VІІІ в., и е олицетворение на праотеца на българите – Авитохол. За повече вж.: „Авитохол и Мадарският конник – изсечената върху скала истина за произхода на българите”. – В: Хърст-Стойчев, Д. 5 хипотези за историята на земите северно и южно от р. Дунав. – Рс. 2004. Както и на Google страницата ми от pdf-формат за сваляне . Показва се, като изпишете Данаил Хърст.

Отговор