Попълни своята книжна историческа колекция с предложенията ни, валидни до края на настоящата седмица!

КЪМ ПРОМОЦИЯТА

petko3Петко Р. Славейков (1827-1895) е един от творците на Българското възраждане. Като учител и водач на народа в годините около Освобождението чрез своите творби той призовава към просвета и борба за културна и национална идентичност на българския народ.

Стихотворението „Към българите“ е обръщение към все още поробения народ. Целта е подбуда и призив към освобождение от османското иго – „на оръжъе братя и във военен строй“. Идеята за „свободна родина свята“ е поставена на пиедестал. Гнетът на робството е достигнал своя предел. За да успее да възпламени у българина страстта за борба, авторът напомня отново за преживяното, описва картината на настоящето всекидневие – време на „мъки, страх, покорство“. Единственият изход от положението е смърт – „смърт на вас тирани, край на вашта власт!“. За да осъзнае българският народ своята отговорност, ясно е подчертана значимостта на народното дело – „целий свят ни гледа как трошим ярем“.

Стихотворението „Към българите“ на Петко Славейков е израз на общия за народните будители стремеж към посочване пътя на народа –  „смърт или победа, славно да умрем!“. Макар и отправен преди повече от век, призивът на българския възрожденец събужда у нас точно това самосъзнание и самочувствие – ние сме част от един народ,  давал живота си за една идея, за свято дело, за своята родина.

КЪМ БЪЛГАРИТЕ

На оръжъе, братя,
и във военен строй
за родина свята,
за свобода в бой.

Стига толкоз робство,
стига ядове,
мъки, страх, покорство –
волност ни зове.

Септември 1918 година. София е в опасност, след като тълпи разбунтували се войници се насочват към нея, за да търсят разправа с правителството и цар Фердинанд. Страната е на прага на братоубийствена война, а противниковите войски вече са готови да я окупират.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Днес за всички рани
тъй да викнем със страст:
„Смърт на вас, тирани,
край на вашта власт!“

Целий свят ни гледа
как трошим ярем:
„Смърт или победа,
славно да умрем!“

От триумфa по бойните полета на Средновековна България, през дните на изпитания по време на войните за национално обединение, до личните истории на достойни българи.

Ние разкриваме пред теб богатия свят на българската история!

Подкрепи ни в Patreon

Защо не се абонирате за нашия бюлетин?

Хареса ли ви статията?

Петко Славейков — „Към българите“
4.7 от общо 24 глас(а)
Българска история
„Българска история” работи в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Екипът ни е убеден, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което е от изключителна важност за просперитета на един народ.

Отговор